Aito some – mahdotonta nykypäivänä?

asukuva_pauliina_mattila

Piti kirjoittaa teddytakeista, mutta päätinkin vuodattaa viimepäivien pohdinnat tänne. Seuraan somessa monia vaikuttajia ja olen lukenut heidän tekemistään kyselyistä siitä, että ihmiset kaipaavat nykyään aitoutta somen sisältöön ja kuviin. Kyselyihin vastanneista ihmisistä suuri osa haluaisi nähdä aitoa somea, eikä niin suunniteltua sisältöä. On hienoa, että ihmiset ymmärtävät hienojen kuvien olevan oikeasti tarkkaan suunniteltuja ja usein myös täysin lavastettuja. Ristiriitaista on se, että tällaiset ”lavastetut”, täydelliset kuvat saavat usein huomattavasti enemmän näkyvyyttä ja tykkäyksiä, kuin ne aidot räpsyt. Kyselyissä ihmiset myös usein vastaavat, että yhtäläinen Instagram feedi ei ole tärkeää. Samaan aikaan kuitenkin juuri ne yhtäläiset feedit jyräävät seuraajamäärillään. Miten siis kasvattaa omia somekanaviaan ja luoda mahdollisimman aitoa sisältöä?

Lisäksi on vähän hullunkurista, että kuvia yritetään suunnittelemalla saada näyttämään aidommilta. Esimerkiksi laittamalla ruokakuviin käsi ikään kuin ottamaan ruokaa tai asukuvissa pyritään näyttämään siltä, että joku paparazzi on napannut kuvan sinusta, kun olet kasuaalisti ylittämässä tietä take away -kahvin kanssa. Tuntuu, että välillä mennään vielä kauemmas aitoudesta silloin, kun yritetään luoda mahdollisimman aidon näköisiä kuvia.

asukuva_pauliina_mattila

Itse pidän valokuvauksesta ja kaikesta visuaalisuudesta. Siksi panostan jakamiini kuviin ja tykkään luoda esimerkiksi Instagramia vähän suunnitellummin. Haluaisin kuitenkin pitää kaikki somekanavani mahdollisimman aitoina, joten tästä syntyy myös itselleni vähän ristiriitaisia fiiliksiä. Kaikki kuvani ovat kuitenkin oikeista tapahtumista ja asuni ovat oikeasti sellaisia, joita käytän, mutta usein esimerkiksi kuvauspaikat on mietitty vähän asujen mukaan ja samalla kerralla saatan kuvata kolmekin asua. Pystyn kuvaamaan ainoastaan viikonloppuisin, joten ilman tällaisia niin sanottuja ”tehokuvauspäiviä” en pystyisi päivittämään esimerkiksi Instagramia niin usein kuin nyt voin. Pidän myös valokuvausta tietynlaisena taiteena, jossa saan toteuttaa itseäni. Onko tällöin kuvien suunnittelu ja luominen epäaitoa vai valokuvaukseen vahvasti kuuluva osa?

asukuva_pauliina_mattila

Itse ajattelen tuovani someeni sen aitouden juuri tuomalla teksteissä rehellisesti esille sen, että suunnittelen kuviani ja etteivät ne ole reaaliaikaisia. En myöskään mainosta mitään minkä takana en seiso. Vastapainoksi kyllä lavastan niitä take away -kahvikuvia ja tungen käsiäni ruokakuviin.

Olisi kiva kuulla teidän lukijoiden ja muiden vaikuttajien mielipiteitä tähän aiheeseen? Missä menee aitouden ja liiallisen lavastamisen raja somessa?

❤ Pauliina

4

Tällä artikkelilla on 4 kommenttia

 1. Alona

  Tosi hyvin sanottu!! ???????? Ja täysin samaa mieltä!

  1. Pauliina M

   Kiitos ja kiva kuulla, että muutkin on samoilla linjoilla 🙂

 2. Ninni

  Tosi hyvä teksti! Tätä oon monesti pohtinut, että onko yhtenäinen instafeed muka epäaitoa? Mun mielestä ei, se on omalla tapaa se portfolio jolla tehdään vaikutusta ja harrastus siinä missä tehdään koulussa lopputyö joka on siisti ja harrastus siinä, kun salilla käyminenkin. Kuva saa olla kaunis ja omannäkönen, jos tykkää niistä paparazzin ottamista kuvista niin ei siinä oo mitään väärää, ihaniahan ne on ???? Mun mielestä se teksti on se mikä vie sinne pintaa syvemmälle! Sen takia kuvateksteihin on joskus hyvä panostaa pitkälläkin ja syvällisellä tekstillä.

  Ite en ainakaan ajattele, että se kuva on otettu just nyt ja heti julkastu perään. Pakollakin siinä on mennyt edes se hetki jos kuvaa on editoitu. Onhan se varmaan niille jotka ei somea tee niin vaikea hahmottaa totuutta, mutta pitääkö kaiken olla ihan totista totta? Valehdella ei pidä, mutta vaikka kuva olisikin viime viikolta niin ketä se haittaa ????

  1. Pauliina M

   Kiitos paljon kommentista! 🙂 Munkaan mielestä yhtenäinen instafeedi ei ole epäaito, kunhan itse kuvat ja persoona niiden takana on aito. Pelkkä kaunis feedi ei tee epäaitoutta. Itselläni kuvatekstit ovat usein vain lyhkäsiä quoteja tai muita. Panostan enemmän blogissani niihin syvällisiin ja pohdiskeleviin teksteihin. Aitoutta Instagramissa yritän tuoda esille etenkin stoorin puolella 🙂
   Kiva kuulla, ettei viime viikkoisten kuvien lisääminen häiritse 🙂 Itse nimittäin todellakin lisäilen välillä hyvinkin vanhoja kuvia. Kun on päivät töissä niin kuvaushommat siirtyvät pakostikin viikonloppuihin ja niitä kuvia sitten päivitellään pitkin seuraavaa viikkoa.

Vastaa