Ravinto-ohjelma, jonka haluat!

Ravinto-ohjelma Kaupallinen yhteistyö: Fitlap

Oletko koskaan miettinyt, kuinka vaikeaksi terveellinen ruokailu on tehty? Ja kuinka rakettitieteeksi laihduttaminen meneekin? Tietenkin tähän voidaan todeta, että ”se on hyvin yksinkertaista: syö vain vähemmän kuin kuluttaa.” Todellisuudessa kuitenkin sopivan energiavajeen ja samalla mikro- ja makroravintoaineiden riittävän saannin varmistaminen ei ole kuitenkaan aina niin helppoa.

Itse ainakin olen tuskastellut puntarien ja ravintolaskureiden kanssa. Jos taas en merkkaa mitään ylös ja syön vain terveelliseksi luokittelemaani ruokaa ”kuunnellen kehoa”, on lopputulos yleensä se, että syönkin enemmän kuin kuvittelen. Energiavajetta on vaikea saada aikaan ja ruokailut eivät aina jakaudu tasaisesti päivälle ja illalla nälkä kurnii, vaikka päivän kalorit on jo täynnä.

Yleisesti ottaen olen kuitenkin terveellisten päivittäisten valintojen ja satunnaisen herkuttelun puolestapuhuja. Jos kuitenkin peilikuva tai terveydentila vaatii pudottamaan vähän painoa, niin dieetti ei ainekaan koskaan omalla kohdallani ole varmistettu ”katsomalla vähän mitä suuhunsa laittaa”, vaan se on ihan oikeaa työtä! Olenpa joskus jopa tehnyt seuraavanlaisen Facebook-päivityksen:

”Palkataan personal feeder! Kriteerit: Teet maistuvaa mutta terveellistä ruokaa, tarjoilet sitä vain sopivan määrän säännöllisin väliajoin, pidät huolen, että laihdun 5 kg kesään mennessä ja etten pääse käsiksi mihinkään herkkuihin, kuten nyt ihan random esimerkkinä raakaan puolen kilon piparkakkutaikinaan. Hakemukset voi pistää inboxiin! Kiitos ✌️

Uudenlainen ravinto-ohjelmapalvelu

Ja sitten yhtenä kauniina päivänä sähköpostiini pamahti yhteistyöpyyntö palvelulta nimeltä Fitlap! Mietin, että nyt rukouksiini on vastattu! Kyseessä on ravinto-ohjelmapalvelu, johon syötetään omat tiedot ja määritetään tavoite (pudottaa painoa, säilyttää paino tai nostaa painoa) ja palvelu tarjoaa satoja terveellisiä reseptejä, joihin on laskettu valmiiksi tavoitettasi tukevat raaka-ainemäärät. Sinun tehtäväksi jää valita 4 mieleistä reseptiä jokaiselle päivälle!

Oikeasti palvelussa on niin paljon huomioon otettuja seikkoja ja käyttöä helpottavia ominaisuuksia, ettei sillä voi kuin onnistua! Ensiksi palvelussa määritetään tietenkin oma ruokavalio, sillä Fitlapillä on tarjolla reseptinsä gluteenittomiin, laktoosittomiin ja vegaanisiin sekä esim. vegetaristeille ja diabetikoille sopiviin resepteihin. Jos sulta löytyy allergioita tai ruokainhokkeja, voi ne ruksia helposti pois valikoimista. Kaiken kaikkiaan ohjelma on kuitenkin hyvin helppokäyttöinen ja siihen perehtyy hetkessä.

Itse rajasin pois maapähkinät ja sienet IBS:n takia ja käyttööni jäi 275 reseptiä, joista koostaa päivän ateriat! Lisäksi reseptit pystyy rajaamaan sen mukaan haluaako ruoanlaitosta selvitä alle 10 minuutissa tai käyttäen enintään 4 ainesosaa, mikä helpottaa hommaa kiirepäivinä!

Kuinka ravinto-ohjelma sopii paljon treenaavalle?

Fitlap käyttää päivittäisen energiansaannin laskemiseksi Harris-Benedictin perusaineenvaihdunnan kaavaa. Ravinto-ohjelma antaa eräänlaiset viitekehykset sille, mitä ja kuinka paljon kuuluisi syödä. Kaikkien ihmisten tarpeet eivät kuitenkaan ole samanlaiset, joten kehotan erityisesti paljon treenaavia tai muuten aktiivisia ihmisiä ja heitä, joilla on tavallista enemmän lihasmassaa, ottamaan huomioon todellisen laskennallista suuremman kulutuksensa. Ohjelmasta näkee jokaisen aterian kalorisisällön, joten energiansaantia on helppo seurata ja tarvittaessa muuttaa oman kulutuksensa mukaan (painonpudotuksessa ei suositella päivittäistä yli 500 kcal vajetta).

