Flavours of Spain

Uudelleenpostaus: Julkaistu alun perin täällä!

Lomalla monelle tärkeimpiin asioihin kuuluu ruoka: siitä ei tarvitse stressata ja saa luvan kanssa herkutella vaikka joka päivä! Toisen kulttuurin keskellä ollessa saa vielä tutustua paikallisiin erikoisuuksiin ja maistaa uusia makuja – mikä on tuplavoitto!

Ajattelinkin siis kertoa vähän Malagan ja Torremolinoksen ruokakulttuurista ja ennen kaikkea esitellä hyväksi havaittuja ruokapaikkoja! Itse asiassa sellaisten pariin löytäminen ei ollut mikään itsestäänselvyys, joten kirjoituksesta on toivottavasti jotain hyötyä sinne matkaaville. Postauksen lopussa esiteltynä siis reissumme top 3+1 parasta ruokakokemusta!

Yleisesti ottaen Espanjan ruokakulttuuri ei ole kokemuksestani ihan sitä mitä sen saattaisi olettaa olevan: suussasulavaa lihaa, maukkaita mereneläviä ja paljon kasviksia, joiden nimittävänä tekijänä on tuoreus. On sellaistakin varmasti jossain, mutta ainakin kohteissa Alicante (edellisvuoden lomamatka), Malaga ja Torremolinos pyörivät samat ruoat kaupungista ja ravintolasta toiseen. Tarjolla on siis kyllä mereneläviä, mutta ne on monesti friteerattu, lihaa saa kyllä, mutta lisukkeeksi annokseen on vaikea saada muuta kuin ranskalaisia. Kasvislisäkkeitä ei ymmärretä ja sellaisen halutessa lautaselle ilmestyy lähes poikkeuksetta salaatti, johon tulee salaatinlehtien lisäksi tomaattia, porkkanaraastetta, sipulia, maissia ja kaiken kruunaa purkkitonnikala.

Mutta saa sieltä hyvääkin ruokaa, kun tietää mitä ostaa! Itsellemme ruokapaikkojen valinta tuotti monesti päänvaivaa, mutta monesti vaiva myös tuotti tulosta. Kerrottakoon, että aloitimme päivämme aina hotelliaamiaisella, joka oli tyypillinen vaaleine leipineen ja leivoksineen. Lounaaksi söimme milloin mitäkin rannan ravintoloista, illalliselle suuntasimme joko ulos syömään vähän paremmin tai sitten söimme matkan hintaan kuuluvan illallisen hotellilla. Välipalat haimme kaupasta ja yhtään päivää ei kulunut ilman jäätelöä! Monesti iltaohjelmaan kuului myös drinkki tai kaksi.

Parhaat ravintolat Torremolinos

Aloitetaan niistä jäätelöistä. Kuvassa on matkan ainut kaupasta ostettu jäde ja yksi parhaista, mitä olen koskaan maistanut! Se on aidosta sitruunankuoresta syötävä sitruunainen herkku, joka maistui täydelliseltä yhdistelmältä makeutta ja kirpeyttä ollen ihanan kermainen ja luonnonmukaisen makuinen. Tällaisia Suomeenkin!

Onneksemme jo ensimmäisenä päivänä eksyimme tälle jäätelökioskille, josssa ainut huono puoli oli valinnanvaikeus, jota sen lukuisat herkullisen näköiset ja kuuloiset jäätelömaut tuottivat. Paikan nimi on muuten D`Arlaini, jos tulee ikinä vastaan. Lempimauiksi valikoitui viikon jälkeen kuvassa näkyvät Toblerone, banaanijäätelö mangokastikkeella ja Nutella. Vastaavan näköisiä jäätelöitä myytiin kyllä muidenkin merkkien nimissä, mutta niiden ulkonäkö saattoi pettää.

