Ajatuksia hyvästä itsetunnosta

 

pauliina_mattila_vanharauma

Koen, että minulla on nykyään hyvä itsetunto ja tunnen olevani itsevarma. Uskallan olla oma itseni ja uskallan mennä uusiin tilanteisiin luottavaisin mielin. Tunnen nykyään olevani sinut itseni kanssa, mutta edelleen silloin tällöin koen epävarmuushetkiä. Vaikka ajattelen olevani itsevarma, olen silti valtavan itsekriittinen ja tämä johtaa aika ajoin oman itsetunnon laskemiseen.

Hyvä itsetunto vaikuttaa kaikkeen elämässä. Se vaikuttaa ihmissuhteisiin, omaan hyvinvointiin, elämässä menestymiseen ja omaan onnellisuuteen. Se siis todella on sellainen asia, jonka eteen kannattaa nähdä vaivaa. Koen olevani etuoikeutettu siinä mielessä, että olen saanut kasvaa ympäristössä, joka on kannustanut minua ja olen saanut kokea olevani hyvä ja osaava lapsi sekä nuori. Olen hyvin kiitollinen vanhemmilleni siitä, että he ovat aina kannustaneet minua ja luottaneet siihen, että pärjään. Vahvan itsetunnon luominen lähtee lapsuudesta. Kaikilla kuitenkaan ei ole näin hyvät lähtökohdat itsetunnon kehittymiseen, joten heidän täytyy usein aikuisena tehdä vähän kovemmin töitä hyvän itsetunnon rakentamiseen. Se on kuitenkin kannattavaa ja täysin mahdollista, olivat lähtökohdat mitkä hyvänsä. Myös elämänkokemukset ja koettelemukset vaikuttavat itsetunnon kehittymiseen ja vahvuuteen.

Olen melkoisen perfektionisti luonteeltani ja tämän vuoksi myös itsekriittinen. Turha itsekriittisyys kuitenkin saa aikaan huonommuuden tunnetta, joka taas alentaa itsetuntoa. Nämä omat ajatukset määrittävät minua, mutta onneksi omaa mieltään voin työstää. Nimenomaan omaa mieltä kehittämällä pystyy parantamaan omaa itsetuntoa ja saada itsevarmuutta lisää.

pauliina_mattila_vanharauma

Jokaisen tulisi ymmärtää, että on tervettä rakastaa itseään ja tuntea pystyvänsä tekemään asioita, joita haluaa. On tärkeää ymmärtää oma ainutlaatuisuus. Jokainen meistä on täysin ainutlaatuinen ja se on meidän jokaisen suuri voimavara. Missään maailmassa ei ole toista sinua ja se on upeaa. On helpottavaa ajatella, että jos jokin asia esimerkiksi sinun ulkonäössäsi olisi eri tavalla, et olisi enää niin persoonallinen sinä. Muihin vertaaminen on turhaa ja kuluttavaa. Aina löytyy ihminen, joka tekee jonkin asian paremmin kuin sinä tai näyttää jollain mittarilla paremmalta kuin sinä. Tällaisten asioiden pyörittäminen omassa päässä kuluttaa sinua ja sinun voimavarojasi. Voit toki tavoitella esimerkiksi ulkonäössäsi jotain muutosta, kuten lihaksia tai hoikempaa kroppaa, mutta muista puhua itsellesi kauniisti. Itselleen lempeästi puhuminen tekee sinulle paljon enemmän hyvää, kuin jatkuva omien virheiden etsiminen.

Vain harvalla ihmisellä on erityisiä lahjoja syntyessään, suurimmalla osalla on syntyessään vain keskinkertaiset lahjat ja kyvyt. Eli sillä, miten paljon yrität ja opettelet, on oikeasti merkitystä. Kova työ ja yrittäminen ovat lahjakkuutta tärkeämpää. Jokainen meistä voi menestyä, se on oikeasti enimmäkseen vain sinusta itsestäsi kiinni. Kaikilla ei kuitenkaan ole saman arvoiset ja samanlaiset lähtökohdat menestymiseen, mutta kaikilla on siihen mahdollisuus. Jokaisen sisällä on voimavaroja, ne on vain löydettävä ja niitä on kehitettävä. Tämän ymmärtäminen oli minulle itselleni tärkeää. Olin asettanut mielessäni monia rajoitteita itselleni. Kun ymmärsin, että nämä rajoitteet ovat vain oman mieleni luomia, vapautui minulla paljon energiaa omien tavoitteiden saavuttamiseen. Itsevarmuutta kohottaa myös ajatus, että minusta on mihin vain ikinä haluan.

pauliina_mattila_vanharauma

pauliina_mattila_vanharauma

Epäonnistumisten ja vastoinkäymisten sietäminen on myös osa vahvaa itsetuntoa. Sen ymmärtäminen, että aina ei voi onnistua. On tärkeää, ettei itsetunto horju tai murskaannu jokaisesta vastoinkäymisistä. Kaikella on tarkoituksensa ja aina suunnitelmat eivät mene niin kuin itse haluaa, mutta lopulta se saattaakin olla hyvä asia. Itselläni epäonnistumiset kolahtavat todella kovaa. On ollut vaikea antaa asioiden olla ja hyväksyä se, etten voi onnistua kaikessa mitä yritän. Tässäkin asiassa täytyy osata olla itselleen lempeä. Yrittää voi aina uudelleen tai toisella tavalla.

Itsensä tunteminen on suorassa yhteydessä hyvään itsetuntoon. Kun tunnet itsesi ja tiedät vahvuutesi, pystyt toimimaan näitä vahvuuksia korostaen. Näin ohjaudut itsellesi mielekkääseen tekemiseen, saat onnistumisen kokemuksia ja tällä tavoin vahvistat itsetuntoasi. Omien arvojen ja halujen mukaan eläminen saa aikaan positiivisia vaikutuksia itsetuntoon. On myös tärkeää omistaa tietynlaista itsekkyyttä. Meidän tulisi odottaa itsellemme vain parasta. Pitää osata olla sen verran ylpeä, ettei suostu kenenkään kynnysmatoksi. Jos ei usko ansaitsevansa ja saavansa hyviä asioita elämään, ei niitä todennäköisesti saakaan. Positiivinen ja odottava asenne saa aikaan myös positiivisia muutoksia. Itsensä arvostaminen on hyvän itsetunnon perusta.

Hyvän itsetunnon omaava ihminen on myös hyvä tyyppi ympärillä oleville. Kun kohtelee muita hyvin, tulee siitä myös itselle myönteisempi kuva itsestä. Älä kuitenkaan yritä miellyttää muita, vaan kohtele kaikkia kunnioittavasti. Tiedät sisimmässäsi, kun kohtelet muita hyvin. On tärkeää tietää itse, ettei tarkoita kenellekään mitään pahaa. Ole tyyppi, kenet haluaisit itsekin tavata.

Ole kuitenkin lempeä itsellesi, mikäli et vielä ole se parhaimman itsetunnon omaava tyyppi. Tekemällä töitä oman mielesi kanssa saavutat kyllä hyvän itsetunnon. Aloita vaikka hymyilemällä muille ja itsellesi.

pauliina_mattila_vanharauma

Tällaisia ajatuksia tähän sunnuntaihin.

❤ Pauliina

4

Vastaa