Prahan must see osa III

Tämä postaus pitää sisällään viisi Prahan must see -kohdetta, joissa käymistä suosittelen lämpimästi!  Jos et muuten ole nähnyt edellisisiä Prahan matkavinkkipostauksia, löytyvät ne linkkien takaa: Prahan must see osa I & Prahan must see osa II

Vanhankaupungin aukio

Täällä nyt vain on pakko käydä Prahassa vieraillessa! Eikä se pakko ole yhtään huono juttu, sillä vanhankaupunginaukio (Staroměstské náměstí) on todella kaunis ja täynnä toinen toistaa upeampia rakennuksia. Aukio on hyvin vilkas ja täynnä elämää niin kuin kunnon keskiaikaisen torin kuuluukin. Laidoilta löytyy asiaankuuluvasti korkeimmissa hinnoissa pyöriviä terassiravintoloita, pubeja ja kauppoja sekä gallerioita ja museoita.

Oma laitansa on arkkitehtuuriin sopiville myyntikojuille kuin myös hevosajelukärryille. Paikalla ihmisiä viihdyttää ja oman elantonsa turvaa niin saippuakuplientekijät kuin segway -oppaatkin. Lisäksi sieltä täältä löytyy katusoittajia, joista ainakin osa on tullut paikalle lähinnä omaksi ja käveripiirinsä iloksi. Tällaisen kitaramiehen piirissä mekin istuimme maassa ensimmäisenä iltanamme kuunnellen herkkiä balladeja ja syöden jätskiä – tunnelma oli oikein ihastuttava!

Prahasta löytyy muuten yllätävän paljon kirkkoja siihen nähden, että Tšekki on nykyään yksi ateistisimmista maista. Sekään ei haittaa yhtään, kun ne ovat niin näyttäviä ilmestyksiä! Vanhankaupunginaukiolta löytyy tunnetuimpana Týn Neitsyt Marian kirkko, joka edustaa goottilaista tyylisuuntaa. Sen toinen torni on muuten isompi kuin toinen, jotta tämä ”urostorni” suojelisi ”naarastornia” keskipäivän auringolta. Toinen näyttävä kirkko aukiolla on Pyhän Nikolauksen kirkko (Sv. Mikuláš), joka edustaa barokkityyliä ja on suurin ”uusi” rakennus vanhassakaupungissa (alettu rakentaa 1700-luvun alussa).

Vanhankaupungin aukion keskellä maamerkkinä on myös kuvissa esiintyvä suurella alustalla seisova pronssinen Jan Husin patsas. Jan Hus oli uskonpuhdistaja ja patsas pystytettiin 1916 tsekkiläisen itsenäisyysaatteen kiihkeimpinä vuosina. Aukiolta läytyy myös koristeellinen suihkulähde Malé Náměstí, joka on rakennettu vuonna 1560 ruttoepidemian muistomerkiksi.

Varsinainen vetonaula aukiolla on kuuluisa astronominen kello (Orloj). Se on osana 1410 rakennettua tornia, joka on vuonna 1338 rakennetun raatihuoneen (Staroměstská radnicen) yhteydessä. Astronominen kello oli aikansa edistyksellisin: kellonajan lisäksi se näyttää vuodenajan, kuun ja auringon asennon, päivän ja jopa sellaisia erikoisuuksia kuin tähtiajan ja auringonlaskusta alkavan vanhan böömiläisen ajan. Lisäki se pitää aina tasatunnein pienen näytöksen, jota ei tällä kertaa satuttu näkemään.

Kuulin Prahassa ollessani tarinan, että kellotornin arkkitehtiä pyydettiin rakentamaan vastaava kellotorni myös Wieniin, mutta se ei hallitsevalle keisarille sopinut, niin hän päätti estää arkkitehdin aikeet tapattamalla tämän. Toisen huhun mukaan keisarille olisi riittänyt arkkitehdin sokaiseminen, jonka jälkeen arkkitehti oli sitten itse tappanut itsensä samalla rikkoen astronomisen kellon koneiston.

vanhankaupungin aukio.

vanhankaupungin aukion patsas.

Staromestske namesti.

Prahan keskusaukio.

Staromestske namesti church.-2

Prahan kellotorni.

Astronominen kello.

Pařížská -katu

Pyhän Nikolauksen kirkon vierestä aukiolta lähtee Pařížská -niminen katu, joka on tunnettu Prahan hienoimpana. Sen varrelta löytyy runsaasti kalliita liikkeitä ja ravintoloita. Kävelimme sen päästä päähän ja matkalla oli perätysten kansainvälisä luksusmerkkiliikkeiden kivijalkamyymälöitä turvamiehineen sekä ökyautoja parkkeerattuna niiden eteen. Louis Vuitton, Chanel, Gucci, Dior, Hermès, Fendi, Prada, Burberry jne. – nähtävää kerrakseen, vaikkei sisälle edes uskaltauduttu!

Parizska street.

Diorin liike.

