IBS-vatsan lisäravinteet

IBS eli ärtyvän suolen oireyhtymä on ikävä ja hyvin kiusallinenkin vaiva. Tämä toiminnallinen suolistovaiva on nykyään todella yleinen, sillä suomalaisista se on joka kymmenellä. Naisilla se on vielä tuplasti yleisempi kuin miehillä. Oireet ovat hyvin moninaiset ja vaihtelevat – käytännössä niihin kuuluu kaikki vatsavaivat, joita vain kuvitella saattaa! Vaiva voi pahimmillaa vaikuttaa aika radikaalistikin elämänlaatuun – omalla kohdallani turvotus ja vatsakipu ovat pahimmat kiusankappaleet!

Vaivaan ei ole olemassa lääkehoitoa, mutta IBS-oireita on mahdollista pitää jokseenkin kurissa FODMAP-ruokavaliolla, joka perustuu tiettyjen ruoka-aineiden välttämiseen. Tuskastuttavat vatsaoireet aiheutuvat nimittäin FODMAP-hiilihydraateista, joita on erityisesti palkokasveissa (linssit, pavut, herneet), sipulikasveissa, kaaleissa, kivellisissä hedelmissä, sokerialkoholeissa (ksylitoli, sorbitoli, mannitoli, maltitoli jne.) ja laktoosissa. FODMAP-hiilareita on myös liudassa muita ruokia ja olinkin tippua penkiltä, kun näin listan kaikista vältettävistä aineista. Lisäksi vatsaoireita voi aiheuttaa gluteeni (varsinkin ruis), kofeiini, rasvainen ruoka ja mausteisuus. Lisäksi tulee välttää syömästä kerralla liikaa.

Käytännössä ei voi koskaan tietää mistä oireet oikein putkahtaa, sillä joku kerta pystyt syömään tomaattia ja toisella kerralla saatkin vatsareaktion. IBS:lle tyypillistä on myös oirehdinnan kausiluontoisuus. Välillä suolisto ei ärsyynny pahemmin mistään ja kohta huomaat, ettet ole kuukauteen pystynyt syömään mitään ilman vatsanväänteitä. Helpoimmalla pääsee, kun syö pieniä annoksia simppeliä miedosti maustettua vähärasvaista ruokaa tasaisin väliajoin ja huolehtii, että kasvikset (ne sallitut) on kypsennetty. ..Ei kovin houkuttelevaa elämää, vai mitä?

Itse rakastan ruokaa. Mulle on tärkeää, että se on maukasta. En olekaan orjallisesti noudattanut IBS:n hoidon ohjenuoria, vaan koittanut vältellä ainoastaan eniten FODMAP-hiilareita sisältäviä ruokia. Mulla diagnosoitiin tämä oireyhtymän vasta muutama vuosi sitten, vaikka oireita on toki ollut paljon pidempäänkin. Tyypillisesti mulla on muutama huonompi kausi vuodessa. Viimeisin loppui heinäkuussa. Siltikin kärsin tynnyrivatsasta aivan liian usein. Onneksi myös helpotuskeinoja on löytynyt!

Sen lisäksi, että IBS:n kanssa elävä joutuu välttämään monia muutoin terveellisiä ruoka-aineita kokonaan, vaikeuttaa IBS ruoan ja sitä kautta ravinteiden imeytymistä. Jos kaikki syömäsi tulee kuukauden ajan suoraan läpi, ei siinä ehdi paljoa vitamiinit ja hivenaineet imeytyä! Tämän takia onkin tärkeää huolehtia vatsan kunnosta sekä vitamiinien ja hivenaineiden riittävästä saannista, johon olen löytänyt sopivia lisäravinteita!

Täytyy heti alkuun sanoa, etten todellakaan ole lääkäri ja kerron aiheesta omiin kokemuksiini pohjautuen. Kaikki mainitsemani lisäravinteet eivät suinkaan ole välttämättömiä IBS:n hoidossa, mutta käytän niitä muita hyötyjä silmällä pitäen. Tämä postaus ei ole kaupallinen eikä tarkoitukseni ole mainostaa mitään tuotteita (joita kuvissa on todella monelta eri merkiltä), vaikka olenkin Bodylabin ambassador ja luonnollisesti käytän heiltä hyväksi havaitsemiani tuotteita.

OIREIDEN HELPOTUS

Aloitan jokaisen aamuni juomalla aamujuomaksi kutsumani juomasekoituksen tyhjään vatsaan. Tällöin aineet pääsevät imeytymään suoraan ilman ruoan aiheuttamia imeytymisongelmia ja muita IBS-oireita. Juoman ainesosat esitellessäni pidän mielessä IBS:ään myönteisesti vaikuttavat ominaisuudet, vaikka muitakin positiivisia vaikutuksia löytyy.

