Miten olla luovempi?

luovuus_pauliina_mattila

Luovuus on valokuvauksen ja kirjoittamisen lähde. Luovuus on tärkeää monessa työssä ja monenlaisessa tekemisessä. Bloggaamisessa luovuudella on suuri rooli, mutta mitä jos pää lyö tyhjää ja ideoita ei vain synny? Itselläni tulee aika ajoin näitä vaiheita, kun jutun juurta ei vain keksi ja kuvatessakin syntyy vain tylsiä kuvia. Yleensä, kun luovuutta ei löydy otan vähän taukoa. Kaikesta.

Luovuus tarkoittaa minulle ennakkoluulotonta ajattelua, rohkeutta ja visuaalista kauneutta. Luovuus vaatii tilaa ja aikaa. Kiire, ainakin minulla, tappaa luovuuden.  Jos paahdan täysillä päivätöissäni, treeneissä ja siihen päälle kotihommat, ei aivoilla ole edes aikaa synnyttää mitään luovia ideoita. Sen sijaan silloin, kun tylsistyn päässäni alkaa syntyä kaikenmoisia ideoita. Suosittelen siis kaikkia tylsistymään aika ajoin. Ei ole hukkaan heitettyä aikaa joskus vain olla. Olla tekemättä mitään.

luovuus_pauliina_mattila

Tunnen välillä huonoa omaatuntoa, kun käytän aikaani esimerkiksi blogien selailuun, editoinnin opetteluun ja kirjojen lukemiseen. Nämä kaikki kuitenkin lisäävät luovaa ajattelua. Näiden lisäksi selaan paljon Pinterestiä ja Instagramia. Joidenkin mielestä turhaa ajanhukkaa, mutta minulle suuria inspiraationlähteitä.

Viikonloppuna mökillä rentouduin ja olin tekemättä töitä. Silti valokuvasin valtavasti, koska kivoja kuvausideoita pulpahteli päähäni. Rentoutuessa päässä on tilaa kehittää luovia ratkaisuja. Nautin kovasti päämäärättömästä kuvaamisesta ja osasta kuvia tuli ihan uusia lemppareitani.

Jos teet työtä kotona koneella, suosittelen välillä siirtämään työpisteen jonnekin inspiroivampaan ympäristöön, kuten kahvilaan tai puistoon. Välillä se oma työpöytä ei ole se kaikista inspiroivin paikka. Kannattaa myös selailla inspiroivia sivustoja ja blogeja, lukea kirjoja sekä antaa aivojen tuulettua vaikka metsälenkillä. Välillä myös kunnon hikitreeni toimii luovuuden ruokkijana. Kannattaa olla utelias ja havainnoida ympäristöään. Silloin saattaa löytää inspiraation, mitä hassuimmista tilanteista.

luovuus_pauliina_mattila

Itselläni ajatuksia syntyy illalla sängyssä, lenkillä, autoa ajaessa yms. Ja ne on pakko kirjoittaa silloin ylös tai muuten ne katoavat mielestä. Kirjoitan näitä ideoita usein ylös puhelimen muistioon tai äänitän puhelimen nauhuriin. Silloin niihin voi palata, kun on aikaa tai silloin, kun ei keksi ideoita. Minulla on tälläkin hetkellä yli kymmenen postausideaa odottamassa. Odotan vain, että saan koottua niistä järkeviä kokonaisuuksia.

Välillä on myös parempi vain alkaa tekemään sen kummemmin miettimättä. Joskus otan kameran vain mukaan ja kuvailen mitä sattuu. Välillä sieltä seasta löytyy todella kivoja otoksia. Myös tyhjän word-tiedoston tuijottamisen sijaan on välillä parempi vain alkaa kirjoittamaan jotain ja katsoa, mitä siitä syntyy.

luovuus_pauliina_mattila

Näitä vinkkejä itse noudatan, kun luovuutta ei tunnu löytyvän. Minkälaisia luovuuden lisäyskikkoja teiltä löytyy?

❤ Pauliina

3

Vastaa