Miksi en syö lihaa

Tammikuussa on valloillaan vegaanihaaste. Vegaanihaasteessa haastetaan ihmisiä syömään kuukauden verran vegaanisesti eli täysin ilman eläinperäisiä tuotteita. Haaste on mahtava ja olen itsekin sen kerran toteuttanut! Mikäli haluat lukea lisää vegaanihaasteesta ja lähteä mukaan niin lisätietoja löytyy täältä.

Näin alkuun haluan sanoa, että en itse ole vegaani. Olen kuitenkin kasvissyöjä eli en syö lihaa. Välillä saatan syödä kalaa, mutta sitäkin melko harvoin. Lopetin lihan syönnin yli vuosi sitten. Sitä ennen kokeilin vegaanihaastetta ja lihatonta lokakuuta. Maitotuotteitakaan en syö juuri ollenkaan vaan olen korvannut ne soija- ja kauravalmisteilla. Juustoja saatan silloin tällöin syödä, sillä niihin en ole löytänyt hyviä vegaanisia korvikkeita.

kasvissyönti

Viimeisen reilun vuoden aikana olen muutaman kerran syönyt lihaa, koska tarjolla ei ole ollut muutakaan. Nämä kerrat pystyn kuitenkin laskemaan yhden käden sormilla. Minun ruokafilosofiaani kuuluu se, etten ole ehdoton missään. Lihattomuus on kuitenkin alkanut nousemaan yhä tärkeämmäksi asiaksi itselleni. Siksi tänä vuonna olen ajatellut vetää täysin nolla linjan lihaan.

Taustani aiheen suhteen on sellainen, että rakastin ennen lihaa. Söin lihaa joka päivä jossain muodossa. Elin myös pahimman kana- raejuusto -rahkabuumin, joten silloin söin eläinperäisiä tuotteita joka ruokailulla.

Monesti kuulen sanottavan, että kasvisyönti on liian hankalaa tai rajoittavaa. Itse on todellakaan koe näin. Nykyään on paljon lihalle korvaavia kasvisperäisiä tuotteita kuten nyhtökauraa, härkistä, tofua yms. Myös ihan aidoista kasviksista, pavuista ja linsseistä saa tehtyä helposti maukkaita ruokia.

kasvissyönti

Syyt miksi valitsen kasvisruoan lihan sijaan:

Kasvisruoka on terveellistä

Monipuolinen kasvisruokavalio on hyväksi terveydelle. Kasvissyöjillä on alhaisempi verenpaine sekä alhaisempi sydäntautikuolleisuus. Kasvisyöjillä on myös pienempi riski sairastua muun muassa verenpainetautiin, kakkostyypin diabetekseen sekä paksusuolensyöpään. Kasvisruoka sisältää vähemmän terveydelle haitallisia tyydyttyneitä rasvoja, eikä vegaaninen ruoka sisällä ollenkaan kolesterolia.

Henkilökohtaisesti minulle tärkeintä on se, että syömällä kasvisruokaa minulta on kadonnut lähes kokonaan vatsaongelmat ja tunnen olevani energisempi. Syön myös paljon monipuolisemmin kuin ennen. Urheilen enemmän kuin koskaan ennen ja saan sen tarvittavan proteiinin kasvikunnan tuotteista helposti. Voimatasot ja lihasmassa ovat ainakin kasvaneet viimeisen vuoden aikana, vaikken olekaan syönyt kanaa ja jauhelihaa.

kasvissyönti

kasvissyönti

Kasvisruoka on ekologinen valinta

Tämä on yksi merkittävimpiä syitä. Kaikki varmaan jo tänä päivänä tietävät kuinka suurta haittaa lihateollisuudesta on ilmastollemme. Se nimittäin aiheuttaa enemmän kasvihuonepäästöjä kuin koko maailman liikenne yhteensä. Lisäksi syömällä kasvisruokaa säästetään vettä. Yhden lihakilon tuottamiseen tarvitaan yli 15 000 litraa vettä, joka on noin kymmenkertainen määrä viljaan, papuun, soijapapuun tai muihin palkokasveihin verrattuna.

Ilmastonmuutos ahdistaa minua ja syömällä kasvisruokaa tunnen voivani päivittäin vaikuttaa asiaan. Yksi kasvissyöjä tuskin maapalloa pelastaa, mutta minulle on tärkeää, että teen päivittäin valintoja maapallon hyväksi. Uskon myös, että pienistä puroista kasvaa suuria jokia ja siksi haluan esimerkilläni tuoda näitä tärkeitä asioita esiin.

Eettisyys

Eläinten oikeudet ovat minulle tärkeitä. Helpointa on varmistaa, ettei itse ole mukana eläinten kaltoinkohtelussa on se, ettei syö lihaa. Tästä asiasta väännetään aina kommenttibokseissa ja muistetaan mainita, kuinka hyvin Suomessa eläimillä on asiat. Olen täysin samaa mieltä, että Suomessa tuotantoeläimet voivat paremmin kuin monissa muissa maissa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että ne kaikki eläisivät oloissa, jossa niillä olisi mahdollisuudet luontaiseen käyttäytymiseen.

Kaikki saavat olla aiheesta mitä mieltä haluavat. Minulle henkilökohtaisesti tuo iloa se, että minun ruokani vuoksi ei teurasteta yhtään sikaa, kanaa tai lehmää.

kasvissyönti

Siinä minulle tärkeimmät syyt olla syömättä lihaa. En koe jääväni mistään paitsi nykyisellä ruokavaliollani, ehkä vielä jonain päivänä olen täysin vegaani. Mikäli sinua kiinnostaa kokeilla kasvisruokavaliota niin lähde mukaan tammikuun vegaanihaasteeseen tai kokeile vaikka tehdä pari kertaa viikossa kasvisruokaa.

Ihanaa keskiviikkoa teille!

❤ Pauliina

8

Vastaa