Se ärsyttävä punakeltainen tyyppi

MerryMonk_pauliina_mattila

Kerroinkin kirjasuosituspostauksessa lukeneeni Thomas Eriksonin kirjan Idiootit ympärilläni. Kirjassa esitellään metodi, jossa ihmiset jaotellaan neljään eri ihmistyyppiin. Nämä tyypit ovat hallitsevat punaiset, innostavat keltaiset, vakaat vihreät ja analyyttiset siniset.

Jo kirjaa lukiessani tunnistin niin hyvässä kuin huonossakin olevani punainen ja vähän keltainen. Punaista kuvataan voimakastahtoisena, ripeänä, kilpailuhenkisenä sekä hyvänä tekemään päätöksiä. Tunnistan itseni noista kaikista. Huonoja puolia, joihin koen samaistuvani ovat muun muassa kärsimättömyys, suoruus sekä helposti suuttuminen. Ilmaisutyyliltään punaiset ovat jämäkkiä, tavoitteellisia, reippaita ja äänekkäitä. Nämäkin osuvat kutakuinkin oikeaan. Punaiset ottavat helposti ryhmässä johtajan roolin ja siksi usein ajautuvat työskentelemään esimiestehtävissä.

Koen monessakin mielessä olevani punainen. Eikä se tunnu välttämättä niin mairittelevalta. Otan helposti johtajan roolin eri tilanteissa ja saatan määräillä muita huomaamattani. Olen myös usein todella kilpailuhenkinen ja päättäväinen, mikä saattaa ajaa minut tekemään hullusti töitä jonkin itse asettamani tavoitteen eteen. Tällaisessa tilanteessa saatan matkata tavoitteeseeni niin päättäväisesti, että sivuutan kaikki muut asiat ja ihmiset.

Lisäksi minun on hankala ottaa vastaan määräyksiä ja ohjeita, varsinkin jos en ymmärrä syytä niihin. Tai jos mielestäni olisi joku parempi tapa hoitaa asia. Kaipaan kaikkeen perusteluja. Olen kai aina ollut vähän auktoriteettiongelmainen jääräpää.

MerryMonk_pauliina_mattila

MerryMonk_pauliina_mattila

Vähän jopa ärsytti huomata itsessä niin paljon punaisia piirteitä, koska muiden värien edustajat koetaan ehkä vähän miellyttävämpinä henkilöinä yleensä. Koska en ihan halunnut uskoa omaa näkemystäni siitä, että olisin punainen, päätin tehdä vielä testin aiheesta. Testi löytyy täältä. Sain testistä tuloksen 7 pistettä punaista ja 5 pistettä keltaista. Pakko kai se on uskoa, että olen juuri se ärsyttävä punainen tyyppi.

Vaikka nyt maalaankin punaisista tyypeistä irvikuvaa, tykkään silti luonteestani. Määrätietoisuus, esiintymistaidot ja vahvuus ovat piirteitä, joista olen hyvin ylpeä. Kaikissa persoonallisuustyypeissä on omat huonot ja hyvät puolet. Punaisissa ehkä kuitenkin muita enemmän ärsyttäviä puolia, mutta who cares.

Punaisen lisäksi löydän piirteitä keltaisesta persoonallisuustyypistä. Keltaiset mielletään usein innostaviksi, luoviksi, positiivisiksi ja avoimiksi ihmisiksi. Keltaiset ovatkin usein huonoja kuuntelemaan ja hyviä puhumaan. Nämä piirteet sopivat myös minuun.

En usko, että tällainen ihmistyyppien rajaaminen tiettyihin laatikoihin on mitenkään yksiselitteistä vaan kaikista ihmisistä löytyy monenlaisia piirteitä ja ihmiset ovatkin usein näiden värien erilaisia miksauksia. Mielestäni on silti hauska tarkkailla omaa käytöstään ja miettiä omia luonteenpiirteitään myös tällaisten testien kannalta. Tällaisten avulla näkee omat toimintamallit eri valossa ja pystyy paremmin näkemään oman käytöksen taakse. Näistä persoonallisuustyypeistä löytyy myös kivasti lähipiirin ihmisiä. Ymmärtämällä muiden käytöstä paremmin, oppii myös tulemaan muiden kanssa paremmin toimeen. Tärkeintä kuitenkin on, että mielestäni näiden pohtiminen ja testien tekeminen on hauskaa!

MerryMonk_pauliina_mattila

Minkä värisiä te olette?

❤ Pauliina

2

Tällä artikkelilla on 6 kommenttia

  1. Pauliina M

   Oi! Keltainenhan on ihana tyyppi 🙂 Kiinnostava kuulla muiden tuloksia!

 1. Sara Malinen

  Mä tunnistin myös itseäni aika paljon tosta sua koskevasta kuvauksesta ???? Oon kanssa kuunnellu tota äänikirjana, mutten päässyt ikinä loppuun.. Vielä äsken testin tehtyäni tulos olikin 8 punainen, 3 keltainen ja 1 sininen ????????

  1. Pauliina M

   Kannattaa kyl lukea toi kirja 🙂 Hah sä oot kans sit aika ärsyttävä <3

 2. Noora

  Tää on kyl mielenkiintonen teoria, kuuntelin ton äänikirjan ja ajattelin jo kuunnellessa et mussa kyl on eniten punasta ja vähän keltasiikin piirteitä, sinistä tunnistin itessäni ihan pienen hippusen ja vihreetä ajattelin ettei mussa oo lainkaan. Tein ton testin äsken, ja mun oma arvio osukin ihan oikeeseen 😀

  Muaki ärsytti ku tajusin olevani se kaikista rasittavin tyyppi, mut toisaalta on siinä kyl paljon hyvääki!

  lily.fi/blogit/noora-emilia/

  1. Pauliina M

   Joo kyl siinä kirjaa lukiessa jo hyvin tunnisti niitä piirteitä 😀
   Onhan punaisessakin paljon hyviä piirteitä. Eli ylpeästi ollaan ärsyttäviä punaisia 🙂
   Kiva muuten, kun oot aloittanut bloggaamisen!

Vastaa