Meillä asuu menkkahirviö

pinkkiseinä_pauliina_mattila

Pakko se on myöntää. Kerran kuussa muutenkin ailahteleva mieleni, muuttuu aikalailla ärsyttäväksi. Pms -oireet ovat yleisiä naisilla, mutta niistä puhutaan melko vähän julkisesti. Liian vähän. Menkat tuntuvat olevan tabu, joiden olemassa oloa piilotellaan. Luin Terveyskirjaston sivuilta, että lieviä pms- oireita esiintyy lähes kaikilla naisilla, jossain vaiheessa elämää. Eli jos joku ei tiedä, niin pms- oireet ovat ennen kuukautisia esiintyviä psyykkisiä ja fyysisiä oireita.

Itselläni pms- oireet vaihtelevat, mutta näkyvät kyllä aika voimakkaasti, eivätkä niin positiivisessa mielessä. Oikeastaan menkkojen aikaan minusta kuoriutuu uhmaikäinen äkäpussi. Muun muassa näistä syistä voin kutsua itseäni menkkahirviöksi:

pinkkiseinä_pauliina_mattila

Äänet

Ärsyttää. Kovat äänet, mässytykset, hiljaisuus, kolina.. You name it.

Ruoka

Tekee mieli suklaata, mutta ärsyttää, että tekee mieli sitä. Jos syö suklaata niin tulee ärsyynnys, että miksi muka menkkojen aikana pitää aina syödä suklaata. Jos taas ei syö suklaata, ärsyttää että miksei muka voi syödä suklaata, kun kerran on menkatkin.

Kaikki ruoka maistuu erilaiselta. Tekee mieli kaikkea syötävää ja toisaalta taas ei mitään.

Vaatteet

Vaatteet tuntuvat epämiellyttäviltä, joku sauma tai lappu hankaa aina jossain. Jopa ne omat tutut lempparivaatteet ovat ärsyttäviä.

Treenit

Treenit ei kulje. Voimat ovat kateissa, salin äänet ärsyttää ja sielläkin ne pirun vaatteet hiertää. Lisäksi epäonnistuneet treenisuoritukset saavat menkkahirviön potkimaan salin seiniä ja paiskimaan juomapulloa.

Poikaystävä

Poikaystävä yrittää parhaansa olla mukava, mutta hänelle oksennetaan sitten ne viimeisetkin ärsyyntymiset. Toisaalta kaipaan läheisyyttä, mutta toisaalta omaa rauhaa. Koitapa siinä sitten toimia oikein.

Kaikki

Kun pms – oireet ovat pahimmillaan koen usein olevani huono kaikessa. Tuntuu, että kaikki mitä teen menee pieleen ja en osaa mitään. Katson esimerkiksi omaa Instagram tiliäni ja tekee mieli poistaa kaikki kuvat sieltä. Ne näyttävät ärsyttäviltä.

Saatan myös saada yksinäni raivareita kotona. Esimerkiksi siksi, että tiputan vaikka lusikan kädestäni. Pms- pirut olkapäillä kuljen pitkin asuntoa ja kiukuttelen.

Kiukuttelun lisäksi saatan purskahdella itkuun milloin mistäkin, söpöstä eläinvideosta tai kotiavaimien lattialle tippumisesta. Näiden kaikkien henkisten pms -oireiden lisäksi mukana on tietenkin vielä kovat vatsa-  ja selkäkivut.

pinkkiseinä_pauliina_mattila

Pms – oireet ovat yleisiä ja yksilöllisiä. Oma kuukautiskiertoni on sen verran epäsäännöllinen etten aina osaa ennustaa, milloin oireet alkavat. Vasta, kun olen pari päivää rypenyt pirujeni kanssa itsesäälissä ja tuominnut elämäni yhdeksi turhaksi farssiksi, tajuan mistä kaikki johtuu. Sen tajuaminen, että käytös johtuu menkoista, ei silti järin paljon nostata fiilistä.

Aina pms – oireet eivät kuitenkaan tule niin voimakkaina. Mistä lienee johtuvan se, että toisinaan oireet ovat hyvin vahvat ja toisinaan helpommat. Ota nyt sitten selvää tästä naisten monimutkaisesta hormonitoiminnasta.

Pliis kertokaa, että sieltä löytyy muitakin menkkahirviöitä?

❤ Pauliina

5

Tällä artikkelilla on 4 kommenttia

 1. Emmi

  Löytyy. Mulla oli varsinkin aiemmin ihan järkyttävä pms niin, että aina kaksi päivää kuukaudesta halusin kuolla. Ja tietenkin ehdin jo informoida kaikkia läheisiä aina siitä, että vihaan mun elämää niin paljon, että toivon vaan kuolevani, ja kukaan ei rakasta mua ja olen kaikessa epäonnistunut. Pahinta oli se, että ajattelin joka kerta, että ”joo mutta nyt tää ei oo pms vaan mä oikeasti haluan kuolla”. No, sitten kun menkat alkoi, heräsin itse uuteen päivään taas iloisena, mutta kaikilla läheisillä oli mennyt hermot mun draamailuun.
  En tiedä mistä johtuu, että nykyään noi oireet on helpottaneet tosi paljon. Vieläkin kyllä ärsyttää ja masentaa pms-aikaan, mutta se on todella lievää tohon aiempaan verrattuna.

 2. Pauliina M

  Onpa lohdullista kuulla, että muitakin draamailijoita löytyy.
  Tavallaan myös surullista, koska noi sun oireet on ollu ihan kauheita.
  Kiva kuitenkin, että ne on helpottuneet. Mistäköhän johtuu? Nää on vähän mystisiä juttuja ja olisi mahtava kuulla joltain fiksummalta vinkkejä siihen, miten oireita pystyy helpottamaan 🙂

 3. Alona

  Ihan paras postaus! Tunnistan niin itseni! ???????? Et ois voinu paremmin asiaa pukea sanoiksi!

  1. Pauliina M

   Haha kiitos! Ei kyllä yllätä, et säkin kuulut menkkahirviöihin 😀

Vastaa