Prahan Must See Osa II

Luvassa Prahan matkavinkkipostaussarjan toinen osa! Olethan jo tsekannut ensimmäisen osan: Prahan must see osa I:n? En ole matkustaessani mitenkään fanaattinen historiallisten rakennusten tai saati museoiden näkemisen suhteen, mutta jos nähtävyydet ovat arkkitehtuurisesti todella näyttäviä, on mielestäni niitä syytä käydä vilkaisemassa. Erikseen en ehkä lähtisi reissaamaan niitä nähdäkseni, mutta jos ne ovat keskittyneet kaupungin keskustaan ja sijaitsevat näköalojen paraatipaikoilla, niin ehdottomasti käyn kääntymässä!

Näin tehtiin myös reissulla Prahaan. Vierailukohteissamme oli kaksi merkittävää rakennusta, joiden näkeminen kokonaisuudessaan oli niin hieno kokemus, että suosittelen muillekin! Lopuksi listauksessa vielä yksi villikortti, joka olikin ehkä koko reissun kohokohta!

 Prahan Linna

Prahan linna (Pražský hrad) on sen verran merkittävä rakennus, että koko Praha on aikoinaan rakentunut sen sijaintipaikan ympärille. Se on rakennettu korkealla kukkulalla Vltava joen vasemmalle puolelle ja sen perusti Böönien prinssi Bořivoj 800-luvulla. Linna on aikojen saatossa tuhoutunut ja sitä on rakennettu moneen otteeseen, mutta siellä on säilynyt rakennuksia koko sen historian ajalta ja se on itseasiassa maailman suurin muinaislinna. Vuodesta 1918 se on toiminut Tšekkoslovakian ja nykyään Tšekin presidentin virka-asuntona.

Suosittelemani reitti linnaan on kävellä tunnelmallisia katuja pitkin läpi Mala Stranan eli Prahan pienen puolen. Nousu linnalle on ainakin kesähelteellä ihan hengästyttävä, mutta lopuksi avautuvat näkymät ovat sen arvoiset. Kipuamalla linnan etupihalle voi nähdä tasatunnein tapahtuvan vahdinvaihdon. Kaikkialle linnan alueelle ei pääse ilman sisäänpääsymaksua, mutta jos yhtään historialliset rakennukset, museot, puutarhat ja mm. linnan aarteet kiinnostavat, löytyy linnasta ja sen kolmelta pihalta todella paljon nähtävää ja myös korkeita torneja, joihin kavuta.

Itse tyydyimme katselemaan linnaa porttien välistä ja ihailemaan maisemia tasanteen reunalla olevien street foodia myyvien kojujen tarjontaa maistellen. Aikaisemmin edellisessä osassa vähän haukuin tšekkiruokaa, mutta tuolla pöperöt olivat oikein maukkaita! Paikalla on myös aika hieno ulkoilma Starbucks, jossa kahvittelu on varmasti ainutlaatuinen kokemus!

Prahan nähtävyydet

Praha joki

Prahan linnan maisemat

Praha kukat

Praha matkavinkit

Prahan linna

Prahan linnan sisäpiha

 Pyhän Vituksen Katedraali

Prahan linna-alueen kolmannella linnapihalla sijaitsee Pyhän Vituksen katedraali (Katedrála svatého Víta), joka on koko alueen ylväin ja näkyvin osa. Se on Prahan tunnetuin kirkollinen nähtävyys ja hyvinsäilynyt esimerkki goottilaisesta rakennustyylistä ollen samalla Tšekin suurin kirkko. Pyhä Vita, jonka kunniaksi kirkko rakennettiin, on muuten tanssijoiden, nuorten ja koirien suojelupyhimys.

