Ajankäyttö – Tehokasta ja organisoitua?

JOS VASTAUS EI OLLUT SUORA ”KYLLÄ”, ON TÄMÄN POSTAUKSEN VINKIT SUA VARTEN!

Oon pitänyt mun suurimpina vahvuuksina järjestelmällisyyttä, ennakointia, ajanhallintaa ja kykyä organisoida asioita. Oli kyse sitten matkan suunnittelusta (bussireitin tai lomareissun), teemajuhlista, työtehtävistä, päivän ruoista tai viikon treeneistä, niin en ole jättänyt asioita sattuman tai hyvän onnen varaan. Mulle on ollut tärkeää, että jos asiat eivät sujukaan, ei tarvitse syyttää itseään, vaan syyn saa ulkoiset tekijät (jotka on toki ennakoitu parhaan mukaan).

Ystäväni aina luottavat siihen, että Saralla on varmasti lista tehtynä, reitti katsottuna, jotain mietittynä jnejne. Olen se kaveripiirin organisoija ja suunnittelija. Väitän toki, että osaan myös ottaa rennosti ja pystyn asettautumaan go with the flow -tilaan tarvittaessa, mutta monesti pieni suunnitelmallisuus tekee elämästä sujuvampaa ja samalla mukavampaa!

Nyt oon kuitenkin ihan uuden tilanteen edessä. Oon hukassa. Elämässä tapahtuu paljon kaikkea ja moni asia vaatisi järjestelmällisyyttä ja ajanhallintaa ja mä vain pelaisin kotona Spyroa (ostin käytetyn PS2:n ja siihen seikkailemaan legendaarisen pienen liilan lohikäärmeen. Oon aivan koukussa.)

Okei ei mulla nyt NIIN paljoa kaikkea ole, mutta oman osansa vievät työt (hyvin monta rautaa tulessa), blogi (ideoita, kuvia, julkaisusuunnitelmia), treenit (PITÄISI tehdä konkreettinen suunnitelma ylikunnon päihittämiseksi, jottei tule rasitettua itseään liikaa), ystävät ja muut ihmissuhteet (aikataulujen yhteensovittaminen) ja ainahan niitä juoksevia asioitakin löytyy. Tämä kaikki oli vielä hallinnassa, mutta pakan sekoitti totaalisesti hetki sitten alkanut koulu (tradenomin ylempi ammattikorkeakoulututkinto (MBA) – tulevaisuuden innovatiiviset digitaaliset palvelut)!

Oon ammattikorkeakouluopintojen jälkeisessä elämässä pärjännyt hyvin puhelimen muistiolla, listoilla ja muistutuksilla, mutta nyt totesin, että täytyy kyllä hankkia ihan fyysinen kalenteri!  Deadlineja ja tehtäviä satelee ja ajankäytön ja -kulun hahmottamiseksi tarvitaan jotain konkreettista! Yamk lähipäivien jälkeiset päivät oon vaan henkisesti haahuillut tehtävästä ja ajatuksesta toiseen tiedostaen, että jotain täytyisi tehdä, mutta jäsentely ja toimeenpano ovatkin olleet ihan toinen juttu. Tehokkuus on ollut tipotiessään. Spyro on onneksi ymmärtänyt.

Näimpä käytin juuri 2h työaikaani suunnitellen ja räätälöiden itselleni sopivan vuosikalenterin/plannerin! Kun se saapuu postista, pitäisi tämä syyttämäni resurssipula olla paikattu! Kalenterin lisäksi keräsin tähän alle vinkkejä ajanhallintaan ja organisointiin, jotta muutkin kuin minä saisi arjen ja tehtävät rullaamaan mahdollisimman kivuttomasti!

  • Mieti, mihin olet ryhtymässä ja mitä pitää saada tehtyä. Älä ota liikaa hoidettavaa kerralla ja uskalla sanoa myös ei.
  • Elämänmuutoksen tuodessa uusia asioita päiväjärjestykseen perehdy rauhassa siihen, kuinka paljon aikaa niihin on varattava.
  • Selvitä mihin aikasi kuluu. Kestääkö jotkin asiat turhan kauan? Kirjaamalla ylös voit tehostaa ajankäyttöäsi, kun huomaat turhat aikasyöpöt.
  • Jostain tärkeästäkin on ehkä luovuttava. Mitkä asiat jäävät prioriteeteissa muiden jälkeen? Pystyykö niistä luopumaan kokonaan tai pistämään tauolle ajan säästämiseksi?
  • Aseta tavoitteita ja pysy suunnitelmassa. Älä anna hetken mielihalujesi tai yllykkeiden ohjata sinua.
  • Jätä suunnitelmiin ja aikatauluihin kuitenkin liikkumavaraa.
  • Valitse sopiva työskentely-ympäristö. Mikä olisi se optimaalisin paikka saada paikasta riippumattomia asioita tehtyä? Joillekin toimii kodin rauhan, joku tarvitsee vähemmän ”mukavuuksia” sisältävän ympäristön ja joku on omiaan hektisyyden läsnäollessa.
  • Harjoittele keskittymistä. Kun teet jotain, keskity siihen, äläkä tee samanaikaisesti muuta. Mieti myös realistisesti kuinka kauan jaksat keskittyä samaan asiaan ja pidä tarpeen mukaan taukoja.
  • Muista kuitenkin, että elämässä pitää olla paljon muutakin, kuin suorittamista. Varaa aikaa rentoutumiseen.

Kaikessa tässä pyritään itsensä tehokkaaseen johtamiseen, joka koostuu oman toiminnan suunnittelusta. Itsensä johtamisessa olennaista on tiedostaa mihin pyrkii, mitä varten, milloin ja millä metodeilla. Mitä tehokkaammin ja mukavammin kaikki vaaditut/halutut asiat saa hoidettua, sitä enemmän jää aikaa kaikkeen muuhun (note to myself). Tehokasta alkanutta viikkoa kaikille! ♡

Pysy menossa mukana myös
Facebookissa: Life à la Sara, Instagramissa: lifealasara ja Snapchatissa: @zarrdis

♡: Sara

2

Vastaa

Close Menu