Mitä tulee tietää, kun suunnittelee Amalfi Coastin roadtrippiä?

Olin haaveillut Amalfi Coastin roadtripistä niin pitkään kuin kyseisen paikan olemassaolo oli minulle ollut selvillä. Päätin, että pyöreiden vuosien täyttäminen (30!!) jos joku on sopiva syy pistää haave toteen! Amalfi Coastin roadtrip osoittautuikin ehdottomasti parhaaksi reissuksi, joka tällä reissunaisella on plakkarissa!

Tulen tekemään Amalfi Coastista postaussarjan, sillä niin paljon reissusta ja sen kohteista riittää kerrottavaa! Aloitan nyt kuitenkin kertomalla matkasta yleisellä tasolla ja avaamaan roadtirpin kulkua. Samalla annan vinkkejä matkan suunnitteluun, nostan esiin Amalfi Coastilla ajamiseen liittyvää infoa ja kerron, mitä tulisi huomioida, jotta roadtripistä tulee mahdollisimman onnistunut!

Reissumme ajoittui heinäkuun puolenvälin tienoille. Italia oli tällöin vihreän listan maa matalan ilmaantuvuuslukunsa (alle 20) takia ja sieltä sai vapaasti palata Suomeen. Me kävimme kuitenkin testeissä ennen ja jälkeen paluumme, koska halusimme varmistua, ettemme tuo epätoivottuja tuliaisia mukanamme. Myös ennen Italiaan menoa kävimme testattavana, mikä olikin ehto Italiaan pääsyyn (myös kaksi rokotusta tai sairastettu tauti avaavat Italian portit). Lisäksi ennen matkaa täytyi täyttää EU Digital Passenger Locator Form -lomake. Lisää korona-ajan matkailuun liittyvää tietoa jaoin Iltalehden minusta ja Amalfi Coastin matkastani tekemässä jutussa.

Positano kokemuksia
Taustalla Positanon talorivistöt
Amalfin roadtrip
Näkymät Sorrentoon saavuttaessa

 

Amalfi Coastin roadtripin kulku

Amalfi Coastin roadtrippimme kesto oli 9 yötä. Se alkoi ja päättyi Napoliin, jonne lensimme Helsingistä. Lähes jokaiselle yölle oli oma majoituksensa, mutta Sorrentossa ja Amalfi Townissa yövyimme kummassakin kahden yön verran. Roadtrip-kohteena Amalfi Coast oli täydellinen, kun autolla siirtymät olivat vain nimellisiä. Lisäksi korkealla kallion reunalla kulkevalta tieltä maisemat olivat jatkuvasti huikeat! Matkaan sisältyi upeita ja niin erilaisia kohteita toinen toisensa perään.

Seuraavaksi infoa roadtripin vierailupaikoista. Jaan vinkkejä majoituspaikan valintaan ja hotellisuosituksia erikseen tulevassa postauksessa!

Napoli

Suoria lentoja oli heikosti saatavilla, niin päädyimme bookkaamaan vaihdolliset lennot Napoliin. Ne sai todella edulliseen hintaan, mutta meille kävi niin, että menomatkalla iltalentomme oli sen verran myöhässä, ettemme ehtineet jatkolennolle. Tästä syystä vietimme reissumme ensimmäisen yön Pariisin lentokenttähotellissa Air Francen piikkiin ja jatkoimme matkaamme Napoliin aamulla.

Napolissa majoituimme keskustassa, mikä oli hyvä päätös, sillä sieltä käsin oli helppo tutustua kaupunkiin tehokkaasti. Ensimmäisen päivän kiertelimme kaupungilla nauttien tunnelmasta, tehden ostoksia ja maistellen italialaisia herkkuja. Toisena päivänä vuokrasimme auton ja suuntasimme Vesuviuksen tulivuorelle (kirjoittelin Instagramiini vinkkejä Vesuviuksella vierailuun) ja Pompeijin rauniokaupunkiin.

Quartieri Spagnoli Napoli
Quartieri Spagnolissa Napolissa
Vesuvius kokemuksia
Vesuviuksen rinteillä
Pompeiji rauniokaupunki
Pompeijin rauniokaupungissa

 

Sorrento

Pompeijista matka jatkui Sorrentoon, jonne ajoi n. 50 min. Majoituimme siellä kaksi yötä, sillä yksi päivä oli varattu Caprin saarella vierailulle. Sorrentossa tutustuimme eloisaan pikkukujien täyttämään kaupunkiin, sen satamaan ja mm. syvässä rotkossa lymyilevään vanhaan makaronitehtaaseen.

