Miten huijaan somessa?!

Sosiaalinen media eli some on monella melkoista huijaamista. Tai ei välttämättä huijaamista, mutta joko siloteltua tai luomalla luotua visuaalista työtä. Instagram on todennäköisesti somehuijauksen mekka ja YouTube sitten vähän todellisempaa somemaailmaa. Blogit ovat kutakuinkin tästä välimaastosta. Vlogeissa on helpompi näyttää oikeaa persoonaa tai toisin ajateltuna vaikeampi huijata katsojia.  Blogissa pystytään jakamaan paljon harkitumpaa materiaalia ja kuvituksella saa luotua paljon haluamaansa tunnelmaa postaukseen. Instagram taas on monille visuaalinen kuvakollaasi ja siellä julkaistaan harkitummin kuvia eikä todellakaan aina reaaliajassa. Lyhyissä kuvateksteissä ei anneta kauheasti itsestään ja filttereillä kuorrutetuissa Instagram kuvissa ollaan usein melko kaukana siitä todellisuudesta. Somessa on myös mahdollista huijata olemalla täysin erilainen ihminen, mitä oikesti on. Ihailen ihmisiä, joiden blogi ja instagram ovat visuaalisesti kauniita, mutta ihailuni romuttuu kyllä täysin jos niiden takana seisoo itsekäs ja ilkeä ihminen.

pinkkineule_nahkatakki_pauliina_m

pinkkineule_nahkatakki_pauliina_m2

Itse syyllistyn myös jonkin asteiseen somehuijaukseen, joten tässä oma synninpäästöni asiasta:

En julkaise Instagram kuvia reaaliajassa. Tuskin moni edes ajattelee, että olen korkkarit jalassa aamu seitsemältä talsimassa kuvaajan kanssa kauniiden talojen edessä. Yleensä lisään kuvat Instagramiin sen mukaan mikä sinne minusta sopii tai mikä kuva tekee mieli julkaista. Lisäksi tykkään ilmoittaa uuden blogipostauksen Instagramissa lisäämällä esimerkiksi postauksessa olevan kuvan.

Käytän filttereitä. Muokkaan kuvani lightroomissa tai vsco camilla. Muokkaan kuviani aina edes vähän ennen julkaisua. Pyrin kuitenkin pitämään kuvat mahdollisimman aitoina. Muokkaan lähinnä värejä, kirkkautta ja kontrastia.

Saatan valita kahvipaikakseni jonkin tietyn kahvilan vain, koska tiedän sieltä saavani otettua kauniita kuvia. En kuitenkaan käy kahvilla sen takia, että saisin kuvia otettua. Jos mieleni tekee kahvia niin silloin valitsen mieluummin niin sanotun Instagram ystävällisen kahvilan.

Koristelen ruokani kuvia varten. En todellakaan väkerrä joka aamu smoothieeni mustikoilla ja mintunlehdillä koristuksia ja asettele ruokaani. Näin teen oikeastaan vain silloin, kun haluan ottaa annoksesta kuvan. Tähän liittyen täytyy myöntää, että olen surkeaa ravintolaseuraa, sillä jos ruoka-annokset ovat kauniita saattaa mennä pitkäänkin, että saan mielestäni hyvän kuvan. Tällöin seuralaisenikin joutuu odottamaan kuvailun ajan koskematta ruokaansa. 

Siinä ne synnit sitten oikeastaan ovatkin. Haluan olla mahdollisimman aito kaikissa somekanavissa, mutta visuaalisuuden vuoksi toimintani on myös vähän huijausta. Annan silti nämä pienet huijaukset anteeksi itselleni. Olisi kiva kuulla, onko täällä muitakin somehuijareita?

❤ Pauliina

5

Tällä artikkelilla on 6 kommenttia

 1. Annika Rintala

  Kyllä sitä pientä huijausta varmasti löytyy itse kullakin!
  Mullakin just lähinnä noita, että julkaisen kuvat silloin kun siltä tuntuu. Osa saattaa olla kuukaudenkin vanhoja tai jopa vielä vanhempia, mutta jos ne on selkeästi vanhempia niin silloin kyllä myös yleensä mainitsen asiasta jotain ja muistelen jotain vanhaa tapahtumaa. 🙂
  Muuten mä oon vielä aika surkea kuvaaja ja täten myös aika vähän huijaaja, koska en osaa laittaa ruokia kuvaa varten tai kuvata ruokia tai paljon mitään muutakaan kovin hienosti yms. 😀
  Ja aika harvoin on myös aikaa mennä kuvaamalla kuvaamaan kivoja kuvia, vaikka se ajatus kiinnostaisikin.

  Kiva postaus!

 2. Pauliina M

  Tuskin nykyään monikaan enään julkaisee kuviaan reaaliaikaisena 🙂 Mullakin kuvat ovat välillä viikon tai useamman vanhoja.

  Kiitos kommentista ja omista huijausten paljastamisesta! 🙂

 3. Clarissa Pajukoski

  Julkaisen usein melko tuoreita kuvia, etenkin salilta tultaessa usein juuri se kuva on otettu sinä päivänä. Joskus kuitenkin treeneistä ei saa mitään kivaa kuvaa, tällöin otan käyttöön vanhat saliselfiet.
  Myös tulee tottakai muokkailtua kuvia, ei paljoa mutta värisävyjä, varjoja sun muuta.
  Ja tuleepa välillä raivattua pieniä sotkuja kotoa pois kameran ulottuvilta kun ottaa kuvia 😀

  1. Pauliina M

   Sun Instagram feedi onkin tosi aidon oloinen 🙂 On kyllä mielenkiintoista kuulla, miten muut muokkailee ja julkaisee kuvia! Itsekin harrastan tota kuvien taustan siivoamista ennen kuvan ottoa 😀

  1. Pauliina M

   Mahtavaa! Nää on varmaan aika yleiset 😀

Vastaa