Seikka on otettu huomioon ravinto-ohjelmassa siten, että määritettyä energiantarvettaan voi nostaa oletusarvosta joko 10% tai 20%. Joka päivä saa myös syödä 500 g vapaavalintaisia kasviksia, jotka nostavat päivän energiansaantia. Lisäksi ohjelmaan on tärkeää erikseen merkitä treenipäivät, jolloin ohjelma nostaa automaattisesti päivän kaloreita. Ohjelmassa on huomioitu myös viikottainen ”vapaa ateria”, jolloin käyttäjä saa syödä ihan mitä vaan ihan kuinka paljon vaan ohjelman ulkopuolella, joka luonnollisesti nostaa viikoittaista energiamäärää. Kikkailumahdollisuuksia on siis ohjelmassa monia ja niitä kannattaakin käyttää erityisesti silloin, kun tietää olevansa fyysisesti aktiivinen ihminen ja tuntee, etteivät ohjelman ruoat ole itselleen tarpeeksi.

Itse tulen toteuttamaan ohjelmaa (painonpudotus mielessä) nostamalla energiantarpeeni +20% tasolle, syön päivittäin vapaavalintaiset kasvikset, pidän huolta viikottaisesta vapaasyöntiateriasta ja merkitsen jokaiselle päivälle treenit, vaikka toki pidänkin yleensä 2-3 lepopäivää viikossa. Lisäksi, jos päivän treenini on ollut erityisen raskas ja paljon kuluttava, syön enemmän, jotta palaudun treenistä. Itselläni on tosiaan taustalla vajaa 2 vuotta sitten tehty ylikuntodiagnoosi, joten painonpudotuksen kanssa saa olla erityisen varovainen!

Reseptit

Mitä sitten niihin resepteihin tulee, niin valikoimaa on perinteisistä kotiruoista, erikoisemmista herkuista ja salaateista smoothieihin ja terveellisiin leivoksiin! Jokaiselle päivän aterialle voi valita erikseen annoksen ja mikä kätevintä: niiden ainesosat voi lisätä suoraan ohjelman sisäiselle ostoslistalle, jolloin kaupassakäynti helpottuu! Luonnollisesti vaihtoehtoja on aamupalalle sopivista annoksista fiinimpiin illallisiin. Kokkasin tarjonnan havainnollistamiseksi muutaman reseptin postaukseen mukaan ja jaan myös niiden itselleni räätälöidyt reseptit!

Naudanfilee ja paistetut lantut kasvisten kera

(30 min 403 kcal)

125 g naudanfileetä
410 g lanttua
11 g oliiviöljyä
110g (pakaste)vihanneksia

Kuori lantut ja paloittele ne tangoiksi. Ripottele päälle suolaa ja tilkka oliiviöljyä tasaisesti. Halutessasi voit lisätä myös valkosipulia. Laita lanttutangot pellille ja paista uunissa 230 asteessa 20-25 minuuttia. Paista naudafileet tilkassa öljyä. Valmista vihannekset.

Terveelliset reseptit

Toimiva ravinto-ohjelma

Soijarahkasmoothie parapähkinöiden ja muistikoiden kera

(2 min 403 kcal)

205 g maustamatonta soijarahkaa
15 g heraproteiinia
60 g banaania
85 g mustikoita
10 g parapähkinöitä
10 g hunajaa

Sekoita aineet tehosekoittimessa sileäksi. Halutessasi ainesosia voi syödä myös erikseen. Itse söin banaanin, pähkinät ja mustikat kaikki rahkasmoothien lisukkeina, sillä käyttämälläni heraproteiinilla (Bodylabin Salted Caramel) seoksesta tuli niin herkkua, etten kaivannut siihen itsessään mitään lisää!

Ravinto-ohjelma

Helppo ravinto-ohjelma

Mitä lysti sitten kustantaa? Hintavaihtoehdot alla. Jos haluat kokeilla Fitlapia maksuttomasti 3 päivän ajan, voit tehdä sen TÄÄLTÄ!

Ravinto-ohjelmapalvelu

Oon tästä ravinto-ohjelmapalvelusta rehellisesti todella innoissani! Itse vihaan kokkaamista, sillä en ikinä keksi mitä valmistaisin, joten päädyn aina tuttuihin ja turvallisiin ruokalajeihin, jotka lopulta tursuavat korvista! Nyt ei ihan oikeasti tarvitse etsiä reseptejä ja laskea ravintosisältöjä, sillä palvelu tekee sen mun puolesta! Ravintoa saa monipuolisesti ja ruoat voi valita aina sen mukaan, mitä tekee mieli, eikä tarvitse tyytyä pelkästi perinteisissä ravinto-ohjelmissa määritettyihin ateriavaihtoehtoisin. Fitlap menee todellakin jatkoon!

Olisiko sulla käyttöä vastaavalle palvelulle?

Tsekkaa myös muut terveyteen liittyvät julkaisuni:

Kuinka mitata vitamiinitasoja pikkurahalla?
FODMAP-ruokavalio
IBS-vatsan lisäravinteet
Ylikunto – Missä mennään nyt?
Ylikunto ja 10 vinkkiä sen päihittämiseen
Suunto Spartan Trainen Wrist HR – Paras urheilukello?
Voiko vartaloonsa olla koskaan tyytyväinen?
Ei kastikkeista tarvitse luopua!
Sokerittomia leffaherkkuja

Pysy menossa mukana myös Facebookissa: Life à la Sara ja Instagramissa: lifealasara

♡: Sara

9

Vastaa