Sorrento kokemuksia
Sorrenton satamassa (Marine Piccola)

 

Capri

Lautat Caprille lähtevät Sorrenton satamasta. Lippuja lautoille (4 eri yhtiötä) saa netistä, mutta myös sataman matkatoimistoista. Lauttamatka kestää n. 20 min ja edestakainen matka maksoi n. 40€ / nenä. Sorrenton matkatoimistoista pystyy ostamaan myös Caprilla järjestettäville venereissuille lippuja edullisemmin kuin Caprilta. Ostimmekin vajaan kahden tunnin kestävän Capri Island Tour -risteilyn saaren ympäri (n. 15€ / hlö).

Muutoin tutustuimme Caprin nähtävyyksiin kävellen ensin noustuamme satamasta Caprin kaupunkiin funikulaarilla. Caprilta avautui muuten uskomattoman upeat maisemat, joita oli hyvä ihailla saarta kiertäviltä reiteiltä käsin. Caprilta löytyy myös korkeuksissa kulkeva tuolihissi, jota ei kannata jättää välistä! Tein Caprilla vierailusta Instagramiini reelin, jossa pääsee tsekkaamaan Caprin parhaat nähtävyydet! Päivän päätteeksi palasimme takaisin Sorrentoon. Capri onkin oiva päiväretkikohde, kun se on niin tiuhaan liikennöity!

Capri kokemuksia
Taustalla Caprin kuuluisat Faraglioni-kalliot

 

Positano

Amalfi Coastin ensimmäinen virallinen kohde oli kuvankaunis Positano, jonne ajoi Sorrentosta noin puoli tuntia. Jos Caprilla upeita maisemia tähditti meri ja sieltä nousevat majesteettiset kivimöhkäleet, niin Positanossa maisemat tarjosi jyrkillä rinteillä kohoavat suloiset pastellinväriset talorivistöt ja hienohiekkainen ranta. Positano on ehdottomasti Amalfi Coastin ylellisin kohde ja se näkyy hinnoissa. Siellä vierailua ei kannata kuitenkaan missään nimessä skipata!

Positano kokemuksia
Positanon maisemat hotellilta kävellessä

 

Praiano

Pienempi Praiano on aivan Positanon kainalossa, joten Positanossa voi vierailla myös sieltä käsin. Meillä oli kuitenkin kummassakin oma hotelli. Praiano on hyvin pieni suloinen kylä, mutta sieltä saa edullisemmin paremman hotellin. Itse varattiin sieltä hulppea majoitus synttäripäiväksi. Praianon kylässä on hieno pieni kirkko (Church of St. Gennaro), jossa kannattaa käydä sisällä asti. Rannalle vievä pitkä kiemurainen tie kannattaa myös kulkea, jotta pääsee tsekkaamaan sieltä avautuvat maisemat ja siemailemaan drinkkiä rantaclubille.

Praiano kokemuksia
Santa Maria Assunta -kirkko Praianossa

 

Amalfi Town

Praianosta Amalfin kaupunkiin ajaa n. 30 minuuttia. Siinä matkalla on myös monia nähtävyyksiä, joilla kannattaa pysähtyä. Suosittelen käymään esimerkiksi Fiordo de Furoressa, jossa kävin ottamassa 30v synttärikuvat, sekä Grotta dello Smeraldossa eli Emerald Grottossa, joka on smaragdin väristä vettä sisällään pitävä luola, johon pääsee soutuveneellä.

Amalfi Town on Amalfi Coastin kohteista mielestäni turistein, mutta siltikin viihtyisä! Siellä on hyvät rannat ja paljon putiikkeja ostoksia varten. Majoituimme Amalfi townissa kaksi yötä, sillä yksi ilta varattiin korkealla vuoristossa sijaitsevassa Ravellon kylässä vierailuun.

Fiordo de Furore Italia
30v synttärikuvat otettiin Fiordo de Furoressa
Amalfi kokemuksia
Yksi aamupäivä vietettiin kokonaan Amalfi Townin rannalla

 

Ravello

Amalfi Townin keskusaukiolta/satamasta lähtee busseja Ravelloon. Bussilippuja voi ostaa viereisestä kioskista 1,30€ hintaan. Kiemuraisen tien kulkeminen vuorille vei bussilta noin 20 minuuttia. Ravellon pieni kylä on noin 365 metriä merenpinnan yläpuolella. Se on asutettu jo 100-luvulla roomalaisten toimesta. Historiallisena kohteena sinne ei saa ajaa autolla (vain asukkaat), joten bussikuljetus oli sopiva ratkaisu. Ravello on upeiden näköalojensa lisäksi tunnettu hienoista huviloistaan, ruuasta, viinistä ja musiikista. Ravellossa järjestetään vuosittain (17-28.8) yksi Italian tunnetummista musiikkifestivaaleista, joka oli käynnissä vierailumme aikaankin.

