Kaupallinen yhteistyö: Suunto
Onko sinulla sykemittari tai urheilukello käytössäsi? Entä haluaisitko sellaisen hankkia? Itselleni aihe oli erittäin ajankohtainen, sillä ylikunnosta toipumisprosessia on vaikeaa seurata ilman sykemittausta. Edistyksellisessä urheilukellossa on muitakin ominaisuuksia, jotka tukevat toipumisprosessia ja sen seurantaa! Tässä postauksessa tarkastelen käyttöön saamani Suunto Spartan Trainer Wrist HR -GPS urheilukellon ominaisuuksia omien kokemuksieni pohjalta ja omiin käyttötarkoituksiini perustuen! Tästä voi siis lukea huomioni – plussat ja miinukset, jotka kyseiseen urheilukelloon liittyy!

Suunto Spartan Trainer Wrist HR seuraa nopeutta, vauhtia ja matkaa GPS:n ansiosta. Se sopii moniin lajeihin, kuten uintiin, juoksuun, pyöräilyyn, salille, vaellukseen jne. En ole kaikkiin mahdollisiin lajiprofiileihin tutustunut, sillä käytin urheilukelloa osana normaalia arkeani. Arkisin olen klo 8-16 toimistotyössä ja liikun urheilumielessä yleensä joka toinen päivä. Tällöin käyn kuntosalilla, jossa teen kolmijakoista ohjelmaa (jalat – rinta+hauis+ojentaja – selkä+olkapää). Lisäksi hankin hybridipyörän reilu kuukausi sitten, joten viime aikoina olen taittanut sillä kauppareissuja, salimatkoja sekä käynyt säännöllisesti ihan kovatehoisilla pyörälenkeilläkin. Käveltyä tulee yleensä n. 10 000 askelta päivässä. Viikonloput olen vapaalla, joten silloin tulee istuskeltua vähemmän. Tosin kerran kuussa mulla on viikonloppukoulua, joka rajoittaa liikkumista.
Pidin jatkuvan sykeseurannan päällä suurimman osan ajasta ja treeniajankohtina valitsin kellosta oikean lajin. Kävellessä tai lyhyemmissä pyöräsiirtymissä en laittanut treenimodea päälle. Latasin urheilukelloa öisin sen sitä vaatiessa. Spartan Trainerin käyttöjakso oli kuukauden ja tein sen aikana urheilukellosta seuraavanlaiset rehelliset huomiot.


PLUSSAT
+ Suunto Spartan Trainer Wrist HR on varmaan markkinoiden kaunein urheilukello! Todella kiva muotoilu ja raikas valkoinen väri kultaisilla yksityiskohdilla – menee ihan rannekellosta!
+ Ohut ja kevyt
+ Helppo kiristää käteen sopivaksi joustavan rannekkeen ansiosta.
+ Sykkeenmittaus ranteesta
+ Jatkuva sykeseuranta, jos bluetooth päällä.
+ Päivittäistä leposykettä seuraamalla mahdollista huomata, jos on stressaantunut tai harjoittelee liikaa.
+ Ympärivuorokautinen askelten ja kalorien seuranta.
+ Todella monta eri lajiprofiilia, joiden ansiosta saa tarkemman mittaustuloksen lajikohtaisesti.
+ Sykkeenmittaus kuntosaliharjoittelumodessa vaikuttaa yhtä tarkalta, kuin aikaisemmin käytössäni olleella sykevyölläkin! Urheilukello jaottelee harjoittelun eri intensiteettialueisiin.
+ Urheilukello kertoo palautumisajan treenistä, mikä on todella hyödyllinen! Sen takia malttaa ja osaa olla lähtemättä liian pian treenille!
+ Treenin jälkeen voi tallentaa fiiliksen helposti hymiöllä!
+ kätevä latauspiuha (johto, jossa kelloon kiinnittettävä klipsipää ja toisessa päässä USB-liitäntä)
+ lähettää puhelimen kaikki ilmoitukset kellon näytölle (jos bluetooth päällä). Voi olla hyödyllinen treenatessa, niin pysyy kärryillä ja tietää, jos tulee jotain tärkeää ja pitää katsoa puhelinta. Treenin ulkopuolella ominaisuus on vähän turha, kun samat ilmoitukset tulee puhelimeen. Se kuluttaa myös akkua. Ilmoitukset saa myös kytkettyä pois, mutta tämän sain tietää vasta käyttöjakson jälkeen, enkä siis itse osannut hyödyntää tarkastelujakson aikana. Ensimmäisen kerran Spartan trainerin tärinähälytyksen tuntiessani näytöllä näkyvä ”Tinder: Sait supertykkäyksen” oli kieltämättä hyvin hämmentävä viesti urheilukellolta xD
+ Löytyy älä häiritse -tila, joka on hyödyllinen öisin ja kun haluaa minimoida häiriötekijät.
+ Lisänä luodaan Suunto tili ja ladataan Suunto sovellus mittausdatan tarkasteluun. Tiedot päivittyvät sinne bluetoothilla.
+ Mittaustietoja voi tarkastella lajikohtaisesti, kun kello kokoaa esim. kaikki saliharjoittelutreenit samaan näkymään.
+ Spartan trainer seuraa myös unta! Unitiedot ovat nähtävissä tosin vain kellossa, eikä sovelluksessa. Kello osaa kertoa nukahtamis- ja heräämisajankohdan, nukutun ajan, hereilläoloajan sekä syvän unen määrän.


