Ärsyttävät kaupalliset yhteistyöt

Kaupalliset yhteistyöt ovat punainen vaate monille somea seuraaville. Niitä tuntuu nousevan esiin päivittäin Instagramissa sekä blogimaailmassa. Ja toistuvasti ne saavat vähemmän tykkäyksiä ja reagointeja, kuin vaikuttajan muut kuvat tai tekstit. Syynä tähän on todennäköisesti se, että ne ovat ärsyttäviä.

Mitä ovat kaupalliset yhteistyöt?

Kaupallinen yhteistyö tarkoittaa, että yritys ostaa vaikuttajan kautta näkyvyyttä tuotteelleen tai palvelulleen. Yritys voi ostaa esimerkiksi vaikuttajalta kuvan tämän Instagramiin, postauksen blogiin tai videon YouTubeen. Yleensä vaikuttaja saa kaupallisesta yhteistyöstä rahaa. Voi kuitenkin olla myös sellaisia kaupallisia yhteistöitä, joissa raha ei liiku, vaan kuvat/tekstit tuotetaan esimerkiksi tuotteita vastaan. Kaupallinen yhteistyö pitää lain mukaan ilmoittaa heti julkaisun ensimmäisellä rivillä. Mikäli näin ei tee, kyseessä on piilomainonta.  Eli se, että kuvissa lukee ”kaupallinen yhteistyö” ei ole mitään kerskuntaa, vaan lain sanelema pakko.

Erilaiset somekanavat ovat yrityksille mielettömän hyvä mainosväylä, koska siellä ihmiset aikaansa viettävät. Mikäli yritys osaa vielä valita omalle yritykselleen sopivat vaikuttajat, osuu mainos suoraan yrityksen toivomalle kohderyhmälle. Näyttökertoja kertyy esimerkiksi Instagramissa hurjat määrät ja blogiteksteihin taas saa loistavasti upotettua linkkejä esimerkiksi yrityksen verkkokauppoihin. Tekstit netissä jäävät elämään ja ne nouset aina aihetta googlatessa esiin. Muun muassa näiden asioiden vuoksi yritykset pyrkivät mainostamaan sosiaalisessa mediassa vaikuttajien kautta.

Vaikuttajille kaupalliset yhteistyöt ovat yksi isoimmista tulonlähteistä. Monet tekevät kyllä niiden lisäksi monenlaisia muitakin töitä, mutta itselläni esimerkiksi kaupalliset yhteistyöt ovat yritykseni isoin tulonlähde. Kaupallisia yhteistöitä voi itse ehdottaa yrityksille tai yritykset voivat lähestyä suoraan mieleistänsä vaikuttajaa. Usein kuitenkin kaltaiseni pienemmät vaikuttajat joutuvat tekemään paljon työtä saadakseen yhteistöitä mieleistensä yritysten kanssa. Pitää osata markkinoida omaa osaamistaan ja perustella, miksi juuri sinun kanssasi kannattaa yhteistyö toteuttaa.

kaupallisuus_pauliina_m

Miten yhteistöitä saadaan?

Minulle on ollut vaikea opetella myymään omaa osaamistani. En kehtaa ja osaa markkinoida omia palvelujani kovinkaan hyvin. Myös oman työn hinnoittelu on hankalaa. Olen kuitenkin oppinut, että hinnan on pakko olla kohdallaan, sillä yhteistöiden toteuttaminen on aikaa vievää ja työlästä. Ensin vaihdetaan maileja yrityksen kanssa ja suunnitellaan minkälainen toteutus kuvissa, tulisi olla ja minkälaiselta kulmalta tekstiä lähdetään tekemään. Kuvien ja tekstien kanssa pitää olla luova ja kekseliäs. Laadun tulee olla hyvä, sillä kilpailu alalla on kovaa. Lisäksi yhteistyön tulee istua sinun tyyliisi, mutta myös yrityksen. Kuvaamiseen ja editoimiseen menee aikaa ja harvemmin pystyt kuvaamaan ilman apukäsiä. Valmiit materiaalit on usein lähetettävä yritykselle tarkistukseen ennen julkaisua. Julkaisun jälkeen vaikuttaja kokoaa vielä raportin julkaisun näkyvyydestä. Mikäli yhteistyö on ollut onnistunut, niin mahdollisesti yritys ostaa jatkossakin vaikuttajan palveluita.

