5 Hyvää syytä mennä metsään

metsä_pauliina_mattila

Olen koko ikäni liikkunut metsissä. Lapsena leikimme aina lähialueen metsissä rakentaen majoja ja kiipeillen puissa. Vähän isompana metsässä liikkuminen jatkui koirien kautta ja olenkin pitänyt aina tärkeänä juoksuttaa koiriani metsissä. Teininä myös telttailimme metsissä kaveriporukalla. En ole ennen juurikaan edes ajatellut metsän positiivisia vaikutuksia itseeni, olen vain yksinkertaisesti tykännyt ulkoilla metsissä. Nyt, kun some on tullut isoksi osaksi elämääni ja vietän paljon aikaa tietokoneella, ulkoilusta on tullut vielä tärkeämpi henkireikä arjessa.

Olemme ottaneet tavaksi Villen kanssa, että vähintään kerran viikossa lähdemme metsään ulkoilemaan. Nämä retket ovat olleet aivan huippuja ja pienestä villakoirastammekin on kuoriutunut kunnon eräkoira. Haaveilen vähän oikeasta ruskaretkestä, jossa yöpyisimme laavulla tai teltassa, mutta Villeä en ole saanut sellaiseen vielä houkuteltua.

Syksy on mielestäni aivan huippua ulkoiluaikaa, koska ilma on ihanan raikas ja ruska on silmiä hivelevän kaunista. Myöskään ötököitä ja käärmeitä ei ole liikkeellä niin paljoa.

metsä_pauliina_mattila

5 hyvää syytä mennä metsään

  1. Hiljaisuus

Metsässä parasta on sen rauha. Ei liikenteen, teknologian tai ihmisten aiheuttamaa meteliä. Mieli pääsee kunnolla rentoutumaan. Rentoutunut mieli antaa tilaa inspiraatiolle ja auttaa palautumaan arjesta.

  1. Koiralle parasta

Kaikkien koiran omistajien tulisi liikkua karvakorviensa kanssa metsässä. Parasta on, jos koiraansa pystyy pitämään vapaana tai pitkän liinan päässä juoksemassa. Metsän vaihteleva maasto tekee hyvää koiralle ja toimii loistavana vaihteluna asfaltilla kävelyyn.

  1. Monipuolinen kuntoilukenttä

Koirien lisäksi metsä tarjoaa ihmisillekin loistavan treenipaikan. Vaihteleva maasto luo haasteita juoksuun ja kävelyyn. Lisäksi kiipeily, vaellus, maastopyöräily, hiihto yms. ovat kaikki hyviä kuntoilumuotoja, joita pystyy metsässä harrastamaan.

metsä_pauliina_mattila

  1. Vähentää stressiä

Aiemmin mainittu metsän hiljaisuus on osatekijänä metsässä tapahtuvassa stressitasojen laskussa. Lisäksi luonnon tapahtumat, eläimet ja äänet vetävät automaattisesti huomion puoleensa. Luonnossa liikkuminen ei vaadi tahdonalaista keskittymistä, vaan se mekanismi saa levätä metsässä. Metsässä liikkumisella on tutkitusti fysiologinen stressiä alentava vaikutus.

  1. Opit arvostamaan luontoa

Minusta on tärkeää opettaa lapsesta asti kaikille arvostus luontoa kohtaan. On upeaa, että päiväkodissa käydään metsässä lähes viikoittain ja opetetaan lapsille luonnon tärkeys ja miten sitä kunnioitetaan. Toivon todella, että nämä opit kantavat aikuisuuteen asti.

Nyt kun ilmastonmuutos on käsissämme huomaa, miten monet ihmiset ovat vieraantuneet luonnosta. Meidän tulisi ymmärtää mikä merkitys puilla ja kasveilla on maapallollemme. Mielestäni liikkuminen luonnossa kasvattaa arvostusta sitä kohtaan ja se taas saa ottamaan ympäristön paremmin huomioon arkisissa valinnoissa.

metsä_pauliina_mattila

metsä_pauliina_mattila

Suomen luonto on moninainen ja neljä vuodenaikaamme luovat kaikki erilaisia mahdollisuuksia liikkua metsissä.

Ps. Jos teillä jollakin on hyviä vinkkejä aloittelijan eräretkistä; mihin kannattaa mennä ja miten yöpyä niin vinkkejä saa heittää!

❤ Pauliina

2

Vastaa