_1060631-4

IMG_2875-2

Mitä drinkkeihin tulee, niin ne olivat maukkaita lähes joka kerta. Tuli maistettua sangriaa sekä mojitoja muutamaan otteeseen ja lisäksi lauantai-illan kruunasi mangodaiquiri sekä alla näkyvä sitruksinen drinkki, jonka nimestä ei kyllä ole tietoa! Päiväsaikaan lukuisten Cafe Con Leche kuppien lisäksi nautittiin viilentävät frappet. Vinkkinä juomapuoleen, että juomat kannattaa ostaa keskeisinten ravintoloiden sijaan jostain vähän sivummalta, niin ne saa paljon halvemmalla. Lisäksi juurikin drinkit on ne, joilla rahastetaan, kun esimerkiksi ihanan raikas sangria oli edullinen ja suht varma valinta aina!

Malagan sataman torilla käydessämme törmäsimme kojuun, jossa puristettiin sokeriruo’oista mehua, josta valmistettiin tilauksesta tuoreita mojitoja. Niitä oli saatavilla sitruunalla, inkiväärillä tai kardemummalla maustettuna sekä halutessa rommin kera. Otimme jälkimmäisen version ja maku oli kyllä aivan ihana!

Tori Malaga

Baarit Malaga

Vasemmalla alla kuva tavanomaisesta hotelliaamiaisesta. Kyllä se paahdettu leipä chorizolla maistui, mutta olisin kyllä kaivannut tarjontaan lisää kasviksia, valmiiksi pilkottuja hedelmiä ja esimerkiksi puuroa. Mitä välipalaan tai kevyeen lounaaseen tulee, niin onneksi on tapakset! Itse en ole voimakkaiden makujen suurin ystävä, joten oliivit (hyi yäk), voimakkaat juustot ja mausteiset makkarat jäivät välistä, mutta täytetyt avokadot, rapuvartaat ja ilmakuivattukinkku olivat loistavia valintoja!

Kokemuksia Malaga

Jos nälkä on suurempi, kannattaa kokemuksesta suosia ravintoloissa tarjottavia päivän lounasmenuita (menu del dia), joihin kuuluu kolme ruokalajia päivää varten hankituista (varmasti tuoreista) raaka-aineista. Niitä saa verrattain hyvin huokeaan hintaan. Lisäksi alkupalan, pääruoan ja jälkiruoan saa vielä useasti valita monesta eri vaihtoehdosta. Esimerkiksi paistetut sardiinit (paikallinen ylpeys), kahden hengen kesken jaettu paella ja espanjalainen vanukas maksoivat 9,90€.

Oiva paikka helpolle lounaalle tai välipalalle on Espanjassa suosittu ketjuravintola 100 Montaditos, jossa on erikoinen tapa tilata purtavaa. Siellä pöytään istahdetaan lomakkeen ja ruokalistan kanssa. Listalta löytyy 100 erilaista eri hintaluokassa olevaa pientä sämpylää eli montaditoa sekä salaatteja ja muita naposteltavia ruokia jälkkäreitä unohtamatta. Lapulle sitten kirjoitetaan haluttujen montaditojen järjestysnumerot ja määrät sekä muut tilattavat ruoat ja juomat. Lappu annetaan kassalle ja tarjoilija kysyy maksun yhteydessä nimesi, joka sitten kuulutetaan tiskiltä kun tilauksesti on valmis haettavaksi. Helppoa, nopeaa, monipuolista, maukasta ja edullista.

_1060982-5

Jos kerran Espanjassa on, niin pakkohan siellä on churroja maistaa! Niitähän saa vain tiettyihin kellonaikoihin, joten pitää olla tarkkana milloin niitä lähtee kyselemään. Huomattavaa on, ettei churroja myyviä paikkoja eli churrerioita ollut joka kulmalla, vaan niitä sai ihan etsiä. Perinteisesti churrot tarjoillaan suklaakastikkeen kanssa, joka Espanjassa vaihdossa olleen matkakumppanini mukaan on parhaimmillaan paksua ja suklaista, mutta itse sain lähinnä kaakaota koostumukseltaan ja maultaan muistuttavaa juomaa. Googlailun jälkeen se lienee perinteinen vaihtoehto, mutta jäin kyllä kaipaamaan kunnon tuhtia suklaata!