MIINUKSET
Toki löysin Suunto Spartan Trainer Wrist HR -urheilukellosta myös heikkouksia omaa käyttöäni ajatellen:
– Ei ota sykettä tarpeeksi hyvin huomioon palautumisajan määrittämisessä: Laitoin kävelyprofiilin päälle 45 minuutiksi. Kello näytti palautumisajaksi 3h sen jälkeen, kun olin maannut sohvalla leposykkeillä kyseisen ajan. Kulutuskin oli mukamas 215kcal, mikä ei voi pitää paikkaansa. Jos urheilukello huomioi sijainnin GPS:llä ja liikkeen anturilla, niin olisi sen pitänyt tietää, etten liiku enkä kuluta, enkä näin ollen tarvitse palautumista.
– Kellon nappuloita on hiukan vaikea painaa, kun ne ovat aika jäykät.
– Mobiilisovelluksen tarjoama näkymä aktiivisuudesta ja harjoituksista ei ole kovin kattava. Esimerkiksi yksittäisten päivien tietoja ei voi selata. Sovellus tarjoaa vain yksittäisten treenien tietoja sekä aktiivisuustasot viimeiseltä 30 päivältä kerrallaan. (HUOM! Tähän tarjolla parannuksia 2.0 ohjelmistopäivityksessä)
– Kulutusta ei näe kuin kuluvalta päivältä. Sen näkee lisäksi vain sovelluksesta, ei kellosta.
– Vaikka kellossa on jatkuva sykkeenmittaus ranteesta, niin sen hetkistä sykettä ei näe muulloin, kuin harjoittelumodessa. Kello näyttää sen sijaan päivän keskisykkeen sekä päivän sykevaihtelut käyrinä! (HUOM! Tähän tarjolla parannus 2.0 ohjelmistopäivityksessä)
– Aktiivisuudenseurantaan perustuviin mittaustuloksiin ei voi aivan luottaa. Esimerkiksi päivänä, jona en treenannut, mutta kävelin n. 5km matkoja perus olemisen lisäksi (askelia 17 000), näytti mittari mulle päivän kulutukseksi 1464 kcal, mikä toivottavasti ei pidä paikkaansa! (lepokulutuskin kuitenkin reilut 1300 kcal).
– Akku ei kestä jatkuvalla sykkeenmittauksella erityisen kauaa, kuitenkaan joka päivä ei tarvitse olla lataamassa, joten ei ollut merkittävä haitta!

JOHTOPÄÄTÖKSET
Suunto Spartan Trainer Wrist HR sopii erinomaisesti sellaiselle käyttäjälle, joka haluaa tarkastella urheilusuorituksiaan ja koota kuukausittaista dataa harjoittelustaan. Sen sijaan aktiivisuusmittarina se ei ole paras mahdollinen vaihtoehto. Yksittäisten lajien harjoitteluun ja niiden tietojen tarkasteluun se on omiaan. Esimerkiksi pyöräilystä Spartan Trainer tarjoaa tiedot aina matkasta, nopeudesta, kulutuksesta korkeuteen ja kertoo sykkeet niin lukuina kuin käyrinäkin! Jotta urheilukellosta saa kaiken mahdollisen irti, vaatii Suunnon sovelluksen ja kellon ominaisuuksiin tutustuminen hieman aikaa. Muuten Spartan Trainer on superhelppo ottaa käyttöön: kelloon syötetään tarvittavat tiedot ja se on valmis treeniin!
Urheilukello pysyy hyvin paikallaan kumirannekkeen ansiosta ja ranteesta sykkeen mittaus onnistuu vaivattomasti. Kello tulee asettaa vain vähän korkeammalle ranteeseen, kuin normaali kello. Suunto Spartan Trainerilla ei ole tsemppaavia ominaisuuksia (kuten ”On aika taas liikkua!” tms), mutta se ilmoittelee välillä tiettyjen askelmäärien tai kalorinkulutusmäärien täyttymisestä!
Kaiken kaikkiaan Suunto Spartan Trainer Wrist HR -urheilukelloa käyttää mielellään niin vapaa-ajalla kuin urheillessakin!
Ps. Muistahan käydä täyttämässä nopea ja helppo kysely täällä! ♡ Voit halutessasi osallistua samalla myös arvontaan! (lisäohje täällä)
Pysy menossa mukana myös
Facebookissa: Life à la Sara, Instagramissa: lifealasara ja Snapchatissa: @zarrdis
♡: Sara