Pompeiji rauniokaupunki
Maisemat Ravellossa siljaitsevalta Villa Rufololta

 

Napoli

Amalfi Townista pääsee useampaan eri reittiä takaisin Napoliin. Itse päädyimme ajelemaan Amalfi Coastin loppuun asti ja kääntymään Napolia kohti ennen Salernon kaupunkia. Matka-aika oli tällöin noin 1 h 20 min. Jos aikaa on, kannattaa ehdottomasti käydä myös Salernossa! Napolissa vietimme viimeisen päivän koluten keskustan kortteleita ennen kuin majoittauduimme lentokentän vieressä sijaitsevaan hotelliin aikaista aamulentoa varten.

Napoli kokemuksia
Napolilaista katukuvaa

 

Amalfi Coastin roadtripin muistilista

Amalfi Coastilla siirtymät ovat tosiaan niin lyhyitä, ettei roadtripille vaadita mitään erityisvarusteluja mukaan, mutta on joitain autoiluun liittyviä asioita, joita on hyvä tiedostaa etukäteen!

AUTON VUOKRAUS

Auto kannattaa vuokrata luotettavalta palveluntajoajalta hyvissä ajoin, niin säästää hinnassa pitkän pennin. Pääkuski tulee olla jo tässä vaiheessa tiedossa, sillä sitä ei voi enää myöhemmin välttämättä vaihtaa. Pääkuskilla tulee myös olla luottokortti mukana, jotta vuokraus ylipäätään onnistuu. Yhdensuuntaiset vuokraukset ovat mahdollisia tiettyjen noutoasemien välillä. Siitä veloitetaan yleensä kuitenkin lisämaksu. Auto kannattaa tietenkin myös kuvata ennen lähtöä, jotta mahdollisissa ongelmatilanteessa voi todistaa esimerkiksi syyttömyytensä kolhuihin.

NOPEUSRAJOITUKSET

Italiassa moottoriteillä nopeusrajoitus on 130 km/h, moottoriliikenneteille 110 km/h, kaupunkialueella 50 km/h ja muilla teillä yleensä 70-90 km/h. Nopeutta valvotaan kameroilla ja ylinopeussakot löytävät tiensä myös Suomeen.

AJAMINEN

Tiet ovat pääsääntöisesti hyvässä kunnossa Napolin ja Amalfin alueella. Luonnehtisin liikennekulttuuria hyvin joustavaksi, mutta mitään sekopäistä liikenne ei missään nimessä ole. Vilkkua ei kuitenkaan käytetä kovin säntillisesti ja ryhmittäytyminen on aika tuntematon käsite. Sieltä mennään mistä mahdutaan ja muille annetaan myös hyvin tietä. Moottoriteillä keskimmäinen kaista on ohitusta varten.

Suomen ajokortti riittää. Kännykän käyttö ajaessa on Italiassakin kielletty ja rattijuopumusraja on 0,5 promillea, mutta nuorille kuskeille ja ammattikuskeille on nollaraja.

Zona Trafico Limitato (ZTL) -kyltillä varustetuille alueille on ehdottoman kiellettyä ajaa moottoriajoneuvolla (ilman erillistä ajolupaa). Niitä on monien kaupunkien historiallisissa keskustoissa (esim. Ravello) ja muilla historiallisesti merkittävillä alueilla. Paikoissa on myös kamerat, joten kieltoa rikkoneille rapsahtaa sakot.

TIETULLIT

Napolista Amalfi Coastille kulkee moottoritie (Autostrada A3), joka on huomattavasti nopeakulkuisempi kuin ympäröivät pienemmät tiet. Matkalla on kuitenkin tietulleja. Niistä monissa käy kortti, mutta ei kaikissa, joten käteistä on ehdottoman tärkeää varata. Yhden tietullin hinta oli 2,10 € ja sen joutuu maksamaan tielle tullessa ja tieltä poistuessa.

TANKKAUS

Huoltoasemat ovat yleensä auki vain klo 7-12:30 sekä uudelleen klo 15:30-19. Useimmat asemat ovat kiinni sunnuntaisin. Moottoriteiden varsilla huoltoasemat saattavat olla kuitenkin auki 24 tuntia vuorokaudessa. Tiedoksi, että vaikka polttoaine on Italiassa kallista, niin Amalfi Coastin rodtripin bensoihin meni vain 23 €. Matkaa kertyi yhteensä vain noin 170 km.

