Ajatuksia Ayurvedasta

ayurveda

Ayurveda on perinteinen intialainen terveydenhoitojärjestelmä. Sillä on pitkät juuret intialaisessa terveyden hoidossa. Ayurvedassa painotetaan tasapainoiseen elämään niin mielellisesti kuin kehollisestikin. Siinä painotetaan ennaltaehkäisevää otetta terveyden ylläpitämiseksi. Ayurvedassa ihmiset jaetaan eri kehotyyppeihin. Kehotyyppi on synnynnäinen ja pysyy samana koko elämän. Ayurvedassa kaikki kehon ja mielen toiminnot kuvaillaan viidellä elementillä; vesi, eetteri, ilma, tuli ja maa. Kun nämä elementit yhdistetään pareittain syntyy doshia. Doshat ovat vata, pitta ja kapha. Kaikissa ihmisissä on kaikkia doshia, mutta yksi tai kaksi niistä on hallitsevia. Kun tiedät mikä dosha on sinulla hallitseva, pystyt ennaltaehkäisemään sinulle tyypillisiä sairauksia ja opit kuuntelemaan kehoasi tarkemmin.

Itse en ole niin syvällisesti perehtynyt Ayurvedaan, että voisin tämän informatiivisempaa tietoa siitä jakaa. Jos sinua kuitenkin kiinnostaa lukea siitä enemmän suosittelen käymään esimerkiksi Suryan sivuilla. Lisäksi netistä löytyy monenmoisia testejä, joilla voit testata mikä dosha on sinulla hallitsevana. Nettitesteihin kannattaa kuitenkin suhtautua leikkimielisesti. Itse tein tämän testin.

ayurveda_pauliina

Testin ja omien päätelmieni mukaan minulla on selkeästi hallitsevana doshana pitta.

Pittan elementtejä ovat tuli ja vesi. Pitta ihminen on itsevarma ja kunnianhimoinen. Hän on luonteeltaan hyvin järjestelmällinen ja kilpailuhenkinen. Hyvinvoivana pitta on rakastettava, iloinen ja rohkea. Jos hänen tasapaino järkkyy, on hänellä taipumus kärsiä aggressiivisuudesta, perfektionismista ja kärsimättömyydestä. Stressi ja iho-ongelmat ovat tyypillisiä pittalle.

Kuumat ruuat ja punainen liha eivät sovi pittalle. Sopivia ruokia ovat viileät ja raikkaat kasvikset ja hedelmät. Ruokarytmi kannattaa pitää säännöllisenä, sillä hänestä tulee helposti nälkäisenä kiukkuinen. Pittalla on vahva ruuansulatus ja ruokahalu. Paino laskee ja nousee kohtuullisen helposti.

Pittalla on taipumus tehdä liikaa töitä ja olla liian kilpailuhenkinen. Hän on hyvin seikkailumielinen ja ottaa rohkeasti suuriakin riskejä. Pittan tulisi oppia rentoutumaan ja sen vuoksi rauhalliset lenkit ulkona sopivat hänelle.

ayurveda_pauliina

Pittan kuvaus sopii hyvin minuun. Etenkin luonteen kuvaukset sekä ravitsemukseen liittyvät kohdat. Lisäksi olen kova stressaamaan ja erilaiset iho-ongelmat ovat aina vaivanneet minua. Pystyn samaistumaan pittan kuvauksiin suurimmalta osin, mutta löytyy siitä myös kohtia joista en itseäni tunnista.

Tykkään tutkia tällaisia asioita, mutta rationaalinen osa minusta ei kuitenkaan usko näihin. Innostun helposti asioista ja siksi olen nyt kahlannut erilaisia Ayurveda sivustoja ja kirjoja läpi.  Aiheelle ei kuitenkaan ole tiedepohjaa, joten pidän tätä lähinnä uskomusjuttuina. Ayurvedassa painotetaan ennaltaehkäisevää otetta kehon terveyden ylläpitämisessä. Tärkeintä on tasapainoinen elämä niin kehollisesti kuin mielellisestikin. Minusta tämä kuulostaa hyvältä ja en nää opeissa mitään syytä, miksei niitä voisi kokeilla. Ne eivät ole vahingoittavia tai liian tiukkoja. Ayurvedassa keskitytään oman kehon kuunteluun, jota olen muutenkin lähiaikoina harjoitellut. Aihe on mielenkiintoinen ja taidan joskus kokeille tarkemmin pittalle suositeltua ruokavaliota. Myös Ayurveda -konsultaatiossa käynti voisi olla mielenkiintoista.

 Onko täällä muita Ayurvedasta kiinnostuneita? Entä muita pittoja?

Pauliina

1

Vastaa