Kun pyykinpesu tekee elämästä piinaa

Tiedän – olen hyvin dramaattinen. Kyseessä on kuitenkin aika veemäinen ja käsittämätönkin tapahtumaketju! En ole jaksanut puhua aiheesta somessa tai saati ajatellut kirjoittaa siitä kattavammin, mutta eilen keitti niin pahasti yli (jotkut saattoivatkin nähdä – tai pikemminkin kuulla – videoni @lifealasara instastoorissa, heh), että ajattelin avata aihetta blogipostauksen muodossa! Tämä siitäkin syystä, etten löytänyt aiheesta netistä juurikaan kirjoittelua, joten tämä teksti saattaa myös auttaa jotakuta samasta asiasta kärsivää.

Olen hyvin salamyhkäinen – tiedän. Ennen kuin paljastan, millä tavalla se pyykinpesu nyt on piinannut mun elämää, kerron tarinan.

ihottuma pesuaineista

Kaikki sai alkunsa viime syksynä n. 8 kuukautta sitten. Ystävälleni ilmestyi pieniä huomaamattomia, mutta todella kutisevia näppyrykelmiä iholle satunnaisiin paikkoihin. Hän ravasi lääkärissä, eivätkä tohtorit osanneet sanoa juuta eikä jaata. Hän kokeili erilaisia hoitomuotoja allergialääkkeistä sienilääkkeisiin, eikä mikään auttanut.

Muutama kuukausi tämän jälkeen minullekin alkoi muodostua yksittäisiä kutisevia pikkunäppyjä jalkoihin. Näppyihottuma täytyi siis olla tarttuvaa laatua tai niiden aiheuttajan altistaa meidät molemmat. Googlailimme kaikki mahdolliset kirpuista luteisiin ja esitettiin asiaa lääkärillekin, joka oli taas ihmeissään. Mitään hyönteisiä tai niiden jätöksiä ei löytynyt mistään.

Pesuaineallergia

Sitten välähti! Ystäväni ei omistanut pyykinpesukonetta, sillä se ei mahtunut hänen asuntonsa minikylppäriin. Niinpä hän oli pesulassa pyykkäämisen lisäksi pessyt satunnaisesti vaatteita ja lakanoita käsin tavan pyykinpesuaineella. Tämän pesuaineen oli täytynyt aiheuttaa hänelle allerginen näpyillä varustettu ihottuma vaatteiden kautta ja itse sain sen käyttäessäni hänen lakanoitaan yökyläillessäni hänen luonaan.

Nyt varmaan ajattelette, että no big deal – sen kun pesee tekstiilit uudelleen koneessa? No niin me teimmekin mun pesukonetta käyttäen. Koska pestävää oli niin vähän, laitoin pesuun samalla omia vaatteitani ja toiseen koneelliseen lakanoita. VIRHE.

Tämän jälkeen näppy- ja kutinaongelma vasta alkoi. Ilmeisesti pyykinpesuaine (joka oli vielä huolellisesti huuhdeltu käsinpesussa pois) on sellaista myrkkytököttiä, ettei se lähde pois enää edes koneessa pesemällä. Sen sijaan se levisi minunkin vaatteisiin ja lakanoihin konepesun yhteydessä.

Tämä johti siihen, että nekin alkoivat tuottamaan allergista kosketusihottumaa, mikä todettiin vasta myöhemmin. Sitä edesauttoi varmasti jo syntynyt yliherkistyminen pesuaineelle. Näiden vaatteiden uudelleenpeseminen johti taas ongelman siirtymiseen niiden kanssa pestyihin vaatteisiin. Soppa oli valmis. Tai pitäisikö sanoa pesuainekeitto.

Kosketusihottuma ei nimittäin ilmesty välttämättä heti käytön jälkeen, vaan näpyt tulevat viiveellä. Ne myös kestävät useita viikkoja. Näin ollen oli todella vaikeaa enää paikantaa, mistä tekstiileistä ihottuma johtuu. Huomiona vielä, ettei pyykit siis todellakaan edes haisseet pesuaineelta ja käytössä on ollut sittemmin hellävaraisia ekopesuaineita ja huuhteluaineena on käytetty itse tehtyä pyykkietikkaa.

pesuaineallergia

Ja kun sanon näppyjä kutiaviksi, niin todellakin tarkoitan, että ne kutiavat! Päivät niiden kanssa kestää ihan kohtalaisesti, mutta yön tullen ne kutiavat niin pirusti, ettei niiden kanssa pysty juuri nukkumaan. Jos onnistuukin saamaan unta, niin yön aikana herää jatkuvasti raapimaan. Kohdat, joissa kangas on ollut jatkuvasti kosketuksissa, kuten nilkat, ranteet ja lantio, ovat pahimpia kutisemaan. Mulla on tällä hetkelläkin nilkat aivan verillä raapimisesta.

