Gaudin kaunis Barcelona

Barcelona ei olisi Barcelona ilman Antoni Gaudía! Hänen suunnittelemansa surrealistisen mahtavat rakennukset ovat tunnusomainen osa Barcelonaa! En ole mikään museoiden tai taiteen ihmettelijä, mutta nämä rakennukset saivat kyllä hieraisemaan silmiä useampaan otteeseen. Koko ajan löysin jotain uutta ja ihmeellistä. Vielä kuvia katsellessanikin huomaan yhä uusia ja taas uusia kauniita yksityiskohtia.

Varmasti tunnetuin Gaudín arkkitehtuurin helmi on itse Sagrada Familia kirkko, joten aloitan esittelyni siitä! Tarkoituksenani ei ole käydä sen tarkemmin läpi nähtävyyksien historiaa tai esitellä niitä perusteellisesti, vaan kertoa lähinnä kokemuksiani kyseisistä paikoista!

Sagrada Familia sisäänpääsy
Sagrada Familiaa on hyvin vaikea ikuistaa kokonaan kuvaan, mutta tämän otoksen sain napattua strategisesti sijaitsevan hotellin kattoterassilta!

Sagrada Familia

Sagrada Familian rakennustyöt on aloitettu vuonna 1882, mutta ne jatkuvat edelleen, kuten nostokurjista voi päätellä. Alun perin Gaudi oli suunnitellut kirkkoon 18 uskonnollisesti symbolista tornia, mutta niitä Sagrada Familiassa on tällä hetkellä vain 8. Gaudin kuollessa yllättäen 1926 rakennustyöt keskeytettiin pariksi kymmeneksi vuodeksi, mutta sittemmin niitä jatkettiin hänen monimutkaisten piirrustustensa mukaan.

Valmis tai ei, niin joka tapauksessa kyseessä on tajuttoman upea kirkko! Se sijaitsee vähän syrjemmässä Barcelonan keskustasta, mutta sinne pääsee kätevästi metrolla: Linjat 2 ja 5 pysähtyvät Sagrada Familian mukaan nimetyllä metroasemalla. Olin kuullut ennakkoon, että kirkkoon on turha haaveilla pääsevänsä sisään ilman ennakkovarauksia, ja että jonot ovat monituntisia. Näimpä ollen varasin fast track -lipun tiqets.comista ennen lomaani. Se maksoi alle 30 vuotiaalta 13€ (+ käsittelymaksu 3,90€).

Paikan päälle saavuttaessa kirkon ympärillä oli paljon jengiä ihailemassa ja kuvailemassa, mutta kun lippuun merkattu ajankohta (16:00-16:15, keskiviikko) koitti, pääsin suoraan portille luettamaan QR-koodini, jonka jälkeen sisäänpääsy turvatarkastuksineen kesti vain pari minuuttia. Jonoa ei ollut missään vaiheessa nimeksikään. Sisällä kirkossa sai kierrellä niin kauan kuin halusi, mutta torneihin lipulla ei päässyt. Toisaalta kaikista kauneinta onkin juuri kirkon suuressa salissa.

Jos yhtään mietityttää onko sisällä Sagrada Familiassa käyminen sen arvoista, niin todellakin on! Ne kaikki muodot, käsittämätön koristeellisuus, lasimaalauksien läpi loistava värjääntynyt valo ja se maaginen tunnelma on vain koettava! Sisään mennessä pukeutumisessa tulisi ottaa huomioon, että olkapäät ovat peitettynä ja alaosa yltään vähintään puoleen reiteen, mutta näköjään huomattavasti niukemmallakin vaatetuksella oli päässyt sisään, joten siitä ei kannata ottaa stressiä. Ammattimainen valokuvaus on myös tilassa kielletty, mutta ei kukaan huomauttanut järkkärillä kuvaamisesta, vaikka suurin osa olikin liikkeellä vain kännykän kanssa.

Sagrada Familia sisäänkäynti
Yksi Sagrada Familian sisäänkäynneistä
Sagrada Familia
Sisältä ja ulkoa
Sagrada Familia kokemukset
Kun katsoo noita yksityiskohtia ei ihmettele, että kirkkoa on rakennettu jo vuodesta 1882!
Sagrada Familia Barcelona
Vastakkaisen puolen sisäänkäynti
Sagrada Familia sisäkatto
Sisäkaton valoja ja koristeellisuutta
Sagrada Familia sisältä
Upeita muotoja
sagrada familia sisätilat
Kirkko tulvi eriväristä valoa
Sagrada Familia patsaat
Yksi Sagrada Familian lukuisista patsaista

Casa Milà ja Casa Batlló

Upeita Gaudin arkkitehtuurin tyylinäytteitä kumpainenkin osana ihan tavallista barcelonalaista katukuvaa. Kyseiset rakennukset, ”Milàn ja Batllón kodit”, sijaitsevat Eixamplen kaupunginosassa Provença-kadulla lähes vierekkäin keskustan läheisyydessä ja ne rakennettiin kahden hyvätuloisen perheen asuinkäyttöön. Niistä molemmat kuuluvat tätä nykyä Unescon maailmanperintökohteisiin.

Casa Milàa kuvastaa aaltomainen julkisivu ja kuun maisemaa muistuttava katto. Aikoinaan rakennusta pidettiin poikkeuksellisen rumana ja sille annettiin jopa haukkumanimi ”La Pedrera” eli ”kivilouhos.” Casa Milà sijaitsee paraatipaikalla kadun kulmauksessa ja sitä on hyvä ihastella vähän kauempaakin. Sisälle asti en mennyt tällä kertaa, vaan tyydyin kuvaamaan muhkeita muotoja ulkoa!

