5 x elämää landella

Olen asunut lähes koko ikäni Luvialla. Luvia on noin 3500 asukkaan kylä. Kylläkin vuoden 2017 alussa Luvia liitettiin Eurajokeen, mutta puhun nyt kuitenkin Luviasta itsenäisenä pikkukylänä. Luvia on siis pieni kylä, joka sijaitsee meren rannalla Rauman ja Porin välimaastossa. En sano, etteikö minulla olisi aika ajoin palava halu muuttaa isoon kaupunkiin, mutta jotkut asiat ovat vain landella paremmin. Listasin alle viisi asiaa, jotka tekevät landella asumisesta huisin kivaa.

  1. Lenkkimaastot & metsät

Nykyään puhutaan paljon siitä, miten ihmiset ovat vieraantuneet luonnosta. Suositellaan, että ihmisten tulisi viettää aikaa metsässä, jotta stressitasot laskevat ja mieli virkistyy. Kaupungissa asuvat matkustavat mökeilleen nauttimaan metsästä tai ajavat autolla kaupunkien metsäalueille. Meillä landella se on helppoa, kävelet vain takapihalle ja todennäköisesti siitä aukeaa kunnon umpimetsä. Onhan meilläkin toki kylämme keskusta, josta metsään on hiukan pidempi matka jopa kilometri tai kaksi. Eli stressiä laskevat lenkkimaastot löytyvät läheltä.

  1. Kaikki tietävät kaiken

On helpottavaa, kun sinun ei tarvitse esitellä itseäsi kenellekään vaan todennäköisesti kaikki tietävät sinut, serkkusi, isoisäsi ja isoisoisäsikin. Mikäli landelle muuttaa joku jostain muulta paikkakunnalta todennäköisesti hänestäkin nämä tiedot selvitetään pikimmiten. Luvialla on yksi ainoa huoltoasema. Sinne kokoonnutaan keskustelemaan päivän polttavat juorut. Jos haluat tietää mitä naapurillesi tai sinulle itselle kuuluu, kannattaa käydä parlamentilta kyselemässä, heidät löydät huoltoasemalta todennäköisesti mihin kellonaikaan tahansa. Parlamentti koostuu keski-ikäisistä miehistä, jotka ovat useimmat asuneet Luvialla koko ikänsä. He tietävät niin luvialaisten yritysten kuin yksityishenkilöidenkin kuulumiset ja todennäköisesti heidän tiedot pitävät ainakin melkein paikkansa.

  1. Baari-iltojen suunnittelun helppous

Kun päätätte lähteä kaveriporukalla viettämään iltaa, on se landella hyvin helppoa. Talvisin Luvialla meitä palvelee yksi baari ja kesäisin rantaamme aukeaa pari lisää. Nekin ovat turvallisesti vierekkäin, joten voit vaikka yhden illan aikana käydä kummassakin, jos valinnanvaikeus yllättää.  Tämä tietysti helpottaa illan menojen suunnittelua, koska suurimman osan luvialaisten juhlaillat päätyvät siis yhteen ja samaan paikkaan. Joskus landellakin revitellään ja lähdetään viettämään iltaa isoon cityyn, Poriin asti. Sieltäkin on sitten pilkun jälkeen helppo saapua Luvialle, kun taksijonossa kaikki paikalla olevat luvialaiset kokoontuvat pieneen nippuun ja pääsevät kätevästi yhteistaksilla kotiin.

  1. Kaikki palvelut löytyvät läheltä

Meidän pienessä, mutta sitäkin vireämmässä kylässä löytyy paljon palveluita. Ne ovat myös mukavasti keskittyneet keskustaamme yhteen pieneen kasaan. Näin ollen saat hoidettua kaikki tarvittavat asiat yhdellä kertaa sen enempää autoa siirtämättä. Keskustassamme onnistuu samalla parkkeerauksella niin lääkärissä käynti, pankkiasioiden hoito, parturissa käynti kuin ruokaostostenkin teko. Helppoa ja nopeaa. Täytyy vielä mainita, että palvelun taso apteekkarista kyläkauppiaaseen ovat vertaansa vailla.

  1. Yhtenäinen ja auttavainen porukka

Mikäli jonkun koira on päässyt karkuun, löytyy siitä salamannopeasti ilmoitus kuntamme aktiivisesta Facebook ryhmästä. Sama pätee kadonneisiin pyöriin ja pehmoleluihin. Tämän ryhmän kautta löytyy helposti karanneiden koirien, pehmolelujen ja pyörien omistajat, koska joku aina tunnistaa kenen omaisuus on kyseessä. Lähiaikoina viihdyttävintä antia täällä ryhmässä on ollut  karanneiden villisikojen metsästys, jossa koko kylä oli mukana jakamalla kuvia ja videoita.

Oikeasti siis elämä pienessä kylässä on huvittavaa ja leppoisaa.  Luvia on mainio paikka asua ja etenkin lapsiperheille palvelut ja turvallisuus ovat vertaansa vailla. Koen kuitenkin itse, että olisin valmis jo pyyhkimään landen tomut maihareista ja suuntamaan kaupunkiin. Olen tätä kylläkin suunnitellut jo vuosia ja silti edelleen täällä ollaan.

 

13

Vastaa