Ilmastonmuutos ahdistaa

pinkjärvi_pauliina_mattila

En vielä pari vuotta sitten ajatellut pätkääkään ilmastonmuutosta. Jotenkin siirsin sen pois kohdaltani.

”Ei se voi olla niin paha juttu”

”Mitä yksi ihminen voi muka tehdä”

”Kiinassakin saastutetaan kuitenkin niin paljon”

Nyt olen nostanut pääni pensaasta. Mitä enemmän luen aiheesta, sitä enemmän maapallon tilanne alkaa minua ahdistamaan. Kuten myös ihmisten välinpitämättömyys. Miksi edelleen toimimme ympäristölle hyvin haitallisesti, vaikka tiedämme paremmin?

Suosittelen lukemaan esimerkiksi Ylen artikkelin luonnon tilan heikentymisestä. Mielestäni on pysäyttävää ajatella, että satojen tuhansien eläimien häviäminen maapallolta on mahdollista, vielä hyvin pienessä ajassa. Arvion mukaan yli kolmannes maapallon luonnosta on tuhoutunut vuoteen 2050 mennessä, jos luonnon köyhtymistä ei saada hidastettua tai pysäytettyä. Vuosi 2050 tulee yllättävän pian. Se on meidän nuorten tulevaisuus sekä lastemme tulevaisuus. Minkälaisen maailman haluamme lapsillemme näyttää?

pinkjärvi_pauliina_mattila

pinkjärvi_pauliina_mattila

On kuitenkin vaikea kehittää selkeää kuvaa siitä, miten pystyisin parhaiten muuttamaan omaa toimintaani ekologisemmaksi. Tietoa tulee joka tuutista. Ensin kuulet, että biohajoavien pussien käyttäminen on ekologista kunnes seuraava uutinen on ”biohajoavat pussit eivät maadukkaan”. Ristiriitaista informaatiota riittää. Luulet tekeväsi oikein, kunnes huomaat homman menneenkin mönkään.

Tuntuu myös siltä, etten uskalla puhua ympäristöasioista, koska en ole valmis muuttamaan elämääni täysin ekologiseksi esimerkiksi lentämisen suhteen. Ekologisintahan olisi ettei lentäisi lentokoneella enää ollenkaan. Sellaiseen en ole valmis, mutta sen sijaan esimerkiksi kompensaatiomaksujen maksamiseen kyllä.

Ympäristöasioista tulisi mielestäni puhua kannustavasti. Sen sijaan tuntuu yleinen keskustelun sävy olevan lyttäävä ja vähättelevä. Jos joku yrittää tehdä pienen ekoteon arjessaan tullaan hänelle kertomaan, että ”luuletko noin pienellä teolla olevan merkitystä ilmastonmuutoksessa, kun kuitenkin teet näin ja noin.”

En usko, että kaikki tai ei mitään ajattelulla ja sen lietsomisella saadaan pysyviä muutoksia valtaosan ihmisten arkeen. Jos aletaan puhua siitä, että yksityisautoilu tulisi kokonaan lopettaa ja kaikkien muuttua vegaaneiksi saadaan melko suuri vastareaktio aikaan. Sen sijaan, kun puhutaan lihan vähentämisestä ruokavaliossa ja kimppakyydeistä duuniin, saadaan monien arkeen parempia valintoja aikaan.

Ruoka aiheuttaa noin viidesosan ilmastonmuutosta kiihdyttävistä päästöistä, joten pienilläkin pysyvillä ruokavalion muutoksilla on suuri vaikutus.  Pienet muutokset taas saattavat herättää ihmisiä ajattelemaan asiaa enemmän ja vievän heitä kohti muita vastuullisempia valintoja. Ilman tuomitsemista.

pinkjärvi_pauliina_mattila

pinkjärvi_pauliina_mattila

Tunnustan luistavani monista ekologisista toimista ihan vain laiskuuttani. Olenkin päättänyt alkaa muuttamaan arkeani pienin askelin vastuullisempaan suuntaan. Tiedän myös tekeväni jo paljon asioita ympäristön hyväksi, mutta pystyn paljon enempäänkin.

Itse uskon yksilöiden voimaan ja siihen, että pienistä arkisista muutoksista kasvaa pysyviä toimintamalleja. Jos yrittäisin muuttaa kaiken kerralla, homma menisi metsään. Pienistä pisaroista kasvaa suuri puro. Uskon siihen, että yksilönä pystyy vaikuttamaan ilmastonmuutokseen. Pienet ekoteot inspiroivat isompiin.

Mielestäni päästöjen vähennystä ei voida kuitenkaan heittää pelkästään yksilöiden harteille vaan muutoksia tulee tehdä myös rakennetasolla. Tarvitsemme selkeän lainsäädännön ja yhteiset säännöt maapallomme pelastamiseksi. On selvää, että saadaksemme mahdollisimman suuria muutoksia aikaiseksi tarvitsemme laajoja toimia. Yksilönä pystyt vaikuttamaan, mutta vain tiettyyn pisteeseen asti. Kyseessä on meidän kaikkien koti, maapallo. Jos haluamme pitää sen, tarvitsee kaikkien maailman valtioiden tehdä päättävissä elimissä päätöksiä ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

pinkjärvi_pauliina_mattila

Mitä ajatuksia ilmastonmuutos teissä herättää? Entä sen ympärillä käytävä keskustelu?

❤ Pauliina

1

Tällä artikkelilla on 2 kommenttia

  1. Sanna

    Jokaisella teolla on merkitystä. Jopa niillä kaikista pienimmillä. Pienistä puroista kasvaa suurimmat joet ja joet laskevat lopulta mereen. Kun aloittaa pienestä huomaa kohta jo siirtyvänsä tekemään lisää. Käännä ahdistus voimavaraksi. ✌️

    1. Pauliina M

      Samaa mieltä! Pienilläki teoilla on merkitystä 🙂

Vastaa