IMG_2303-2

IBS-JUOMA

Inkiväärimehua
Inkivääri edistää ruuansulatusjärjestelmän toimintaa lisäten ruoansulatuksessa tarvittavien entsyymien määrää. Lisäksi se ehkäisee ruuansulatuksen ongelmia taistellen bakteereja ja tulehdusta vastaan ja ylläpitäen suoliston normaalia bakteeritasapainoa. Inkivääri ehkäisee myös pahoinvointia ja tasoittaa vatsan happamuutta.

Makeuttamatonta täyskarpalomehua
Karpalon polyfenolit ja muut bioaktiiviset ainesosat toimivat antioksidantteina ja tulehduksia torjuvina ainesosina. Ne myös suojelevat suoliston bakteerikantaa, joka edistää vastustuskykä, energiatasapainoa, sekä hiilihydraatti- ja rasva-aineenvaihduntaa.

Sitruunamehua
Sitruuna lievittää ruoansulatushäiriöiden oireita, kuten närästystä, röyhtäilyä ja vatsan turvotusta. Sitruunahappo lisää entsyymien toimintaa kehossa ja itse sitruuna sisältää runsaasti C-vitamiinia (askarbiinihappo), joka toimii antioksidanttina, joka edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, suojaa elimistöä haitalliselta hapettumiselta ja tulehduksilta sekä mahdollistaa lukuisia hyödyllisiä biokemiallisia reaktioita.

Aloe vera -geeliä
(99,7% aloe veraa, ei sokeria tai makeutus-, väri- tai säilöntäaineita. Loput 0,3% C-vitamiinia ja sitruunahappoa)

Aloe verasta voidaan olla montaa mieltä – ainakin sen hyödyistä ja haitoista on käyty tiukkaa keskustelua viime vuosina. Aloe veraa on kuitenkin käytetty lääkintäkasvina iät ja ajat.

Aloe vera tehostaa kudoksien uudistumista ja haavojen parantumista ja täten rauhoittaa myös ärtynyttä suolistoa ja edistää ruuansulatuskanavien toimintaa. Se auttaa taistelemaan viruksia, bakteereja ja sieniä vastaan ja sen antioksidantit parantavat vastustuskykyä. Aloe veraa voi käyttää myös ummetuksen hoitoon, sillä aloe veralla on laksatiivisia vaikutuksia.

1 rkl Sunwic-jauhetta
Jauhe on 100% osittain pilkottua guarpapukuitua (joka pavusta huolimatta ei sisällä FODMAP-hiilihydraatteja). Tuote on tarkoitettu nimenomaan IBS-oireiden ja ummetuksen ruokavaliohoitoon ja säännöllisesti käytettynä lisää hyvien suolistobakteerien kasvua. Jauhe on hajuton, mauton ja imeytyy nesteeseen.

Vettä

HUOM! Juoma kannattaa juoda pillillä, niin säästät hammaskiillettä!

IMG_2301-2

IBS-juoman lisäksi suolistoni hyvinvointia on pitkään ylläpitänyt ja IBS-oireita helpottanut psylliumkuitu, joka on kuivatusta psylliumin siemenkuoresta saatava kuitulisä. Se sitoo itseensä runsaasti vettä muodostaen geelimäisen massan, joka auttaa suolistoa suoriutumaan tehtävästään. Sekoitan psylliumin kaurapuuroon, jonka syön yleensä muutama tunti heräämisen jälkeen. myös muut kuituvalmisteet, kuten pellavansiemenrouhe tai kaurakuitunen, ajavat varmasti myös asian!

Myös L-glutamiinin on todettu parantavan suoliston kuntoa IBS:stä kärsivillä. L-glutamiini on aminohappo, joka korjaa suoliston limakalvojen ja vatsalaukun pinnan kudoksien vaurioita. Tuote on tärkeää ottaa tyhjään vatsaan.  Tätä mulla ei ole käytössä tällä hetkellä, mutta tulen ehdottomasti käyttämään vielä tulevaisuudessa varsinkin, jos eteen tulee taas huonompi kausi!

Maitohappobakteerit ovat tärkeitä kaikille, mutta varsinkin vatsaoireista kärsivillä! Tärkeää on valita runsaskantainen probioottivalmiste, jossa on tarpeeksi eläviä bakteereja. Ohut- ja paksusuolelle tärkeimmät bakteerikannat ovat lactobacillus- ja bifidobakteerit.

Myös erilaisia ruoansulatusentsyymejä kannattaa kokeilla! Itse olen käyttänyt Multienzyme Go:ta ja Elivon entsyymivalmistetta.

IMG_2297-2

MUUT LISÄRAVINTEET

Edellisten IBS-paketin lisäksi lisään omaan aamujuomaani muutamaa muutakin tuotetta, joilla olen huomannut olevan positiivisia vaikutuksia hyvinvointiini! Päivittäin käytän jauhemuotoista kollageenia, MSM:ää ja L-Tyrosiinia.