Hermes.

Prada.-2

 Tanssiva talo

Praha on tunnettu myös yhdestä  hyvin modernista talosta kaikkien historiallisten rakennusten lisäksi. Kyseessä on Vltavan rannalla kaupungin uudella puolella (Nove Mesto) sijaitseva Tanssiva talo (Tancini dum). Se tosiaan pomppaa esiin dekonstruktuuvisena lasipintaisena ja pyöreäseinäisenä rakennelmana, mutta toisaalta sulautuu ympäristöönsä samankorkuisena ja muuhun värimaailmaan sopivana kulmakiinteistönä.

Erittäin kiistelty rakennus rakennettiin 1992-1996. Nykyään se on jo pidetty maamerkki alun vastustuksesta huolimatta. Tanssivassa talossa toimii Celeste Restaurant, joka on yksi Prahan arvostetuimmista ravintoloista, sekä samanniminen baari, jonne suuntasimme kattoterassin houkuttelemana.

Terassilla ei ole ollenkaan pöytiä, vaan keskellä terassia olevaa metallihäkkyrää kiertää ympyränmuotoinen penkki juomien ja naposteltavien nautiskeluun. Terassia pystyi muutenkin helposti kiertämään, jolloin näki avautuvat näköalat joka puolelle. Varsinkin Prhan linnaan oli hyvät näkymät! (Ohessa kuvia myös matkalta Tanssivalle talolle.)

Vltava jokilaiva2.

Praha rakennukset.

Prahan arkkitehtuuri.

Dancing house.

Näkymät tanssivaltatalolta.

Prahan vanhakaupunki.

Prahan sillat.

Entisen Stalinin patsaan alue 

Kyseessä on kukkula, joka nousee Vltavan rannalta. Sinne oli siis pystytetty Tšekkoslovakian kommunistihallituksen aikaan maailman suurin jäljennös Stalinista. Vuonna 1955 rakennettu graniittinen Stalinin patsas oli 15 metriä korkea ja 22 metriä leveä. Se ei kerennyt patsastella kauaa, sillä se tuhottiin räjäyttämällä 2 vuotta Stalinin kuoleman jälkeen vuonna 1962. Paikka oli pitkään tyhjänä, mutta vuodesta 1991 patsaan tilalla on raksuttanut suuri metronomi.

Lisäksi kertoman mukaan Michael Jackson laitatti alustalle itseään esittävän patsaan Prahan keikkansa ajaksi vuonna 1996. Paikalta lähetettiin myös laittomia radiolähetyksiä 1990-luvulla, jolloin siellä toimi myös rock-clubi. Nykyään se on kansainvälisestikin tunnettu skeittipaikka ja iltaisin alueen valtaa hipsterikansa: Siellä tarjoillaan kojuista alkoholia, jota sitten nautitaan ylätasanteen muurilla istuen samalla kun DJ soittaa alatasanteella. Kyseessä on hieno paikka vierailla varsinkin auringonlaskun aikaan. Mekin käytiin muutamat rommikolat siellä juomassa ja tunnelmoimassa – valitettavasti kamera vaan unohtui reissulta!

Kidutusmuseo

Edellisten lisäksi suosittelen vierailua Kaarlensillan kupeessa sijaitsevassa Kidutusmuseossa! (Siitä ei kuvia, sillä kuvaaminen oli kielletty.) Museo on kolme kerroksinen ja sen näyttely koostuu karmaisevista maalauksista, kidutusvälineistä sekä kidutusmetodien selostuksista antaen todellisen ja mielenkiintoisen kuvan historian raakuuksista. Voin kertoa, että moni asia on jäänyt koulussa opettamatta, sillä häpeäpaalu, jalkapuu ja roviolla polttaminen eivät suinkaan ole olleet ainoat tai kekseliäimmät rangaistus/kidutusmuodot.. Pysäyttävän kauhistuttava kokemus!

Tällä erää Prahan matkavinkit olivat tässä, toivottavasti näistä oli jollekin hyötyä! Itse ainakin tykkään tutustua kohteisiin jo etukätee, niin tietää sitten mitä kaupungilla on tarjota ja missä haluaa ehdottomasti käydä. Listaukseen tietoa etsiessä löytyi tosin niin paljon lisää mielenkiintoisia vierailukohteita ja nähtävyyksiä, että Prahaan on päästävä kyllä toisenkin kerran!

Seuraavaksi julkaisen Prahan ravintoloista oman vinkkilistani. Nimittäin oikeastaan jokainen ruokapaikka, johon mentiin ilman etukäteisperehtymistä tai suositusta osoittautui huonoksi valinnaksi, joten ajattelin, että on hyödyllistä muillekin kirjata hyvät paikat ylös!

Löydät kaikki matkapostaukseni kootusti TRAVEL-kategoriasta!

Pysy menossa mukana myös Facebookissa: Life à la Sara ja Instagramissa: lifealasara

♡: Sara

4

Vastaa