Arjen pieniä ekotekoja

Pauliina_Mattila_puisto

Ilmastonmuutos tuntuu mietityttävän yhä useampia ja hyvä niin. Vaikka ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen tarvitaan laajoja, koko maata koskevia toimia, voimme jokainen arjessamme tehdä myös pieniä asioita ilmastomme hyväksi. Yksilöiden teoilla on merkitystä. Kerroin ajatuksistani ilmastonmuutokseen liittyen tässä postauksessa. En itse ole mikään ekologisuuden kukkanen, vaan parannettavaa löytyy rutkasti joka saralla. Haluan kuitenkin muuttaa arkeani pysyvästi ekologisemmaksi, joten koen sen tapahtuvan helpommin pienin askelin. Olen koonnut tähän postaukseen helppoja vinkkejä ekologisempaan arkeen, jotka olen itse hyväksi havainnut.

Lajittele jätteet

Suurinta osaa jätteistä pystytään hyödyntämään uudestaan, jos ne saadaan talteen puhtaina. Kun jäte käytetään uusien tuotteiden valmistamiseen, ei kuluteta niin paljon luonnonvaroja. Lisäksi tällä tavoin kaatopaikoille menevän jätteen määrä pienenee.

Itse lajittelen muovit, lehdet, pahvit ja metallit. Haluaisin lajitella myös biojätteen, mutta asumme vuokralla paritalossa eikä vuokranantajamme halua pihapiiriinsä kompostia. Meillä ei siis ole lähimaillakaan mitään paikkaa, johon veisimme biojätteen.

Lajittelemalla jätteet huomaa hyvin, kuinka älyttömästi tulee muovijätettä. Muovia on kaikkialla, etenkin kaikissa ruokapakkauksissa. Muovin lajittelun jälkeen sekajätteemme määrä on pienentynyt hurjasti. Jos pystyisimme lajittelemaan biojätteen, ei meillä tulisi juuri ollenkaan sekajätettä.

Osta tarpeeseen

Älä osta mitään turhaa. Tämä pätee niin vaatteisiin, sisustukseen, ruokaan yms. Itse olen vähentänyt radikaalisti vaatteiden ostoa. Yritän miettiä tarkkaan mitä tarvitsen ja miksi. Tämän jälkeen mietin nykyään myös vaatteen ekologisuutta, missä ja mistä se on tehty.

Ruokaan käytän edelleen paljon rahaa. Tällä hetkellä yritän opetella ostamaan ruokaa niin, ettei sitä menisi roskiin lainkaan. Tässä on minulla vielä paljon petrattavaa. Pidän tuoreista kasviksista, mutta ne myös pilaantuvat nopeasti ja sen vuoksi lentävät roskikseen.

Pauliina_Mattila_puisto

Pauliina_Mattila_puisto

Laske kodin lämpötilaa

Kaikki ketkä ovat käyneet meillä tietävät, että kämppämme lämpötila on todella korkea. Nyt ekohippipäissäni olen laskenut kotimme lämpötilan noin 20 asteeseen. Ja kyllä, palelen ja pidän villasukkia 24/7. Kai tähänkin lämpötilaan ajan kanssa tottuu.

Näinkin pienellä asialla on merkitystä. Suomessa noin viidennes energiasta kuluu lämmitykseen ja laskemalla huonelämpötilaa yhdellä asteella, vähennät lämmityksen energiankulutusta 5 %.

Vähennä vedenkäyttöä

Kuumat pitkät suihkut, miten nautinnollista, mutta kuluttavaa. Hanasta valutettu vesi päätyy viemäriin ja viemärivesien puhdistamiseen ja kuljettamiseen menee energiaa. Kannattaa siis yrittää lyhentää suihkuaikaa ja mielellään laskea pesuveden lämpötilaa.

Veden käytössä kannattaa huomioida myös astianpesukoneen ja pyykinpesukoneen käyttö. Pese vain täysiä koneellisia. Lisäksi mieti vaatteiden kohdalla riittäisikö välillä tuuletus vai vaatiiko vaate vesipesun.

Vähennä lihansyöntiä / ryhdy vegaaniksi

Eläinperäisten tuotteiden poisjättäminen ruokavaliosta on yksi suurimmista yksittäisistä ekoteoista, minkä ihminen voi tehdä. Eläinperäisillä tuotteilla on suuri hiilijalanjälki eli niiden tuotannosta aiheutuu paljon ilmastoa rasittavia kasvihuonekaasuja. Ruoka aiheuttaa noin viidesosan ilmastonmuutosta kiihdyttävistä päästöistä – yhtä paljon kuin liikenne.

Ruokatuotannon ympäristövaikutukset eivät rajoitu vain vesivaroihin ja ilmastoon vaan myös muun muassa sademetsiin. Luonnon monimuotoisuuden uhkana on luonnon elinympäristöjen häviäminen, joka johtuu usein maataloudesta. Esimerkiksi Amazonin sademetsässä lihakarjan laidunmaiden ja niiden rehun viljelymaan leviäminen ovat merkittäviä syitä metsien häviämiseen.