Kollageeni on proteiini ja ihon luontainen rakennusaine (70-75% ihosta). 25 vuoden jälkeen kollageenin tuotanto alkaa hidastua, jolloin lisäkollageenilla on mahdollista parantaa ihon kuntoa ja ehkäistä vanhenemisen merkkejä. Toki se vaikuttaa positiivisesti muihinkin kehon sidekudoksiin (esim. hiukset, kynnet, rustot, nivelet). Kirjoittelin muuten kollageenista ja sen käytöstä kosmetiikassa täällä!

MSM (metyylisulfonyylimetaani) on luontainen rikkiyhdiste, jota esiintyy pieniä määriä elimistössä luonnostaan ja sitä on monissa ruoka-aineissa. Ruoan prosessointi kuitenkin tuhoaa suurimman osan siitä. MSM on erityisen tärkeä juurikin kollageenin muodostumiselle. Näin ollen MSM:n nauttiminen auttaa pitämään sidekudokset joustavina. MSM sisältää myös metyyliryhmiä, joiden uskotaan olevan tärkeitä sydämen ja verisuonten terveydelle. Korkeampina annoksina MSM:lla on saatu myös terapeuttisia vaikutuksia mm. allergioiden ja astman hoidossa, ruuansulatushäiriöissä, niveltulehduksissa sekä lihasarkuuden ja kramppien poistamisessa.

L-tyrosiini on aminohappo, joka toimii elimistössä mm. kilpirauhashormonien ja dopamiinin (sekä mm. melaniinin, noradrenaliinin ja adrenaliinin) esiasteena. Kilpirauhashormoni säätelee aineenvaihduntaa ja esim. säästää kehon lihasproteiineja ja edistää rasvanpolttoa laihdutusjakson aikana. Dopamiinin riittävä eritys estää taas masennusta, stressistä johtuvaa ahdistuneisuutta, väsymystä ja uupumusta. L-tyrosiini on siis hyvä lisä urheilijalle sekä laihduttajalle!

Neljäs jauhe, jota käytän, on L-arginiini. L-arginiini on aminohappo, jota terve ihminen tarvitsee suhteellisen paljon. Urheilu vielä kuluttaa arginiinivarastoja ja arginiinilisä voi olla tarpeen, jos liikkuu enemmän kuin 5 tuntia viikossa. Käytän sitä kuitenkin vain treenipäivinä, sillä L-arginiinin vaikutukset ovat erityisen tärkeitä juurikin treenatessa. L-arginiini tehostaa hapen kuljetusta pitäen verisuonet laajentumiskykyisinä sekä auttaen lihasten voimantuotossa toimien välttämättömänä lähtöaineena kreatiinille, joka tunnetusti lisää lihasten anaerobista voimaa.

IMG_2304-2

Näiden lisäks otan päivittäin purkista D-vitamiinia (jota suomalaiset tutkitusti tarvitsevat) ja omega-3:sta, joiden käyttötarkoitukset lienee selvät. Niiden lisäksi huolehdin riittävästä vitamiinien saannista Bodylabin monivitamiinivalmisteella, joka sisältää lähes kaiken tarvittavan 100-500 prosenttisesti saantisuosituksiin nähden. Otan monivitamiinin päivällä ruoan yhteydessä, sillä tyhjään vatsaan otettuna se aiheuttaa huonovointisuutta.

Lisänä käytän luonnollista levävalmistetta, joka sisältää superfoodeina tunnettuja ravinnerikkaita spirulinaa ja klorellaa. Paljon urheilevana käytän myös glukosamiinia, joka pitää osaltaan nivelet ja rustot kunnossa. Heräsin käyttämään sitä erilaisista venähdyksistä ja nyrjähdyksistä kärsittyäni, eikä niitä ole sittemmin tullut! Iltaisin otan myöskin urheilijalle tuikitärkeää magnesiumia (sitraatti), joka pitää lihaskrampit ja suonenvedot poissa!

IMG_2306-2

Siinä oli mun käyttämät lisäravinteet ja luontaistuotteet esiteltyinä. Suosittelen ehdottomasti IBS-juomaani, jos kärsit IBS-oireista! Varsinkin Sunwic on ollut game changer! Myöskään kuituvalmisteita, L-glutamiinia, entsyymivalmisteita ja maitohappobakteereja ei kannata missään nimessä sivuuttaa! En muuten kannusta käyttämään ”ylimääräisiä” lisäravinteita, mutta voit kohdallasi miettiä ja kokeilla, jos jokin ravintolisä olisi tarpeen – varsinkin, jos urheilet paljon. Ärtyvän suolen oireyhtymän omaavien suolistokaan kun ei pysty hyödyntämään ravintoaineita samalla lailla kuin täysin terveen ihmisen elimistö.

Toki pidetään mielessä, että kaiken lähtökohtana on, että ruokavalio on kunnossa, veden juonti on riittävää ja keho ja mieli saavat tarpeeksi sekä liikuntaa että lepoa!

Hyvinvoivaa päivää vatsallesi! (:

Pysy menossa mukana myös Facebookissa: Life à la Sara ja Instagramissa: lifealasara 

♡: Sara

12

Vastaa