Kuvitelkaa miltä tuntuu, kun ei moneen kuukauteen pysty nukkumaan kunnolla ja koko ajan kutittaa? Olen hölvännyt hydrokortisonia näpyille ja se lievittääkin oireita vähän, muttei missään nimessä ole poistanut ongelmaa. Näppyjä ilmestyy koko ajan jostain lisää juuri, kun on luullut, että niiden aiheuttajat on eliminoitu. Käytänkin tätä nykyä vain vaatteita, joita ei ole tiettävästi pesty viimeiseen 8 kuukauteen.

En tosiaan ole varma, voinko enää koskaan käyttää vaatteita, joiden pesuun on käytetty pyykinpesuainetta (?) Voi olla, että olen herkistynyt pesuaineelle niin pahasti, että vanhemmatkin pyykinpesuaineella pestyt vaatteeni aiheuttavat allergista kosketusihottumaa. Voi myös olla, että herkistyn muillekin kemikaaleille. Mitä jos en voi kohta enää käyttää shampoota, ihonhoitotuotteita tai meikkejä? Vielä en kuitenkaan ala nudistiksi, vaan koitan taistella tekstiilit allergeenivapaiksi.

pesuaineyliherkkyys

Miksi mulla sitten keitti yli pyykinpesuun?

Olen nyt ottanut projektikseni pestä kaikki vaatteet koneessa korkeassa lämpötilassa ilman pesuaineita, jotta viimeisetkin pyykinpesuaineen rippeet liukenisivat kuiduista. Heti ensimmäisessä koneellisessa mun pesukone sanoi sopimuksensa irti. Taloyhtiössä on onneksi pesutupa, mutta sitä ei voi käyttää ilman huollosta noudettavaa tunnistetta. Tämä huollon toimisto on taas auki vain arkisin klo 8-15 ja itse olen töissä aina klo 8-16. Postitus ei tietenkään onnistu. Great.

Onneksi paikka sijaitsi lähellä työpaikkaani, niin pystyin ruokkiksella noutamaan tunnisteen. Varasin taannoin vuoron pyykkitupaan ja laitoin koneet pyörimään. Tullessani hakemaan pyykkejä, olivat molemmat ohjelmat keskeytyneet ilmeisesti jo esipesussa. Pyykkivuoron ollessa jo lopussa, ei auttanut kuin kuivattaa likomärät pyykit narulla ja kokeilla myöhemmin uudelleen. Toisella kertaa vain toisen koneen ohjelma keskeytyi kesken kaiken. Kuivurin kanssa sai myös taistella, kun se ei toiminut, kuten piti, mutta onnistuin kuitenkin saamaan kasan puhtaita (toivottavasti – en ole vielä testannut nukkua niissä) ja kuivia lakanoita ulos pesutuvasta.

Eilen menin sitten kolmannen kerran pesemään pyykkiä. Otin kaapeistani sekä pyykkikoristani kaikki 8 kuukauden aikana käytössä olleet alusvaatteet, sukat ja urheiluvaatteet ja ajattelin pestä ne kerralla. Laitoin taas kaksi koneellista peseytymään. Lisäsin pesuaineeksi luonnollista sappisaippuaa (koska jonkinlainen puhdistus oli kuitenkin tarpeen) ja huuhteluaineeksi pyykkietikkaa. Kun tulin hakemaan pyykkejä, olivat molemmat ohjelmat (jotka olivat eri ohjelmia kuin aikaisemmin) TAAS keskeytyneet!

Koneet olivat sammuneet, vaikka kahden tunnin pyykkivuoroa oli vielä tunti jäljellä. Pyykit olivat likomärkiä ja haisivat sappisaippualle. Ei auttanut kuin laittaa pyykit välissä kuivuriin ja yrittää pestä niitä taas myöhemmin uudestaan. Kuivuriinpa ei kuitenkaan enää tullut virtaa, vaikka koneet ja pyykkivuoro oli aktivoitu varauspaneelista tunnisteella kaikkia ohjeita noudattaen.

Siinä likomärkiä pyykkejä lattialle rutistellessani alkoi mulla tulla mitta täyteen tän kutinashown, pyykkirumban, pesuaineiden ja rikkinäisten koneiden kanssa! Raahasin arviolta n. tonnin painavan pyykkikassini kotiin ja ripustelin kämpän lattiasta kattoon täyteen märkiä vaatteita. Aamulla lattia lainehti. Nyt kirjoitin tän tekstin ja kohta lähtee valitus Espoon Asunnoille, kun eivät saa koneita kuntoon useista ilmoituksista huolimatta!

Ps. Ostetaan toimiva pesukone.

kutiava ihottuma

Jottei tämä teksti toimisi vain mun henkilökohtaisena agressionpurkukanavanani, ja jotta tästä jutusta olisi jotain todellista hyötyäkin, kerron, mistä tunnistat pesuaineallergiasta tai yliherkkyydestä johtuvan kutiavan ihottuman.

Miten tunnistaa pesuaineallergiasta johtuva ihottuma?

