Jos haluat hämmentää ihmisiä, puhu näistä

Olen huomannut, että joistakin aiheista puhuttaessa suuri osa ihmisistä hämmentyy tai vaivaantuu. Kaksi eniten hämmennystä aiheuttavaa puheenaihetta ovat omat suuret unelmat ja raha. Kun heität keskustelussa esille, että haluat muuttaa ulkomaille, ruveta yrittäjäksi, kirjoittaa kirjan tai lähteä maailmanympärysmatkalle vastapuolen reaktio on usein vaivaantunutta muminaa tai vähättelevää naureskelua. Onko jotenkin hyväksyttävämpää unelmoida kylpylälomasta tai uudesta sohvasta kuin isoista asioista?

Olen alkanut kertomaan ääneen asioita joista unelmoin, koska toivon että se rohkaisisi muitakin unelmoimaan isosti ja puhumaan siitä. Jotenkin unelmista tulee konkreettisempia, kun ne sanoo ääneen. Olen itsekin joskus ajatellut, että ei naurettavan isoja unelmia voi kertoa kenellekään, mutta miksei voi? Teenkö itsestäni pellen, jos sanon ääneen, että haluan kiertää maapallon ympäri ja saada siitä vielä palkkaa? Unelmointi on parasta! Se motivoi aamulla heräämään töihin ja menemään sinne epämukavuusalueelle. Epämukavuusalueelle mentäessä saavutat uusia asioita ja keräät kullanarvoisia kokemuksia. Ilman unelmia elämä muuttuisi mielestäni melko tasaiseksi ja tylsäksi.

Saan itse myös paljon motivaatiota, kun kuulen muiden unelmia sekä niitä tarinoita, joissa ollaan saavutettu suuria unelmia. On motivoivaa kuulla ihmisten saavuttavan omia unelmiaa, sillä se valaa usko myös niihin omiin mahdottoman kuuloisiin unelmiin. On vähän surullista, että omista unelmista puhumisen ympärillä tuntuu vallitsevan vaitonaisuus. Jotenkin kai pelätään, että kuulija tylysti torppaa ne kertojan haaveet. Siksi varmaan se hämmentääkin kuulijaa, kun joku uskaltaa sanoa ääneen jonkin unelman.

asukuva_pauliina_mattila

asukuva_pauliina_mattila_2

Rahasta puhuminen ja omien tulojen suoraan kertominen aiheuttaa myös usein hämmennystä. Se, että kerrot suoraan minkä verran tilillesi pamahtaa kuukaudessa on joillekin ihmisille tabu. Itseäni kiinnostaa paljon eri alojen palkkaus ja ihmisten rahankäyttötavat, joten puhun niistä itsekin suoraan. En tienaa mitenkään erityisen hyvin, varsinkaan nyt kolmen vuoden opiskelijaelämän aikana ja silti tykkään puhua rahasta. Suomalaisilla raha on jotenkin vaiettu puheenaihe ja usein ihmiset eivät tiedä edes omien vanhempiansa tai puolisonsa tuloja.

Olen yhä enemmän miettinyt omaa rahankäyttöä nyt, kun olen alkanut miettimään sijoittamista ja tutustunut aiheeseen enemmän. Myös eri alojen palkkaukset kiinnostavat, koska omat työkuviot ovat ensivuoden osalta ihan auki. Vaikkei raha yksinään ole minulla valintakriteeri tulevaan työhön, vaikuttaa se kuitenkin suuresti valintaani. Uskon myös, että palkoista ääneen puhuminen vähentäisi palkkojen eroja. Kun tiedät mitä kollega tienaa, pystyt vertaamaan sitä omaasi ja tarvittaessa vaatimaan korkeampaa palkkaa. Olen myös alkanut kuuntelemaan podcasteja rahasta ja luen kiinnostuneena siitä kertovia blogikirjoituksia. Suosittelen ehdottomasti Julia Thurénin blogia, mikäli rahajutut kiinnostavat.

asukuvat_pauliina_mattila_3

asukuva_pauliina_mattila_4

Tällaista pohdintaa sunnuntai-iltaan. Oletteko huomanneet samoja juttuja? Onko jotain muita puheenaiheita, jotka teistä hämmentävät ihmisiä?

❤ Pauliina

 

3

Vastaa