Churrojen kaveriksi otin vielä vaniljajäätelöä, jotta kokemus olisi mahdollisimman maistuva! Valitettavasti churroni eivät sillä kertaa kuitenkaan osuneet ihan nappiin, sillä ne olivat jääneet vähän vaaleiksi, eikä niissä ollut sokerikuorutusta. Tämä jäi hampaankoloon, joten autenttinen kokemus on haettava ensi kerralla!

_1070412-5

Siinä oli yleisiä kokemuksia, mutta nyt olisi aika listata ne 3+1 ruokapaikkaa, jotka olivat ylitse muiden! Yksi niistä sijaitsee Malagassa, kaksi Torremolinoksessa ja yhden voi nauttia missä ikinä haluaakaan!

1) Taberna Cantarrana

Centro Historico, Malaga

Oltiin umpisurkean lounaspaellan jäljiltä hyvin tyytymättömiä ruokatilanteeseen, kun sitten toisena iltana suuntasimme ensimmäiselle kunnon illalliselle Malagan historialliseen keskustaan. Kiertelyn ja kaartelun päätteeksi istahdimme alas ravintolaan nimeltä Taberna Cantarrana tarjoilijan ensin esiteltyä menua pyynnöstämme. Tilasimme Carnes mixtas lihalajitelman kahdelle lisukkeina uuniperunaa ja paistettuja kasviksia (niitä harvoja paikkoja joista sai..). Ensimmäinen haarukallinen suuhun ja hymy nousi korviin: taivaallista! Ja kyseessä oli muuten kesäkurpitsan palanen, mutta kyseessä oli varmasti paras koskaan syömäni kesäkurpitsan palanen! Kaikki muukin oli lähes täydellisesti valmistettua ja maukasta. Kokonaisuuden kruunasi jääkylmä cava, jota tarjoilija kävi kaatelemassa tasaisin väliajoin. Illan päätteeksi saimme vielä ilmaiset drinkit, jotka kruunasivat kokemuksen!

Hinta kahdelle 39€

Ravintolat Malaga

2) Langosta

La Carihuela beach, Torremolinos

Kokemus Langostasta sijoittui perjantai-illalle, jolloin halusimme mennä syömään pitkän kaavan mukaan ja nauttia kaikki kolme ruokalajia. Koska ystäväni on vilja-allergikko oli sopivan ruokapaikan etsintä suhteellisen vaikeaa, mutta Langostassa oli tarjolla gluteenittomana muutakin kuin ranskalaisia!

Alkupalaksi otimme Gambas Pil Pil eli katkarapuja valkosipulisessa öljyssä paistettuna, joka on kuulemma pakollinen maistettava Espanjassa ollessa. Se olikin ihan maukas leivän kanssa nautittuna, mutta ei kuulema parasta mitä matkakumppanini oli syönyt. Pääruoksi valkattiin kumpikin Lenguado Vino Blanco, jossa oli simpukoita, rapuja ja leivitettyjä kalakiekuroita kermaisessa valkoviinikastikkeessa riisin kera. Se olikin koko matkan paras yksittäinen ateria, josta syystä koko ravintola on listalla! Jälkiruoaksi otimme gluteenittomana vaihtoehtona olleen Crème brûléen espanjalaisen serkun, Crema Catalanan. Valitsemassamme versiossa paahtovanukas oli korvattu jäätelöllä. Ei mikään mieltä herkistävä kokemus, mutta tuli ainakin kokeiltua paikallisia makuja! Ruokien kaverina nautimme vielä pullollisen cavaa. Kokonaisuudessaan vähän tyyriimpi, mutta silti ehdottomasti käymisen arvoinen paikka!

