Prahan Must See Osa I

Nyt on pidennetty viikonloppu Prahassa takanapäin. Voin sanoa että rakastuin. Rakastuin arkkitehtuuriin, maisemiin, kaupungin toimivuuteen ja kompaktiuteen, upeisiin nähtävyyksiin ja mahdollisuuksiin. Lyhyt lento, alhaiset hinnat ja monipuoliset ruoka- ja juomamahdollisuudet vielä vahvistivat tunnetta.

Lisäksi matkasta erityisen miellyttävän teki se, että aurinko porotti helteisesti lähes koko reissun (syyskuu) pilvettömältä taivaalta. Eikä seurassakaan ollut mitään vikaan! Kaikkialla oli niin kaunista, että pyörin vain ympyrää kameran kanssa ihastellen ääneen.

Toki muutamia huonojakin puolia löytyi. Miinusta annan vaatekauppojen ”laadusta” keskustassa, tsekkiläisestä ruoasta ja palvelusta, mutta seikat eivät kyenneet millään pilaamaan reissua! Ostoskeskuksia ja kauppakatuja oli kyllä paljon, mutta ne olivat täynnä arvokkaita merkkiliikkeitä, kun olisin kaivannut enemmän Suomesta puuttuvia ketjuliikkeitä ja näin ollen shoppailusaalis jäi laihaksi (toisaalta hyvä niin).

Olin myös lukenut etukäteen, ettei tsekkiläisiltä asiakaspalvelijoilta irtoa hymy kovinkaan herkästi. Lisäksi ruokatarjonta oli niin monipuolista, ettei tarvinnut tyytyä pelkkään tsekkiruokaan. Ruokapaikkasuosituksia on muuten tulossa myöhemmin! Nyt vuorossa oman reissuni parhaat palat muutamassa osassa kuvatulvan välttämiseksi! Jokaista mainittua suosittelen ehdottomasti jokaiselle Prahaan matkaavalle!

 Charles Bridge 

Se pakollinen. Puoli kilometriä pitkä Kaarlensilta (Karlův most) on yhtenä Prahan suosituimpana nähtävyytenä  täynnä turisteja, mutta se on niin massiivisen näyttävä kaikkine koristeellisine yksityiskohtineen, ettei sitä vain voi jättää näkemättä! Eikä niitä maisemia sillan ympärillä! Sillalla myydään maalauksia ja käsitöitä kuin myös pieniä matkamuistoja, mutta kyllä siellä silti mahtui kävelemään ihan väljästi.

Siltaa reunustavista patsaista oltiin erityisen kiinnostuneita aikaisemmassa Prahaa koskevassa postauksessa mainitsemastani Pyhää Johannes Nepomukilaista (Sv. Jan Nepomucký) eli Tsekin suojelupyhimystä esittävästä yksilöstä, jonka koskettaminen tuo uskomusten mukaan hyvää onnea! Kuulemma oikean puolen alareunan kullatun alueen koskettaminen takaa sen, että tulet palaamaan vielä Prahaan ja vasemman puolen kullatun koiran silittäminen lupaa ettei salaisuuteesi koskaan paljastu. Siellä sitä sitten hipelöitiin – bakteereista viis!

Charles bridge

Kaarlensilta maisemat

Maisemat Vltavalle

The view from the Charles Bridge

Praha maisemat

Sv. Jan Nepomunk statue

John of Nepomunk dog

Charles Bridge buildings

End of the Charles bridge

katutaide Prahassa

Petřínin kukkula

Lauantaipäivälle oltiin varattu lounaan sijaan picnic ja päätettiin pystyttää se Peřínin kukkulalle puistomiljööseen. Puisto on Prahan laajin viheralue ja se suorastaan vaatii päälleen viltin ja herkkuja. Kukkula kohoaa reilun 130 metrin korkeuteen ja sinne voi suunnata kävellen tai funikulaarilla, joka on rinnettä pitkin kulkeva mäkijuna. Me urheiluhenkisinä kivuttiin tietenkin ostoskasseinemme jalan kiemurtelevaa mäkeä pitkin ja lopputuloksena paidassa oli enemmän märkiä kuin kuivia kohtia, mutta oli se sen arvoista!

Ruusutarhoilla päällystetyltä kukkulalta aukeaa näkymät mm. Prahan Linnaan, Kaarlensillalle ja Vanhaankaupunkiin. Alueen maamerkki on Eiffel-tornin pienoiskopioksi tehty noin 60 metriä korkea näköalatorni Petřínská rozhledna, jonne pääsee kipuamaan maksua vastaan hissillä tai kävelemällä kierreportaita. Tornin näköalatasanne on samalla korkeudella meren pinnasta katsottuna, kuin oikeankin Eiffel-tornin ylin tasanne. Puistosta löytyy myös muuta nähtävää, sillä siellä on peililabyrintti ja observatorio.

Aluetta kiertää nälkämuuri, jonka Kaarle IV on rakennuttanut 1300-luvulla, jotta köyhät saivat töitä ja siten rahaa ruokaan. Puolesta välistä mäkeä löytyy myös suosittu ravintola, jossa ei nautituista herkkumääristä johtuen tullut piipahdettua! Puistossa järjestettiin myös poniajeluja ja myytiin mm. kotitekoista limonadia mehukojuissa. Alas kukkulalta tultiin sitten kiltisti funikulaarilla, joka teki matkanteon erittäin nopeaksi ja mukavaksi!

Petrinin kukkulan näkötorni

Petrinin kukkula ruusutarha

Eiffel-torni kopio

Picnicherkut

täytetty macaron

picnic Praha

home made lemonade

Torimarkkinat

Pieniä markkinakojuja on keskittynyt monille alueille Prahan keskustaan kuin taajamiinkin. Itse vierailimme niistä kahdessa. Kuvissa näkyvä oli Prahan keskustassa Vanhankaupungin (Staré Město) puolella oleva Havelské Tržiště, joka sijaitsee Vanhankaupunginaukion ja Wenceslasin aukion välissä. Markkinoilla myytiin paljon kaikkea laidasta laitaan – oli houkuttelevia esineitä, upeita maalauksia, taidokkaita käsitöitä, pieniä matkamuistoja, puisia leluja sekä kukkia, ruokaa, vihanneksia, hedelmiä ja marjoja.

Ilahduttavaa oli, ettei piraattituotteita näkynyt missään. Hinnat vaihtelivat, mutta yleisesti ottaen niissä oli turistilisänsä, mutta monia asioita sai myös todella edullisesti. Marjarasia jäi ostamatta siitä pyydetyn 11 euron takia, mutta sen sijaan kynsiviilan hankin kahdella eurolla. Markkinoilla oli todella kaunista ja värikästä, joten siellä kannattaa piipahtaa ihan vaikka ihailemassa tunnelmaa. Torimarkkinat ovat auki päivittäin noin 9:00-18:00.

Torimarkkinat Praha

Praha maalaukset.

torikoju Praha.

Marjat torilla.

Myöhemmin tulossa vielä osat 2 ja 3! Pysyhän kuulolla (:

Pysy menossa mukana myös Facebookissa: Life à la Sara ja Instagramissa: lifealasara 

♡: Sara

6

Vastaa