Kertakäyttömuoti blogeissa

asukuvat_pauliina_mattila

Haluan kuvata blogiini kuvitusta tekstin sekaan. Pidän muiden blogeissa kuvista, joissa he itse esiintyvät. Tämän vuoksi pyrin mahdollisimman paljon itsekin kuvittamaan tekstejäni omilla kuvillani. Kyse ei ole siitä, että jotenkin erityisesti pitäisin kuvista, joissa itse esiinnyn vaan minusta ne usein antavat tekstille paremmin kasvot kuin vain kuvat kahvikupeista ja tulppaaneista. Tämän vuoksi kameran edessä tulee siis heiluttua viikoittain.

Talvi on asettanut haastetta kuvaamiseen niin pimeyden kuin pukeutumisenkin kannalta. Olenkin paininut nyt sen kanssa, että minkä kolmesta talvitakistani laitan päälleni kuviin. Tämän lisäksi minulla on lähes aina samat kengät, hanskat ja pipo. Monesti tulee mietittyä, että toistanko kuva kuvalta itseäni, kun päällä on aina samaa ja vanhaa. Asukokonaisuuksista tuskin saa monikaan ammennettua inspiraatiota, kun päällä on viikko viikolta lähes samat setit. Samalla kun kelaan päässäni näitä ajatuksia, tunnen itseni hölmöksi. Enhän edes halua mainostaa kertakäyttökulttuuria ja turhanpäivästä shoppailua. Miksi ihmeessä minun pitäisi hankkia joka kuvauksiin erilaiset vaatteet, kun kaappini pursuaa muutenkin yli äyräiden?

asukuvat_pauliina_mattila

asukuvat_pauliina_mattila

Jotenkin vain ajattelee, että lukijat haluavat nähdä toinen toistaan erilaisempia vaatteita. Todellisuudessa näillä keleillä pukeudun lähes aina samoihin vaatteisiin. Miksei se siis saisi näkyä myös blogissani? Tuntuu hassulta, miten some vaikuttaa omaan ajatusmaailmaan. Kun näkee jatkuvasti muilla upeita ja erikoisia asukokonaisuuksia, tuntuu oma vanha toppatakki vähän tylsältä. Tuntuisi kuitenkin väärältä (myös lompakolleni) ostella joka viikko uusia vaatteita vain, että saisin blogiini monipuolisempia vaatekuvia. Blogini ei edes ole muotiblogi vaan enemmänkin lifestyleblogi.

Monet muotibloggaajatkin todellisuudessa lainaavat eri PR-toimistoilta vaatteita muotikuviin, eivätkä ostele mielettömiä määriä vaatteita.  Heidän tulisikin ehkä useammin jotenkin mainita blogeissaan niistä vaatteista, jotka ovat vain lainassa. Tämä vähentäisi sitä ajatusta, että he ostavat jatkuvasti uusia vaatteita. En itse halua viljellä ajatusta, että vaatteet ovat kertakäyttöisiä, sillä en todellakaan ajattele niin! Haluan ennemminkin puhua kestävästä kehityksestä ja järkevästä rahan käytöstä. Nämä kummatkin ovat kaukana jatkuvasta muodin shoppailusta.

asukuvat_pauliina_mattila

Täytyy myöntää, että nettishoppailu on minun heikkouteni. Olen vasta lähiaikoina alkanut rajoittamaan sitä ja miettimään ostoksiani enemmänkin laadun kuin määrän mukaan. On jännä, miten some vaikuttaa minuun. Vaikka omaan arvomaailmaani kuuluu kestävä kehitys, saa some minut kuitenkin helposti toimimaan toisin. Tuntuu, että blogi – ja Instagram vaikuttajilla on jatkuvasti jotain uutta yllään ja se luo myös jonkinlaista painetta omille kuvilleni. Painetta siitä, ovatko omat kuvani tarpeeksi mielenkiintoisia vai toisiaan liikaa toistavia.

Yritän tietenkin luoda monipuolisuutta kuviin vaihtelemalla asukokonaisuuksia ja kuvauslokaatioita, mutta teen sitä niiden vaatteiden puitteissa mitä kaapistani löytyy. Itseäni ärsyttää se, että mieleeni tulee kuvatessa usein se, että taas nämä samat vaatteet tässäkin kuvassa. Tuntuu hullulta, että edes käyn tällaista ajatusjuoksua päässäni. Itselläni vaatteiden ostaminen on nykyään suuressa ristiriidassa arvojeni kanssa. Maailma on hukkumassa tekstiilijätteeseen ja silti mietin sen 20 euroa maksavan paidan ostamista. Kyllä mielestäni vaatteiden ostaminen on kivaa ja muoti kiinnostaa minua, mutta silloin tällöin on hyvä pysähtyä ja miettiä syitä ostoksien takana. Tarvitsetko todella uutta vaatetta vai ostatko sen jostain ihan muista syistä? Itseäni kiinnostaa enemmän se, miten oman vaatekaapin helmistä saa luotua erilaisia asukokonaisuuksia ilman uusia vaatehankintoja. Vaatteiden monikäyttöisyys siis kunniaan!

asukuvat_pauliina_mattila

Tämän avautumisen myötä, tulette siis jatkossakin näkemään kuvissa esiintyvää teddytakkia blogissani. Mitä mieltä te olette blogien ja Instagramin kertakäyttömuodista? Pitääkö aina olla uusia ja inspiroivia asukokonaisuuksia vai kelpaako ne vuosia palvelleet farkut ja toppatakki kuviin yhä uudelleen?