Hinta kahdelle 91€

Paras ravintola Torremolinos.

_1070043-4

_1070057-3

_1070065-7

3) Rias De Galicia

La Carihuela beach, Torremolinos

Ravintola Rias De Calicia sijaitsee myöskin Torren rantabulevardilla. Kun kävimme siellä, menossa oli lomamme viimeinen ilta. Ruokapaikan etsintä oli taas yhtä härdelliä, kunnes erästä menutaulua tarkastellessa tuli mukava mies kyselemään mitä haluaisimme syödä ja gluteenittomuudesta kerrottaessa hän vastasi, että kyseisen paikan erikoisuutena on gluteeniton pizza, pasta ja jopa olut, mitkä toimivat taikasanoina. Hän kertoi tämän meille muuten suomeksi ja se olikin toinen kerta kun kuulimme suomea sen viikon aikana. Itseasiassa se oli aika hauskaa, sillä mies puhui suomea tosi sujuvasti ja kestitsi meitä läpi illan oikein huomaavaisesti.

Ravintola ei ollut sisustukseltaan kovin kummoinen, mutta ruoathan ne ratkaisevat! Alkuun jaoimme vuohenjuustoalkupalan, joka oli aivan älyttömän hyvää! Pääruoaksi otettiin sitten ne gluteenittomat pizzat ja mikä parasta pizza maistui paremmalta kuin melkein mikään muu syömäni tavallinenkaan pizza! Pohja oli rapea ja maukas, täytteet todella tuoreita eikä säilykkeistä ollut tietoakaan. Ruoan kanssa hulahti kaksi kannua sangriaa, joista toiseen tarjoilija kertoi vähän lorahtaneen enemmän alkoholia. Sepä ei meitä haitannut. Pääruoan jälkeen olo oli niin täysi, ettemme kyenneet edes syömään jälkkäriä, vaan lähdimme todella tyytyväisinä kohti hotellia.

Hinta kahdelle 45€

_1070464-3

Sangria Torremolinos

4) Picnic 

On the beach

Yhtenä päivänä päätimme pitää picnicin rannalla ja vaihtelun vuoksi suuntasimme sitä varten junamatkan päässä sijaitsevaan Los Bolichesiin. Siellä oli muuten paljon suomalaisia ja turisteja muutenkin. Lisäksi palvelut olivat paljon vähäisemmät kuin Torressa, joten en suosittele paikkaa ainakaan loman tukikohdaksi. Sen sijaan plussaa paikka sai rannan vieressä sijaitsevasta suuresta ruokakaupasta eli super mercadosta. Haimmekin sieltä naurettavan määrän picniceväitä ja asetuimme pyyhkeinemme rantaviivan läheisyyteen.

Naposteltavaksi valkkasimme mm. chorizoa, serranon kinkkua, sipsejä, paahdettuja jättimaissinjyviä, erilaisia leivoksia, aloituskuvan sitruunajäätelöt, marjoja ja sitruuna Fantaa (jota myöskin raahasin packillisen Suomeen ja lähetin Fantalle itseasiassa myös ehdotuksen lisätä Fanta Zero Limon myös Suomen valikoimaan…) Ostokset eivät maksaneet paljoa mitään, sai kaikkea mitä halusi ja purtavaa riitti ähkyyn asti. Suosittelenkin ruokakauppojenkin antien hyödyntämistä lomalla pelkkien ravintoloiden sijaan.

Hinta kahdelle(kymmenelle) 16€

_1060573-3

_1060596-2

_1060603-2

Sellaiset suositukset tällä kertaa! Pahoittelut kilometripostauksesta, mutta kun oli niin paljon kerrottavaa! Kommentoikaa ja kysykää ihmeessä jos jotain tulee mieleen 🙂

1

Vastaa

Close Menu