Myöskään Casa Batllóon ei tullut poikettua sisälle. Kyseisellä rakennuksella on vielä erikoisempi ja vivahteikkaampi ulkonäkö kuin Milàlla. Sen julkisivu on koristeltu värikkäin mosaiikein, ikkunoiden edessä menee luurankomaiset ”kalterit”, parvekkeista tulee ainakin itselleni mieleen jotkin pääkallon luut ja rakennuksen katto on kuin lohikäärmeen suomuinen ja piikikäs nahka. Batllókin on saanut oman lempinimen: ”Casa dels ossos” eli ”luutalo”.

Batllón ympärillä oli enemmän ihmisiä ja sinne sisään oli myös pienoinen jono (sunnuntai). Ostamalla lipun audiokierrokselle, ei kuitenkaan tarvitsisi jonottaa. Kuvista päätellen Casa Batlló on upea myös sisältä! Kirjan ja ruusun päivänä (Sant Jordin päivä 23.4 – paikallinen valentine’s day) Batllón parvekkeet koristellaan ruusuin, joten jos joskus, niin silloin kannattaa käydä nähtävyys katsastamassa!

Ps. Casa Batllón vieressä on myös näkemisen arvoinen rakennus Casa Amatller!

Casa Milà
Casa Milà
Casa Batlló
Casa Batlló
Casa Amatller
Casa Amatller

Parc Güell

Parc Güell sijaitsee bussimatkan (bussi 24, Placa de Catalunyalta) päässä Gràcian kaupunginosassa Muntanya Peladan kukkulalla. Ostin liput ennakkoon edellisenä iltana ja ne maksoivat 7,50€/hlö. Kyseessä on nimensä mukaan maailmankuulu puisto, joka on rakennettu Gaudin kanssa tiiviissä yhteistyössä toimineen liikemies Eusebi Güellin toimeksiantona. Hän halusi rakennuttaa asuinkäyttöön tarkoitetun kaupunkipuutarhan, mutta tämä maisema-arkkitehtuurin luomus päätyi kaupungin omistukseen vuonna 1923 – 9 vuotta rakennustöiden päättymisen jälkeen. Parc Güell kuuluu niin ikään Unescon maailmanperintökohteisiin.

Puistoa kiertää muuri, jossa on yhteensä 7 sisäänkäyntiä. Puisto ei ole kovinkaan suuri, mutta kaikessa siihen liittyvässä on pidetty sama koristeellinen gaudimainen linja keraamisesti koristeltuja puistonpenkkejä myöten. Keskellä puistoa on suuret portaat, ”the Dragon Stairway”, jotka johtavat eri osiin Parc Güellia. Niiden keskellä köllöttelee puiston kuvatuin mosaiikkitaideteos: lohikäärmettä symboloiva liskomainen patsas. Portaiden yläpäässä on pylväikköinen halli, jota kutsutaan sadan pylvään saliksi (Sala de las Cien Columnas). Sen katolla on kuuluisa näköalapaikka, josta näkee aina merelle asti.

Portaiden molemmin puolin on kaksi tyypillisellä katalonialaisella trencadís-keramiikalla mosaiikkimaisesti koristeltua rakennusta, joiden alkuperäinen tarkoitus oli toimia talonmiehen asuntona ja isännöintirakennuksena. Kävimme kummassakin sisällä: oikean puoleisessa oli myymälä ja vasemman sisätilat olivat hyvin vaatimaattomat, mutta sieltä ikkunasta sai otettua hyvän kokonaiskuvan portaista.

Lisäksi yksi kolmesta Parc Güellin rakennuksesta toimi itse Gaudín asuinpaikkana suunnittelutöiden ajan. Se on nykyään museokäytössä, eikä sinne päässyt sisälle samalla lipulla. Puistossa oli paljon ihmisiä (torstai klo 16), kuten kuvista näkee, mutta pienellä odottelulla pääsi niin kuvaamaan kuin poseeraamaankin halutuissa kohteissa. Parc Güellin kahvilassa oli ihan hyvä valikoima, mutta aika ryöstöhinnat.

Parc Güellin kuuluisimmat rakennukset
Parc Güellin kuuluisimmat rakennukset
The Dragon Stairway
The Dragon Stairway
Parc Guell
Värikäs tunnelma
Parc Güell myymälä
Parc Güellin myymälä
Sala de las Cien Columnas
Sala de las Cien Columnas -salin sisäkatto
Parc Guell näköalatasanne
Näkymät näköalatasanteelta
Gaudi arkkitehtuuri mosaiikki
Mosaiikkia
Frendie
Uskollinen matkaoppaani ja rakas ystävä!

 

Tulen muuten kertomaan lomastani, muista nähtävyyksistä ja Barcelonasta yleisesti vielä toisessa postauksessa ja lisäksi ajattelin julkaista ruokapaikkasuositukseni postauksen muodossa! Kuvia tuli nimittäin otettua yli tuhat, joten kaikkea materiaalia ei voi mitenkään ähkyttä tunkea yhteen julkaisuun. Stay tuned (:

Pysy menossa mukana myös Facebookissa: Life à la Sara ja Instagramissa: lifealasara 

♡: Sara

5

Vastaa