Kuinka mitata vitamiinitasoja pikkurahalla?

 Kaupallinen yhteistyö*

Mulle tarjoutui mahdollisuus päästä mittaamaan verikokein haluamani arvot, mikä oli jotain, mitä olin todella kauan halunnut tehdä! Urheilen paljon ja lisäksi mua vaivaa IBS (josta kirjoittelin juttua ja vinkkejä tänne), joka vaikeuttaa ravintoaineiden imeytymistä, joten itseäni mietitytti ovatko kaikki arvot kunnossa. Erityisen kiinnostunut olin eri vitamiinien ja hivenaineiden pitoisuuksista, verensokerin tasosta sekä tiettyjen hormonien määristä.

Vastaavia on hyvin vaikea päästä mittaamaan julkiseen terveydenhuoltoon ja muissa paikoissa, joihin olen tutustunut, tulee lysti kustantamaan hurjasti. Olikin ilon ja onnen päivä, kun kuulin palvelusta nimeltä Puhti*! Puhti on mahtava konsepti oman terveydentilansa seuraamiseen laboratoriokokeiden tarkkuudella!

Homma menee niin, että ensimmäiseksi valitaan halutut testit Puhdin nettisivuilta klikkailemalla ne ostoskoriin. Valittavana on myös suhteessa edullisempia kattavia paketteja, kuten ”liikkujan terveystarkastus”, ”kasvissyöjän terveystarkastus” tai ”raudanpuutteen tutkimuspaketti”. Halutessaan voi valita vain yhden tietyn mieltään askarruttavan mittauskohteen, kuten esim. ferritiinin (21,95€) tai magnesiumin (9,95€)  tai koota haluamansa mittatilauspaketin!

Itse valitsin mittatilauspakettiini seuraavat testit:

VERENSOKERI

Pitkäaikainen sokeri (B -HbA1c)
Insuliini (fS-Insu)

HORMONIT

Kortisoli (S-Korsol)

VITAMIINIT

D-vitamiini (S -D-25)

HIVENAINEET JA MINERAALIT

Ferritiini (S -Ferrit)
Magnesium (S -Mg)

MUNUAISET

Kalsium (S -Ca)
Natrium (S -Na)
Kreatiniini (S -Krea)
Kalium (S -K)

Verkkomaksun jälkeen pääsee varaamaan ajan verikokeisiin johonkin Synlabin toimipisteeseen, joita on 24 paikkakunnalla Suomessa! Varaus tapahtuu verkossa ja ajan saa monesti jo seuraavalle päivälle. Verikokeisiin mennessä ei tarvitse kuin ilmoittautua henkkareilla vastaanottoon ja itse koe kestää muutaman minuutin.

Varasin ajan arkiaamulle, koska insuliinitesti vaatii paastoamisen. Mut kutsuttiin sisään jo ennen virallista aikaa, kun olin saapunut ajoissa. Testituloksetkin tulivat omalla kohdallani jo samana päivänä. Niiden saapumisesta ilmoitetaan kätevästi tekstiviestillä ja tulokset näkee omalta Puhti-sivulta, jonne pääsee kirjautumaan helposti puhelinnumerolla. Testitulokset havainnollistetaan hyvin selkeästi kertoen mitkä arvot ovat viitearvojen mukaisia ja mitä kukin arvo tarkoittaa.

Alla kuvakaappaus Oma palvelusta ja muutamista omista tuloksistani!

Tarvittaessa Puhdilta saa myös lääkärin tai ravitsemusterapeutin konsultoinnin, mikäli arvoissa on heittoja tai halua tukea hyvinvoinnin kehittämiseen. Jos jatkossakin haluaa seurata tiettyjä arvoja, tulevat uudet tulokset aina samaan paikkaan, mistä niiden kehittymistä on helppo seurata. Puhti tarjoaa myös PALJON tietoa terveydestä syventävien artikkeleiden muodossa sekä tarjoaa vinkkejä, miten omaa hyvinvointia voi kehittää.

Omat kortisoli- eli stressihormoniarvoni olivat liian korkeat. Niiden johdosta hakeuduin endokrinologin puheille. Todennäköistä on, että estrogeenivalmisteen eli käyttämäni e-pillerin syöminen nostaa kortisolitasoja, eikä veressä oleva kortisoli ole ns. aktiivista. Tämä varmistetaan vielä kortisolin sylkitestillä, kunhan saan testiin lähetteen julkiselta puolelta.

Muuten omat arvoni olivat onneksi kunnossa ja sain mielenrauhan niiden osalta. Voin näin ollen jatkaa hyvillä mielin myös käyttämieni ravintolisien syömistä (vaikkakaan kaikkia arvoja ei tietenkään nyt mitattu). Oli myös hyvä huomata, että liialliseen nesteen kertymiseen määrätty nesteenpoistaja ei ollut horjuttanut kehon suolapitoisuuksia.

Tulen varmasti käyttämään Puhdin palveluita jatkossaki, kun jokin arvo askarruttaa mieltäni!

Puhdin eri testejä pääsee tarkastelemaan TÄÄLTÄ!

Haluaisitko itse mittauttaa joitain arvoja?

Pysy menossa mukana myös Facebookissa: Life à la Sara ja Instagramissa: lifealasara 

♡: Sara

10

This Post Has 11 Comments

 1. Olipa se mielenkiintoinen postaus! Mua kiinnostaisi kovasti tuo kortisoli omalla kohdallani…

  1. Kiitos, kiva, että tykkäsit ???? Muakin kiinnosti se eniten ja nyt onkin vähän ristiriitaiset fiilikset tuloksista.. koska korkeaa kortisoliarvoa vastaavia oireita kyllä on, mutta endokrinologin mukaan korkea arvo johtuu vain e-pillereistä, eikä veressä oleva epäaktiivinen kortisoli haittaa mitään

 2. Aika helpon kuuloinen juttu, tosi hyvä että pääsit testauttaa nämä 🙂

  1. Joo, todella helppo! Käytän kyllä jatkossakin ????

 3. Tää oli hyvä! Oon kans miettinyt pitkään, et pitäis mittaa noi, mut ne on tuntuneet niin kalliilta. Kiitos vinkistä!

 4. Ite seuraan kans säännöllisesti omia arvoja, etenkin kilpirauhasia ja ferritiiniä 🙂

 5. Mielenkiintoinen teksti, en oo miettinyt aiemmu mutta tulipa nyt mieleen että vois kyllä ????

  1. Kiitos! 🙂 Ne on aina välillä hyvä tsekkailla, että ovat kunnossa 🙂

 6. Oi vitsi tää olis mielenkiintoista! Haluan myös, täytyy laittaa vakavasti harkintaan!

Vastaa

Close Menu