Matalan kynnyksen retkeily

retkeily_pauliina_mattila

Retkeily on nykyään melkein muoti-ilmiö ja etenkin nyt poikkeustilan aikana ihmiset kaipaavat luonnon helmaan kulkemaan. Monille retkeily on myös aivan uusi harrastus ja voi tuntua haastavalta päästä alkuun. Matalan kynnyksen retkeily on oiva tapa aloittaa retkeilyharrastus. Oikeastaan retkeilyn aloittaminen ei vaadi muutakin mukavat kengät, jolla kävellä ja säähän sopivat vaatteet.

Me teemme usein matalan kynnyksen retkiä lähellä sijaitseville laavuille, rannoille, nuotiopaikoille tai hienoille luontokohteille. Etenkin syksy- ja talvi oli hyvää aikaa tällaisille helpoille parin tunnin retkille. Kesällä tarkoitus olisi tehdä vähän pidempiä retkiä, johon sitten tarvitaankin hiukan enemmän varusteita.

Retkeilyä aloittaessa matalan kynnyksen päiväretket ovat oikein loistava tapa tutustua uuteen harrastukseen.

retkeily_pauliina_mattila

Retkeilyn aloittaminen – mitä kannattaa ottaa huomioon?

Retkeily ei tosiaan vaadi välttämättä mitään ihmeellisiä varusteita tai valmisteluja. Pienellä panostuksella voi saada kuitenkin retkestä hiukan enemmän irti. Ihan ensimmäisenä on hyvä suunnitella retkikohde ja etsiä kartta kohteesta. Itse etsin kohteita googlettamalla eri kaupunkien ja kuntien omilta verkkosivuilta sekä virkistysalueyhdistyksen sivuilta. Lisäksi mahtavia kohteita löytyy Facebookista erilaisista retkeilyryhmistä, retkipaikan verkkosivuilta sekä luontoon.fi -verkkosivuilta. Karttoja retkeilykohteisiin löytyy myös usein samasta paikasta, josta itse kohteenkin löytää. Kartta on hyvä tallentaa puhelimeen tai tulostaa.

retkeily_pauliina_mattila

Mitä varusteita retkelle mukaan?

Lyhyelle päiväretkelle helppoon maastoon riittää normaalit ulkoiluvarusteet. Ulkoiluvarusteisiin kannattaa kuitenkin sen verran kiinnittää huomiota, että ne ovat säähän sopivat ja mukavat päällä. Talven pakkasilla, syksyn vesisateilla ja kesän helteillä toimivat erilaiset varusteet. Kannattaa panostaa vaatteissa monikäyttöisyyteen, esimerkiksi hyvät vedenpitävät vaelluskengät palvelevat lähes säässä kuin säässä. Veden ja tuulenpitävä kuoritakki taas toimii syksyllä, keväällä ja kesällä. Sinne alle, kun pukee sään vaatimat lisävaatteet. Esimerkiksi villa ja fleece toimivat hyvin kuoritakin alla kylmemmillä säillä. Suosin myös merinovillaista aluskerrastoa vaatteiden alla kylmemmillä säillä.

retkeily_pauliina_mattila

Retkillä on yleensä mukana jonkin verran tavaraa, suosittelen ainakin eväiden mukaan ottoa. Silloin on hyvä olla mukana jonkinlainen reppu, jossa eväät on helppo kantaa mukana. Mikäli mukaan tulisi mahtua ruuanlaittovälineet ja yöpymisvarusteet, voisi ajatella repun sijasta rinkkaa. Eväinä kannattaa suosia helppoja ruokia, jos ei sitten halua nimenomaan opetella eräkokkausta (joka sekin on aivan mahtava harrastus). Perus retkieväiden valmistuksessa on apua puukosta, tulentekovälineistä ja retkikeittimestä. Lisäksi on hyvä olla jotkut astiat, joista nauttia eväät.

Helppoja eväitä perinteisen nuotiomakkaran lisäksi ovat muun muassa puurot, keitot, pastat sekä erilaiset grillattavat. Nuotiolla voi makkaran lisäksi grillata mm. halloumijuustoa, vihiksiä, parsaa, kalaa tai erilaisia pihvejä. Herkkupuolella nuotiolla valmistuu helposti suklaalla täytetyt banaanit, vaahtokarkit ja tikkupullat. Kahvin keittämiseen et tarvitse muuta kuin nuotiopannun, pannupuruja ja vettä. Voin luvata, että kahvi maistuu paljon paremmalta nuotiolla keitettynä ja ulkona nautittuna. Matalan kynnyksen retkeily ei siis vaadi hurjia satsauksia vaatteisiin ja varusteisiin.

retkeily_pauliina_mattila

Nauti luonnosta

Sinun ei tarvitse olla huippukokenut eräkävijä, jotta saat retkeilystä paljon irti. Nauti siitä, kun kuljet luonnossa, kuuntele luonnon ääniä ja hengitä puhdasta ilmaa. Pikkuhiljaa opit minkälaiset luontokohteet sopivat sinulle ja minkälainen retkeilytyyli kiinnostaa. Itse vasta opettelen pidempien retkien tekemistä ja aion niistä kokemuksia tänne kirjoittaa, kunhan päästään kunnolla niiden pariin. Suomen luonto on ainutlaatuinen ja retkeilemällä sitä oppii jotenkin vielä enemmän arvostamaan. Me saamme olla ylpeitä siitä, että meillä on täällä kotimaassa vielä niin paljon puhdasta metsää ja luontoa. Tärkeää on myös, että retkilläkin siivotaan roskat ja omat jäljet. Näin pidämme jatkossakin luontomme puhtaana.

retkeily_pauliina_mattila

Mikäli retkeilyjutut kiinnostavat, laita mut Instagramissa seurantaan @pauliinamarja.

Tässä myös muutama aiempi postaukseni liittyen retkeilyyn:

Retkikohde – Joutsijärvi

Retkikohde – Nuuksio

5 syytä mennä metsään

Mahtavia matalan kynnyksen retkiä kaikille,

 Pauliina

3

Tällä artikkelilla on yksi kommentti

  1. Tanja Räty

    Noista suklaabanskuista ois kiva saada ohjetta❣️

Vastaa