En itsekään ole vegaani, mutta pyrin pikkuhiljaa vähentämään eläinperäisten tuotteiden käyttöä. Lihaa en ole syönyt pitkään aikaan. En usko fanaattiseen vegaaniaatteen ajamiseen, mutta toivoisin ihmisten miettivät ruokakaupassa välillä sille perusjauhelihalle muitakin vaihtoehtoja. Itselläni ainakin se jauheliha ja kanapaketin ostaminen oli enemmänkin totuttu tapa. Nykyään löytyy paljon hyviä kasvisvaihtoehtoja, joten voisiko vaikka kerran viikossa tehdä kotiruuan jostain muusta kuin lihasta?

Sen lisäksi, että lihan vähentäminen ruokavaliossa on ekoteko, se on myös hyväksi terveydelle. Kasvisruuan lisäksi kannattaa suosia lähiruokaa ja satokausituotteita.

Pauliina_Mattila_puisto

Pauliina_Mattila_puisto

Vältä muovia

Tämä onkin helpommin sanottu kuin tehty. Nyt, kun olen alkanut huomioimaan muovin käyttöä, huomaan sitä olevan kaikkialla. Ruoka on pakattu kymmeneen kerrokseen muovia, kuten kaikki kodintuotteet ja muut.

Helpoin askel muovin vähentämiseen on ollut muovipusseista luopuminen. Käytän kestokassia ja jos se joskus unohtuu kotiin, ostan paperikassin. Vihanneksien pakkaamista olen vähentänyt ja ne mitkä pakkaan, laitan biopussiin. Seuraava askel olisi hommata kestokassit myös vihanneksille.

Pieni muutos tällä rintamalla on myös se, että otan nykyään take away – kahvit ilman muovikantta. Tarkoituksena olisi ostaa kestokuppi take away – kahveja varten, mutta pelkään etten muista kuitenkaan kantaa sitä mukanani.

Muovin vähentäminen on itselläni vielä lasten kengissä ja siihen ottaisin mielelläni vinkkejä vastaan.

Julkisen liikenteen ja kimppakyytien hyödyntäminen

Julkisen liikenteen käyttäminen on varmasti helpompaa isoissa kaupungeissa kuin maalla. Maalla asuessa oma auto on lähes pakollinen ja tämän vuoksi monia maalla asuvia ärsyttääkin yksityisautoilun kriminalisointi. Kun lähin bussi kulkee 7 kilsan päässä kotoasi ja vain pari kertaa päivässä, on helpompaa ajaa esimerkiksi töihin omalla autolla. Monesti ihmiset, jotka ovat asuneet koko ikänsä isoissa kaupungeissa eivät edes osaa ajatella, kuinka tärkeässä roolissa autot ovat pienemmillä paikkakunnilla.

Joka tapauksessa autoilua pystyy myös landella vähentää käyttämällä kimppakyytejä töihin ja harrastuksiin, sekä pyrkimällä hoitamaan samalla reissulla monta asiaa. Tällä tavoin säästää sekä luonnonvaroja, että omaa lompakkoaan. Polttoaine kun Suomessa liikkuu aika kovissa hinnoissa.

Tärkeintä

Mielestäni koko ilmastokeskustelussa ja vastuullisuus väittelyssä olisi tärkeintä keskustella avoimesti aiheesta. On turha alkaa syyllistää ihmisiä siitä, miten he valinnoillaan tuhoavat sitä ja tätä. Avoimin mielin aiheesta keskustellen saadaan parempia tuloksia aikaan. Ei voida mielestäni olettaa, että ihmiset muuttavat kertaheitolla tapojaan vastuullisemmaksi ja tekevät radikaaleja muutoksia arkeensa. Perustelemalla ja avaamalla syitä toimien takana, saadaan toivottavasti ihmisiä miettimään oman arkensa valintoja.

Pauliina_Mattila_puisto

Mitä vinkkejä teillä on ekologisempaan arkeen?

❤ Pauliina

3

Tällä artikkelilla on 4 kommenttia

 1. Milla Sukhilta

  Jes, mahtavaa kun kirjoitat tästä. Arvostan kaikkia vaikuttajia, jotka jaksaa pitää tätä aihetta pinnalla, se kun on valitettavasti ajankohtainen vielä kauan.

  1. Pauliina M

   Kiitos kivasta kommentista 🙂 Tämä on mulle tärkeä aihe ja tuun varmasti jatkossakin kirjoittamaan ympäristöasioista.

 2. Siiri

  Ihana postaus! Arvostan tuota ”jokainen voi tehdä jotain” periaatetta, pienilläkin teoilla on merkitystä. Pohdit vaatteiden ekologisuutta, niin yksi vinkki ekologiseen arkeen on vaatevuokaus, joka näyttää kasvattavan suosiotaan. 🙂

  1. Pauliina M

   Kiitos 🙂 Pitääkin tutustua tohon vaatevuokraukseen, kiitos vinkistä!

Vastaa