 • Iholle ilmestyy pieniä n. millimetrin läpimitaltaan olevia pyöreitä näppyjä (voivat ilmeisesti olla muunkinlaisia, mutta itsellä ja ystävällä juurikin tämänlaisia)
 • Näpyt voivat olla ihonvärisiä tai vähän punertavia
 • Ne voivat olla yksittäisiä, mutta ilmestyvät monesti ryhmissä
 • Ilmestyvät erityisesti alueille, jossa kangas on kokoajan kiinni ihossa, kuten jalkateriin ja nilkkoihin (sukat), lantiolle ja vyötärölle (housut, hameet) ja ranteisiin (hihansuut)
 • Kutiavat paljon varsinkin öisin
 • Saattavat aktivoitua kutiamaan kosketuksesta
 • Kuuma vesi pahentaa kutinaa
 • Eivät välttämättä ilmesty heti altistuksen jälkeen
 • Voivat kestää altistuksen loputtua parikin viikkoa

Mitä tehdä, jotta pesuaineallergiasta johtuva ihottuma lähtisi?

 • Näpyt katoavat pikkuhiljaa itsestään altistuksen loputtua
 • Kortisoni auttaa oireisiin jonkin verran
 • Allergialääkkeistä ei ole ollut todettua hyötyä
 • Älä käytä mitään tekstiilejä, jotka aiheuttavat oireita
 • Pidä nämä tekstiilit erillään muista äläkä pese niitä muun pyykin kanssa
 • Pese tekstiilit mahdollisimman korkeassa lämpötilassa
 • Älä käytä niiden pesussa pesuaineita
 • Myös liottaminen tulikuumassa vedessä yön yli on auttanut

(En tosiaan ole mikään asiantuntija tai lääkäri ja kerroin nämä vinkit vain omiin kokemuksiini perustuen!)

pesuaineyliherkkyys

Tosiaan meistä kumpikaan ei ollut aikaisemmin allerginen pyykinpesuaineelle. Tosin nytkään ei ole aivan selvää, mikä on se aine, joka ihottuman aiheuttaa! Kokeneemmat, auttakaa?

Tarinan opetus: älkää koskaan ikinä missään tilanteessa peskö pyykkiä käsin konepyykille tarkoitetulla aineella! Käsipyykille on olemassa omat aineensa ja lisäksi sappisaippua on aivan mahtava luonnollinen tahranpoistoaine! (: Toivottavasti joku vastaavien näppyjen kanssa kamppaileva sai tästä kokemuksestani jotain hyötyä!

Oletteko koskaan kärsineet pesuaineiden tai muiden kemikaalien aiheuttamasta allergiasta tai yliherkkyydestä?

Ps. Kaikki terveyttä ja hyvinvointia käsittelevät postaukseni löydät kootusti WELLNESS-kategoriasta!

Pysy menossa mukana myös Facebookissa: Life à la Sara ja Instagramissa: lifealasara 

♡: Sara

 

8

Tällä artikkelilla on 6 kommenttia

 1. nelly

  Kuulostaa kyllä ihan syyhypunkille…

  1. lifealasara

   Kuulostaa kyllä, mutta se poissuljettiin jo heti alussa muutamankin lääkärin toimesta 🙂 Näpyt ovat myös merkittävästi erinäköisiä.

 2. R

  Tehtiinkö ludetarkastus? auttoiko pesuaineen vaihto? minulla kokemus luteista, asunnon ja paikkakunnan vaihto auttoi. Matkoilla en koskaan jätä matkalaukkua auki ja pesen pyykit 60 asteessa.

  1. lifealasara

   Moikka! Juu tehtiin. Ei ollut kyse luteista. Pesuaineen käytön lopettaminen auttoi. Nykyään pesen pesupähkinöillä ja itse tehdyllä pyykkietikalla 🙂

 3. Heidi

  Kuinka nopeasti sinulla alkoi kutina pesuaineen käytön jälkeen? Oliko näppylät välillä nestemäisiä? Ja oletko ennen ollut herkkä joillekin aineille?

  1. lifealasara

   Moikka,

   En valitettavasti osaa tarkkaan sanoa. Uskoisin kutinan alkaneen pikkuhiljaa yliherkistymisen myötä, kun pesuainekuormitus kasvoi. Ei siis tullut heti, kun altistuin pesuaineelle. Sitten kun pesuaineallergia oli jo päällä, tulivat näppylät vähän viiveellä (tarkkaa aikaa en osaa sanoa, kun en aina tiennyt edes, missä olin altistunut pesuaineelle). Näppyläni eivät olleet nestemäisiä vaan pieniä pyöreän kiinteitä ja ne tulivat rykelmissä (vähän niin kuin aurinkoihottuma). En ole aikaisemmin ollut herkkä millekään aineille (ruokia lukuunottamatta, mutta niissä kyse ei ole ihottumareaktioista), mutta muutamasta kosmetiikkatuotteesta olen saanut pienenpientä näppyihottumaa kasvoilleni, joka ei ole kuitenkaan kutissut.

   Ps. Nykyään pystyn käyttämään jo hellävaraisia pyykinpesuaineita, joten pahimmasta on selvitty 🙂

   Tsemppiä sinne!

Vastaa