Kentänlaidalta kentälle

Kun yllä oleva mainos pamahti silmieni eteen Facebookissa tiesin, että nyt on mentävä!!

Aloitin tosiaan 22.Huhtikuuta naisille tarkoitetun FC POHU:n futiskoulun. Tarkoituksena päästä enemmän sisälle lajissa käytettävien lihasten ja nivelten kuormituksesta ja kuinka niitä tulevaisuudessa voisi ohjeistaa vahvistamaan ja venyttelemään. Toki tarkoituksena oli myös parantaa omia taitoja ja päästä liikkumaan joukkueurheilun muodossa.

Tässä kirjoittaessani tätä tuli mieleen, että kuinka vähän oikeastaan tiedänkään futiksen historiasta! Joo, kyllä mä tiedän, että futis on maailman suosituin urheilulaji. Maaleja on kaksi ja tarkoitus on saada vastustajan maaliin musta valkoinen pallo sääntöjäja muita pelaajia kunnioittaen.

 

Mutta sitä en tiennyt, että laji on kehitetty Brittein saarilla 1800-luvun loppu puolella. Säännöissä ollaan siinä vaiheessa, että perus jutut hallussa, koska kävin viime vuonna pelinohjaaja koulutuksen, mutta edelleen voidaan sanoa, että aina en ihan kartalla onko kyseessä epäsuora vai suora vapaapotku?

  • Epäsuora vapaapotku: tuomitaan sellaisista virheistä kuin sopimaton käytös tai oman maalivahdin käsiin jalalla syötetty pallo. Maalin hyväksyntä edellyttää, että palloa on koskenut potkun suorittajan jälkeen joku muu pelaaja.
  • Suora vapaapotku: tuomitaan rikotulle joukkueelle rangaistusalueen ulkopuolella tapahtuneista rikkomuksista. Pallo voi mennä suoraan maaliin hyväksytysti. Vastapuolen pelaajien on oltava vähintään 9,15 metrin päässä pallosta.
Kuva: FC POHU

 

Takana nyt kahdet treenit ja voi moi kuinka siistiä on ollut, tykkään isosti! Ymmärrän, koko ajan enemmän sen kuinka suurella mielenkiinnolla ja sydämellä vanhempi edarini on kyseistä lajia pelannut jo useita vuosia.

  • Se hetki, kun pääset kirmaamaan kentälle!
  • Se hetki, kun tunnet, että syöttö lähti hyvin ja pallo päätyy maaliin!
  • Se hetki, kun opit ottamaan pallon haltuusi uudella tavalla!
  • Se hetki, kun näet ympärilläsi yhtä innoissaan olevia uuden tulemisen futareita!

Meitä futiskoulun aloittaneita on ryhmässä sellaset 23 naista, toisilla hieman enemmän kokemusta lajista ja toisille tää oon ihan first time. Kaksi valmentajaa, jotka opettavat lajin saloja innolla ja intohimolla.

Jossain vaiheessa elämääni haaveilin suuresti siitä, että pääsen kokeilemaan ja harrastamaan itse jotain joukkuelajia uudestaan. Silloin aika oli vielä haaveiden, nyt se on tekojen. Ja en todellakaan ole katunut hetkeäkään, että ilmoittauduin kyseiseen futiskouluun. Nautin isosti siitä, että saan haastaa itseäni uusilla liikuntaan liittyvillä jutuilla ja samalla ymmärtää enemmän miten ihmisen fysiikka toimii eri lajeissa ja kuinka sitä voisi tukea paremmin palautumisissa ja suorituksissa. Mielenkiinto kasvaa isosti aina näissä asioissa!

Onko sulla mielessä joku laji mitä kannattaisi kokeilla, ajattelen juuri noita yllä olevia juttuja?

Ihmisen kroppa ja mieli pystyy kuitenkin iästä huolimatta suoriutumaan ihmeellisistä urheilu suorituksista oikealla treenillä. Itse tämän oon nyt päässyt todistamaan juoksun kautta. Sillä valittelin aina, että en oikein ole mikään juoksija tyyppi tai, että juoksu ei ole mua varten. No oikea treeni tapa, oikeat palautumisajat, treeni rytmitys ja mielenkiinnon herättäminen laittoikin sen ihan uusille tuulille!

Senpä vuoksi suosittelen kaikkia jos terveys antaa periksi kokeilemaan sitä uutta/ vanhaa lajia, joka siellä kiehtoo! Liikunnasta tulee nauttia täysillä ja kokeilla kaikkea kivaa, ilman epäonnistumisen paineita!

Meinaat sä kokeilla tänä vuonna jotain uutta urheilulajia?

Ootan jo innolla seuraavia treenejä, koska on vaan niin siistiä oppia kaikkea uutta ja ihmeellistä elämässä!

Nauttikaa täysillä pienistäkin hetkistä <3 Mukavaa keskiviikkoa kaikille <3

 

3

Vastaa