Fiksu vaatekaappi – Miten valita vastuullisemmin?

Kaupallinen yhteistyö Népra

Olen kertonut ennenkin, kuinka kova olen ollut shoppailemaan. Oma tyylini on vaihdellut valtavasti ja olen ostanut vaatteita hetken mielijohteesta käyttämättä niitä sitten paria kertaa enempää. Viime vuonna tein ison muutoksen tähän ja ostin vain muutamat uudet vaatteet koko vuoden aikana. Tänä vuonna jatkan samalla linjalla ja ostan vain tarpeellisia, monikäyttöisiä ja kestäviä vaatteita. Oma tyylikin on alkanut hahmottua ja tiedän minkälaisissa vaatteissa, tunnen oloni mukavaksi.

Suosin vaateissani monikäyttöisyyttä, mukavuutta ja toivon niiden olevan kestäviä ratkaisuja niin maapallon kuin käytönkin kannalta. Tutustuin viime syksynä Népran treenivaatteisiin ja ihastuin niihin täysin. Näiden treenivaatteiden esittelypostaukseen pääset tästä. Nyt sain heiltä nämä Lazywear -malliston vaatteet ja olin ensimmäisestä sovituksesta asti myyty.

vastuulliset_vaatteet

Housuina toimivat Yed Joggersit, jotka ovat 79 % kierrätettyä polyamidea, joka on valmistettu meristä ja maalta kerätystä muovista. Housut on vastuullisesti tuotettu Tallinnassa ja niiden kangas on kemikaalivapaa Oeko-tex 100 standardin mukainen tekninen kangas. Materiaali on housuissa niin mukavaa ja joustavaa, että voin käyttää niitä kotona, töissä sekä treeneissä. Monikäyttöisyys on siis varmaa.

Huppari kuuluu Népran unisex-mallistoon. Se on valmistettu 100% kierrätetystä materiaalista. Ajaton kuvio ja väritys takaavat sen, että hupparia tulee käytettyä monipuolisesti. Lisäksi materiaali on todella pehmeää ja mukavaa päällä.

Fiksuun vaatekaappiini kuuluvat monikäyttöisyyden lisäksi vahvasti se, että sieltä löytyvät vaatteet olisivat vastuullisia. Vastuullisuudella tarkoitetaan eettisiä ja ekologisia vaatteita. Vaatteilla ja niiden tuotannolla on suuri merkitys ilmastonmuutokseen ja siksi sillä, mitä valitset, on väliä. Usein puhuttaessa henkilökohtaisesta hiilijalanjäljestä, suurimmiksi saastuttajiksi nousee asuminen, liikkuminen ja ruoka. Vaikka vaatteet eivät pääsekään tähän kärkikolmikkoon mukaan, on niillä silti suuri globaali vaikutus ilmastoon. Vaateteollisuuden hiilijalanjälki on suurempi kuin kansainvälisen laiva -ja lentoliikenteen yhteensä.

vastuulliset_vaatteet

vastuulliset_vaatteet

Miten valita vastuullisemmin?

Yhden ihmisen teko ei muuta maailmaa, mutta jos tarpeeksi moni alkaa valitsemaan vaatteita vastuullisemmin, voimme yhdessä edesauttaa muutosta kohti vastuullisempaa vaateteollisuutta. Vastuullinen vaateteollisuus toimii kestävällä pohjalla, luonnon kantokyvyn rajoissa sekä tukee ihmisten ja eläinten hyvinvointia.

 1. Osta harkiten

Mieti tarvitsetko vaatetta oikeasti ja tuleeko sille käyttökertoja muutamaa kertaa enemmän. Vaatteen käyttöiän pidentämisellä on merkittävä vaikutus sen ilmastoon. On arvoitu, että tuplaamalla vaatteen käyttökerrat voidaan sen hiilijalanjälkeä pienentää melkein 50%:lla. Eli mitä pidempi käyttöikä, sitä pienempi hiilijalanjälki. Löytyykö vaatekaapistasi siis monta asukokonaisuutta, johon vaate sopii? Mikäli ostat uutta, valitse vastuullinen vaate.

 1. Mieti materiaaleja

Yli puolet vaatteen haitallisista ilmastovaikutuksista koko elinkaaren aikana tulee raaka-aineen tuotannosta. Kiinnitä siis huomiota vaatteen materiaaleihin. Suosi kierrätyskuituja sekä uusia ekologisia materiaaleja kuten hamppua, luomupuuvillaa ja lyocellia.

vastuulliset_vaatteet

 1. Kierrätä

Mikäli jokin vaate ei enää ole sinulle tarpeellinen, etsi sille uusi omistaja. Kierrätä kavereiden, kirpparien ja hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta. Älä heitä vaatteita roskikseen.