PYSÄKÖINTI

Amalfilla on äärimmäisen vähän parkkipaikkoja. Niiden hinnat ovat kaupunkialueella myös pilvissä. 8 €/h on aivan normaali veloitus Amalfilla ja siltikään paikkoja ei tahdo löytyä. Kannattaakin suosia majoituksia, joihin kuuluu ilmainen parkki (ovat harvassa) tai hyödyntää hotellien tai autohallien vuorokausipysäköintiä, sillä se on suhteessa halvempaa (n. 30 €/vrk). Myös nähtävyyksille pysäköinti autolla on ongelmaista, sillä tien varsilla on hyvin niukasti levikkeitä, joille jättää kulkupeli. Ravintoloiden ja kauppojen pihat saattavat veloittaa myös pysäköinnistä. Kun tähän asennoituu valmiiksi, niin pysäköinti ei sitten tuota harmaita hiuksia itse matkalla.

Blue zones -parkkialueille saa pysäköidä maksutta, mutta ne vaativat parkkikiekon käyttöä (saa mm. turistien neuvontapisteistä ja huoltoasemilta) ja pysäköinti on yleensä sallittu korkeintaan tunniksi. Katujen varsille saa pysäköidä vain oikealle puolelle. Näitä blue zones -alueita on niukasti ja niillä ei juuri ole vapaita paikkoja. Onneksi Amalfi Coastin kaupungit ovat pieniä ja niissä voi helposti kulkea jalan. Esim. Positanossa kulkee ainoastaan yksi yksisuuntainen kehätie, jota pitkin pääsee kulkemaan kätevästi myös bussilla. Vaikka olisi ylhäällä kukkulalla, niin jalkaisinkin kipaisee aivan ytimeen alle 20 minuutissa, joten autottomuus ei haittaa.

Ajaminen Amalfi Coastilla
Positano illalispöydästä

 

Ps. Amalfi Coastin roadtripin kulkuun ja kokemuksiin reissusta pääsee tutustumaan myös Instagramini kohokohdista (Napoli, Amalfi Coast I ja Amalfi Coast II)

Oletko käynyt Amalfi Coastilla? Mitä kohdetta siellä suosittelisit näiden lisäksi? Tai mitä jäi päällimmäisenä mieleen? Itse voin koko sydämestäni suositella Amalfi Coastia matkakohteena. Nyt kun siellä oli tavalliseen verrattuna vain murto-osa turisteista, niin reissulla ei tarvinnut kärsiä ryysiksestäkään!

Ps. Kaikki matkailuaiheiset postaukseni löydät kategorian Travel alta!

Pysy menossa mukana myös Instagramissa: lifealasara ja Facebookissa: Life à la Sara

♡: Sara

 

12

Tällä artikkelilla on 3 kommenttia

 1. Peppi

  Heippa! 🙂 olen menossa elokuussa amalfi coastille ja haluaisin kysyä muita hotelli/airbnb suosituksia sinulta jos on ollut hyviä kokemuksia! aion olla 10 pv reissussa ja Sorrentoon olen jo varannut majoitukseni

  1. lifealasara

   Moikka! ? Kiitos kovasti kommentista ja pahoittelut, että meni hetki vastata! Hotel Fontana Amalfi Townissa oli hyvä edullinen vaihtoehto aivan paraatipaikalla! Praianossa rakastuimme Hotel Margheritan luxuspuitteisiin (vieressä olevaa Positanoa paljon halvemmalla!). Napolissa B&B Doria oli nappivalinta. Aamiainen siellä tosin oli vain croissant, kuten monissa majapaikoissa Italiassa.

   Mahtavaa Amalfi Coastin reissua! ❤️

 2. Tanja

  Moikka! Täälläkin on yksi, joka haaveilee matkasta Amalfille. Olen pohtinut juurikin tuota autonvuokrausasiaa, eli että onko lopulta järkevämpää vuokrata auto vai olisiko peräti helpompaa kulkea vain julkisilla? Reittini olisi varmaan hyvin samantyyppinen kuin teidänkin. Koitko, että omasta autosta merkittävästi hyötyä verrattuna siihen, että olisitte liikkuneet busseilla ja junilla? Olen lukenut, että pikkukylissä parkkeeraus voi todellakin muodostua ongelmaksi.

Vastaa