Kilpailu on alalla kova ja läheskään aina yritystä lähestyessäsi et tule valituksi yhteistöihin. Syitä tähän voi olla monia, mutta harvemmin saat yritykseltä minkäännäköistä vastausta siihen, että miksei sinua valittu. On paljon mainos – ja viestintätoimistoja, jotka yhdistävät yrityksiä ja vaikuttajia. Niiden tarjoamiin yhteistöihin tulee lähettää hakemus ja hintapyyntö. Vaikka mielestäsi olisit loistava vaikuttaja kyseiselle yritykselle, et välttämättä tule valituksi. Välillä kirpaisee nähdä somessa jonkun kollegan tulleen valituksi yhteistyöhön, johon itse olisit kovasti halunnut.

Monille lukijoille ja seuraajille kaupalliset yhteistyöt näyttäytyvät ärsyttävänä mainontana, mutta ilman niitä olisi monen vaikuttajan vaikea toteuttaa sisältöään seuraajille. Harva nimittäin pystyy tuottamaan jatkuvasti videoita, blogitekstejä ja kuvia someen muuten vaan, sillä niiden tekemiseen menee hirmuisesti aikaa ja ne vaativat usein monenlaista välineistöä. Myös yritykset hyötyvät suuresti vaikuttajista, joten kaupalliset yhteistyöt ovat molemmille osapuolille tärkeitä. Mielestäni yhteistyöt ovat myös seuraajille hyödyllisiä. Mikäli olet kiinnostunut esimerkiksi retkeilystä ja seuraat retkeilysisältöä tuottavaa vaikuttajaa. Tämä tekee omaan genreensä kuuluvia yhteistöitä ja näin voit itse löytää hyödyllisiä tuotteita harrastuksesi tueksi.

kaupallisuus_pauliina_m

Yheistyöt ovat helppoa rahaa?

Seuraajille kaupalliset yhteistyöt saattavat näyttäytyä helppona rahana tai ilmaisten tuotteiden keräämisenä, mutta totuus on usein toisenlainen. Palkkiosummat saattavat tuntua suurelta, mutta työtunnit yhteistöiden takana ovat usein myös todella isot. Sen lisäksi suurin osa vaikuttajista toimii yrittäjänä, joka tarkoittaa sitä, että lähes puolet vaikuttajan laskuttamasta työstä menee veroihin. Myös suurimmasta osasta yhteistyön kautta saaduista tuotteista tulee maksaa verot.

Tiedän, että monet vaikuttajat harkitsevat tarkasti yhteistyökumppaninsa ja näin myös itse toimin. Haluan mainostaa omilla kasvoillani vain yrityksiä, joiden arvot kohtaavat omani. Panostan myös paljon aikaa ja vaivaa yhteistöiden toteuttamiseen, koska haluan tarjota yrityksille mahdollisimman laadukkaan yhteistyön. Siksi usein harmittaa, että yhteistyö kuvat saavat normaalia vähemmän reagointeja esimerkiksi Instagramissa. Enkä usko, että tämä johtuu kuvista itsestään vaan ennemminkin siitä, että ensimmäisenä lauseena lukee ”kaupallinen yhteistyö”. Haluan myös, että seuraajani hyötyvät yhteistöistä ja saavat niistä jotain irti. En koskaan julkaise kaupallisia yhteistöitä peräkkäin, vaan mietin tarkkaan, ettei niitä tule liikaa tililleni. Haluan pitää tilini sisällön monipuolisena, enkä pelkästään mainostaa eri firmoja.

Toivoisinkin, että seuraavaksi kun sinua vastaan tulee somessa kaupallinen yhteistyö, niin älä tuomitse sitä pelkästään sen vuoksi, että se on yhteistyö.

 Pauliina

15

Vastaa