❤ Pauliina

 

3

Tällä artikkelilla on 10 kommenttia

 1. IIna / MouMou

  ”Monet muotibloggaajatkin todellisuudessa lainaavat eri PR-toimistoilta vaatteita muotikuviin, eivätkä ostele mielettömiä määriä vaatteita. Heidän tulisikin ehkä useammin jotenkin mainita blogeissaan niistä vaatteista, jotka ovat vain lainassa. Tämä vähentäisi sitä ajatusta, että he ostavat jatkuvasti uusia vaatteita.”

  Tämäpä juuri! Itse asiassa ne pitäisi merkitä jo senkin puolesta, että se on mainontaa. 🙂

  1. Pauliina M

   Mietinkin, että ne pitäisi varmaan senkin vuoksi merkitä! Tuntuu kyllä, että monilta jää silti merkkaamatta 🙂

 2. Tanja

  Pohdin tätä samaa juuri toissapäivänä. Hirveä kriisi kun aina sama takki kuvissa. Päädyin ostamaan kirpparilta 3€ takin ja toppaliivin. En todellakaan halua kaappiin miljoonaa eri vaatekertaa ja olen ekologisuusnäkökulmasta katsottuna aivan samaa mieltä sun kanssasi. Loistava kirjoitus. Mennään omalla tyylillä rohkeasti ???????? Sisäkuvat on myös ihan jees ☺️

  1. Pauliina M

   Kiitos 🙂 Kiva kuulla, että muutkin pohtivat samaa asiaa! Sisäkuvat vaan vaatisi jonkun sisätilan missä kuvata.. Meidän koti on niin pimeä tähän vuoden aikaan, että kuvaaminen on tosi haastavaa..

 3. Melissa

  Toinen vaihtoehto on pukea se sama vaate eri tavoin, erilaisten vaatteiden kanssa. Ottaa riskejä pukeutumisessa ja luoda uusia ideoita pukeutumiseen. Silloin se sama vanha vaate ei näytä tutulle vaan jokaisella kerralla se on ihan erilainen.

  1. Pauliina M

   Kyllä! Kirjoitinkin tuohon, että itseäni kiinnostaa nykyään enemmän, miten niistä oman vaatekaapin helmistä saa luotua erilaisia asukokonaisuuksia. Vaatteiden monikäyttöisyyttä siis harjoitellaan täällä 🙂

 4. Hannabella

  Ei todellakaan tarvitse olla yhtenään uusia vaatteita, sillä se toimi hyvänä esimerkkinä vaikutuksille alttiille seuraajille. Itseäni inspiroi enemmän miten asuja luodaan yhdistelemällä vanhoja vaatteita. Toki jotain uutta voi hankkia välillä ja yhdistää sitten vanhempiin vaatteisiin. Uusia vaatteita katsellessa olisi silti järkevää etsiä aikaa kestäviä ja laadukkaita, sillä vaateteollisuus on saastuttava teollisuudenala.

  1. Pauliina M

   Niimpä! Joo kyllä mäkin välillä ostan uusia vaatteita, mutta nykyään olen huomattavasti tarkempi niin tehdessäni. Hyvä tapa on miettiä, keksiikö vaatteelle ainakin viisi eri tapaa käyttää kaapista jo löytyvien vaatteiden kanssa. Lisäksi mietin aina, että löytyykö minulta jo vastaavaa ja miksi ”tarvitsen” kyseisen vaatteen. Tavoitteenani on myös panostaa jatkossa enemmän laatuun ja suomalaisuuteen. Näin ollen vaatteet toivottavasti kestävät pidempään parempina 🙂
   Kiitos kommentista ja kiva kuulla, että siellä ollaa samoilla linjoilla <3

 5. Roosa / SOS

  Todella hyvä postaus ja tärkeä aihe!! Puhuttiin juuri bloggaajakollegoiden kanssa, että miten hankalaa on, kun tahtoo blogissa ilmaista kannattavansa kestävää pukeutumista ja sitten saa kommentteja että ”taas sulla on sama takki”! Tässä hommassa on vielä paljon kehitettävää ja just siksi tämmöset tekstit on tärkeitä, kiitos xx

  1. Pauliina M

   Kiitos! Itsestäkin välillä tuntuu, että lukijoilta lähtee kiinnostus jos kuvissa toistuu samat vaatteet. Nyt kuitenkin tämä aihe on nostanut niin hyvää keskustelua ja olen saanut paljon palautetta, että oikeasti ihmiset eivät halua nähdä sitä kertakäyttömuotia vaan vaatteiden monikäyttöisyyttä 🙂 Mielestäni tässä hommassa on myös paljon vielä kehitettävää ja siksi tulen varmasti jatkossakin aiheesta kirjoittamaan 🙂

Vastaa