Katedraalin rakentaminen on aloitettu 1344 ja se kesti lähes 600 vuotta aina vuoteen 1929 asti. Kirkkokompleksi on epäsymmetrinen kokoelman erilaisia osia ja siihen kuuluu mm. 22 sivukappelia. Sen julkisivun pikkutornit, sillat ja parvekkeet symboloivat Jumalan kaupunkia ja sen seinillä on nähtävillä myös pirun hahmoja, joiden tarkoitus on suojella kirkkoa pahoilta voimilta ja muistuttaa kansalaisia jättämään kaiken heissä olevan pahan kirkon ulkopuolelle. Käytännössä pirut toimivat ränneinä, joiden suusta sadevesi syöksyy alas katolta.

Katedraalille pääsee varmasti Prahan linnalta linna-alueen läpi, mutta me vierailtiin siellä kokonana toisena päivänä kivuten paikalle vastakkaiselta puolelta tupsahtaen suoraan katedraalin pihalle. Siellä vierailu on ilmaista, joten päädyttiin ihailemaan katedraalia ihan sisälle asti. Onneksi mentiin, sillä katedraalin hienoimpia yksityiskohtia ovat sisätilojen suuret ja värikkäät lasimaalaukset, jotka luovat muuten pimeään tilaan uskomattoman tunnelman. Jos haluaa kokea koko katedraalin annin, veloitetaan siitä erillinen maksu, joka mahdollistaa vierailun peremmällä katedraalissa.

Suosittelen mahdollisuuden hyödyntämistä, sillä siellä on paljon nähtävää: Vituksen katedraaliin ja sen alla olevaan kryptaan on haudattu kuninkaita ja kirkonmiehiä, kuten Böömin Premyslidi-kuninkaita sekä itse prahalainen pyhimys Johannes Nepomuk, jonka hautaan on käytetty lähes 1700 kiloa kultaa. Katedraalin perältä löytyy myös Pyhän Venceslauksen kappeli, jota koristaa taas yli tuhat puolijalokiveä. Katedraalista pääsee myös kipuamalla 287 askelta lähes sata metriä korkeaan kellotorniin, josta on huikeat näkymät kaupunkiin ja Vltavalle.

Erikseen täytyy mainita, että katedraalin toiselle puolelle kiertäessä löydettiin aivan mahtava paikka: aidattu ulkoilmakuppila kukkulan reunalla, josta avautui pieni viinitarha ja upeat maisemat! Siellä nautittu tšekkiläinen olut maistui erityisen maukkaalta!

suihkulähde Vituksen katedraali

St. Vitus Kathedral

_1090577-3

Vituksen katedraali sisältä

Vituksen katedraalin ikkunamaalaukset

Vituksen katedraalin katto

Maisemat Vituksen katedraalilta

Polkuveneily

Sunnuntaipäivänä, joka oli muuten erityisen helteinen lämpötilan kivutessa yli 30 asteeseen, haluttiin päästä veden äärelle. Se onnistui helposti vuokraamalla polkuvene Vltavan rannalta. Vaihtoehtoisia kulkupelejä on muovijoutsenista soutuveneisiin ja itse valittiin poljettava versio aurinkotuoleilla. Siellä me sitten lilluttiin ja seilailtiin Vltavassa tunnin ajan nauttien auringosta ja rannan baarista polkuveneellä haetuista drive-in -siidereistä! Ympäröivä kaupunkimiljöö erottui myös ihan erilailla edukseen joelta katsottuna. Aika uniikki kokemus täytyy sanoa!

polkuveneily Praha

polkuveneet Praha

Siiderit Vltava joella

seilailu Vltavalla

Kunpa vielä pääsisi palaamaan noihin hetkiin!

Oletko jo tsekannut Prahan must see osa I:n? Luvassa on vielä yksi Prahan matkavinkkipostaus (Prahan must see osa III) ja toinen, joka keskittyy kaupungin kulinaristisiin elämyksiin!

Löydät kaikki matkapostaukseni kootusti TRAVEL-kategoriasta!

Pysy menossa mukana myös Facebookissa: Life à la Sara ja Instagramissa: lifealasara 

♡: Sara

3

Vastaa