Ajatuksia oikeasta hyvinvoinnista

Hyvinvointivaikuttajia löytyy jokaiseen lähtöön ja erilaisia hyvinvointitrendejä putkahtelee esiin tuon tuostakin. On erilaisia ruokavalioita ketogeenisestä raakaruokaan ja saliohjelmia isomman bootyn ja maastavetomaksin kasvattamiseen. Somesta löytyy satoja erilaisia personal trainereita erilaisilla koulutuksilla ja osaamisalueilla. Kaikki jakavat omaa ideologiaansa ja nettivalmennuksia mainostetaan mitä mahtavampien muutoskuvien kera.

On hienoa, että ihmisiä kiinnostaa ravinto ja liikunta. Monet varmasti myös saavat erilaisista nettivalmennuksista ja somevaikuttajilta tarvitsemaansa motivaatiota liikunnan aloittamiseen. Itsekin seuraan monia vaikuttajia inspiraation vuoksi.

talvimetsä

talvimetsä

Oikea hyvinvointi ei kuitenkaan kumpua pyöreästä pakarasta ja täydellisestä ruokavaliosta. Voit olla todella tikissä, mutta kaukana hyvinvoivasta ihmisestä. Hyvinvointi koostuu kokonaisuudesta, johon vaikuttavat muun muassa henkinen tasapaino, uni, elämän mielekkyys, ihmissuhteet, itsetunto ja näiden lisäksi se terve keho. Orjallinen ruokavalion ja treeniohjelman noudattaminen ei ole hyvinvoinnin perusta.

Innostun helposti kaikesta ja olenkin elämäni aikana kokeillut, jos jonkinmoisia ruokavalioita ja hyvinvointitrendejä. Olen myös treenannut salilla isomman pakaran perässä erilaisilla saliohjelmilla. Nykyään mietin noita aikoja ja koen oman ajattelutapani kokeneen aikamoisen muutoksen.

Nykyään liikun, koska se tuntuu kropassa ja mielessä hyvältä. Olen onnellinen, kun pystyn liikuttamaan kehoani ja vahvistamaan sitä. Saan siitä pystyvyyden tunnetta muuhunkin elämääni. Urheilullinen ulkonäkö on vain bonus, joka tulee nautinnosta liikuntaan. Haluan liikuttaa kehoani mahdollisimman monipuolisesti, jotta se jaksaa mahdollisimman hyvin arjen haasteita.

talvimetsä

Pelkästään toimiva keho ei kuitenkaan riitä hyvinvointiin. Oikea hyvinvointi tulee sisältäpäin. Oman elämäntyylin ja elämän tulee olla mielekästä, jotta voidaan voida hyvin. Hyvinvointi ei ole sitä, miten paljon pystyt kyykkäämään tai kuinka nopea olet juoksemaan. Isommat pakarat eivät tuo onnea, mutta treenistä saatava hyvä olo sen sijaan tuo energiaa ja hyvinvointia. Mielestäni jokaisen tulisi miettiä syitä sille, miksi treenaa.

Hyvinvoiva mieli ja keho koostuvat monista asioista. Oman elämän tarkoituksenmukaisuus on avainroolissa hyvinvoinnissa. Jos tuntuu, että omasta elämästä puuttuu mielekkyys, unelmat, tarkoitus ja rakkaus ei voi voida hyvin, vaikka pakarat olisivat timanttia. Se, että perheenäiti tuntee huonoa omaatuntoa, jos ei ehdi salille neljää kertaa viikossa, on väärin. Hyvinvoinnissa on kyse siitä, ettei tunne huonoa omaatuntoa treenien välistä jäämisestä. Treenille mennään kyllä, kun ehditään, koska siitä saa hyvää fiilistä. Sen ei kuitenkaan pitäisi olla täydellisyyden tavoittelua ja painetta siitä, että tulee huono treeniviikko, jos ei ehdi treenata sitä neljää kertaa.

talvimetsä

Terveellinen ruoka on oikeasti tärkeässä roolissa kehon ja mielen hyvinvoinnissa. Se, että ravitsee kroppaa ja mieltä oikeanlaisella ruualla auttaa jaksamaan. Terveellinen ruoka ei kuitenkaan tarkoita paperilta luettua kanaa ja parsakaalia (toki nämäkin hyviä ruoka-aineita). Terveellinen ruoka on monipuolista, värikästä ja maukasta. Herkut eivät ole pahe, vaan osa elämää. Sinun hyvinvointisi ei luhistu, vaikka söisit pullan silloin tällöin. Syömiseen liittyy paljon erilaisia tunteita ja syömistottumusten juuret voivat yltää hyvin syvälle. Näiden asioiden tiedostaminen omalla kohdalla on kuitenkin tärkeää, jotta pystyy luomaan terveen suhtautumisen ruokaan.

Henkinen hyvinvointi luo sen pohjan, joka ohjaa muita valintoja. Siksi on tärkeää saada mieli kuntoon ennemmin kuin ne ulkoiset kriteerit.

Koen itse olevani vasta matkalla tasapainoiseen hyvinvointiin. Vanhat tottumukset, käyttäytymismallit ja uskomukset on istutettu vankasti ja niiden muuttaminen on hidas, mutta antoisa prosessi. Tällä hetkellä elän jonkinlaisessa muutosvaiheessa, jossa kyseenalaistan ja tutkin elämäni kaikkia osa-alueita. Vaihe on tuonut jo nyt paljon oivalluksia ja muutoksia elämääni.

Toivottavasti saan kokea tällä saralla vielä monta uutta oivallusta ja pääsen lähemmäs omaa hyvinvointiani. Tämä matka on todella sen arvoinen.

talvimetsä

Ihanaa ja hyvinvoivaa alkanutta viikkoa teille!

 Pauliina

5

Tällä artikkelilla on 2 kommenttia

  1. roosakoivula

    Sulla on kyllä hyviä ajatuksia aiheeseen liittyen – mielelläni luen niistä myös lisää jatkossa!

    Itse käyn salilla/liikun sillä haluan hieman kiinteytyä sekä pysyä terveenä ja jaksaa arjessa paremmin. 🙂

    1. pauliina

      Kiva kuulla! 🙂 Tsemppiä treeneihin <3

Vastaa