 1. Kerro kaverille

Moni ihminen on jo tietoinen pikamuodin varjopuolista. Tiedostamme asian, mutta se ei näy käyttäytymisessämme. Ajattelutapamme ja käyttäytymismalliemme tulisi muuttua, jotta muutosta saataisiin tapahtumaan isommallakin mittapuulla. Tämä ei tapahdu yhdessä yössä vaan vaatii laajempaa sosiaalista muutosta. Tämän vuoksi aiheesta tulisi puhua ja tietoa jakaa. Itse haluan toimia positiivisena esimerkkinä vastuullisuuden saralla. Haluan jakaa kanavissani tietoa aiheesta sekä siitä, että pienillä valinnoilla arjessamme on merkitystä.

vastuulliset_vaatteet

Népran vaatteet ovat malleiltaan istuvia ja tyyliltään minimalistisen ajattomia. Niiden käyttöikä on pitkä ja ne toimivat treenivaatteina, mutta myös arkivaatteina. Heillä on kultaiset arvot vaatteidensa takana. Vastuullisuus ja tuotantoketjun läpinäkyvyys ovat heille kunnia-asia. Haluan omalta osaltani tukea tällaista kahden suomalaisen naisen perustamaa eettistä ja ekologista vaatemerkkiä. Mikäli haluat tsekata Népran vaatemallistoja ja lukea yrityksestä lisää tästä pääset klikkaaman heidän kotisivuilleen.

Valitse sinäkin seuraavaksi vastuullinen vaate.

❤ Pauliina

9

Tällä artikkelilla on 6 kommenttia

  1. pauliina

   Kiitos <3

 1. Tanja R

  Nää vaatteet istuu sun tyyliin kyllä kuin nenä päähän! 🙂 Ihana idea kerätä meristä ja maalta muovia ja käyttää se uudestaan! Onko tuosta valmistusprosessista tarkempaa kuvausta jossakin? 🙂

  1. pauliina

   Kiitos, nää on niin mun tyyliset! 🙂 Heidän kotisivuillaan on enemmän tietoa tuotannosta. Népran koko tuotantoketju on hyvin läpinäkyvä ja tarvittaessa lisätietoja voi kysyä heiltä 🙂
   Népran kotisivut löytyvät osoitteesta:
   https://www.wearnepra.com/

 2. Ekolapsi

  Yksi tärkeä kohta pääsi sinulta unohtumaan vastuullisissa ostosvalinnoissa, nimittäin käytetyn ostaminen. Kirppareilla, nettikaupoissa, UFF:ssa, kierrätyskeskuksissa ym. vastaavissa myydään valtavia määriä vaatteita (ja kaikkea muutakin), jotka ovat todella hyväkuntoisia. Ostamalla käytetyn (varsinkin niin, että itse kävelet kauppaan etkä tilaa sitä kuljetuksilla) et kuluta uusia luonnonvaroja. Jokaisella uuden tuotteen ostolla on negatiivinen vaikutus ilmastoon oli tuote miten vastuullinen ja ekologinen tahansa: kysynnän kasvu kasvattaa tuotantoa ja myös ekologisten tuotteiden tuottaminen kuluttaa maapallon varoja. Ymmärrän toki, että joissain tapauksissa voi olla pakko hankkia uusi tuote ja silloin mainitsemasi pointit ovat tärkeitä. Toivoisin silti, että te itseänne ekologisiksi bloggaajiksi kutsuvat toisitte esille lukijoillenne, miten ääretön määrä jo kerran ostettua tavaraa on saatavilla hyvällä laadulla. Tämä maapallo ei kerta kaikkiaan kestä sitä, että jokaisen bloggaajan postauksesta inspiroitunut lukija klikkailee itselleen uudet, ekologiset legginsit kuljetettuna lähipostilaatikkoon.

  1. pauliina

   Oikeassa olet, että listalta ei löytynyt käytetyn ostamista, vaikka se onkin kaikken tärkeintä vaatteita (ja muutakin) ostaessa. Ennen listausta lukikin ”mikäli ostat uutta, valitse vastuullinen vaate”. Lisäksi yhtenä kohtana löytyy kierrättäminen.
   Itselläni oli ajatus tässä nimenomaan mitä kannattaa miettiä jos ostaa uusia vaatteita 🙂 Olisin silti voinut lisätä vielä käytetyn ostamisen yhdeksi kohdaksi. Siitä aiheeta olenkin kirjoittanut muissa postauksissa.

   Kiitos tärkeästä kommentista!

Vastaa