5 upeaa syytä matkustaa Albaniaan!

Hello again! Aikaisemmin kirjoittelin Sarandasta matkakohteena ja silloin lupasin palata päiväreissukohteiden pariin. Nyt olisikin siis aika esitellä ensimmäisen päiväreissun upeat luonto- ja kaupunkikohteet!

Reissun ehdottomasti paras idea oli palkata oma matkaopas (Scandinavian Tours, Arjon Hila) ja osallistua hänen ennakkoon suunnittelemilleen retkille! Sitä voisi luulla, että omin nokkineen olisi rento ja helppo surauttaa kohteesta toiseen autolla. Kuitenkin teiden kunnon, liikenteen ja puuttuvan internetin takia oli ehdottomasti tehokkaampaa ja mukavampaa istahtaa kyytiin ja nauttia maisemista oppaan kuljettaessa meitä paikasta toiseen reittejä, jotka hän tunsi kuin omat taskunsa, samalla kertoen mielenkiintoisia faktoja ympäristöstä!

Kaiken lisäksi lysti ei tullut maksamaan paljoa mitään! Kaksi koko päivän retkeä privaoppaan kanssa maksoi 110€/hlö! Bensa on myös Albaniassa kallista, joten itse oppaalle ja autolle ei jäänyt paljoa hintaa. Kaiken lisäks oppaamme albanialaisuudestaan huolimatta puhui suomea, mikä teki kommunikoinnista entistä miellyttävämpää. Scandinavian Toursilla on valikoimissaan paljon erilaisia kohteita yhdistäviä retkiä, joita voi myös räätälöidä halun ja aikataulun mukaan joustavasti. Tässä esittelemäni kohteet käsittävät siis vain yhden koko päivän retken. Toinen retkipäivä saa oman postauksensa!

Blue Eye Spring

Ensimmäinen retkipäivä starttasi aamulla aikaisin, kun opas tuli hakemaan meidät asunnoltamme. Ensimmäinen stoppi oli Blue Eye lähde, joka osoittautui kauneimmaksi luontokohteeksi, jossa olen koskaan käynyt! Alueella pulppuaa tummansinisestä silmästään tuttu lähde, joka on todistettavasti ainakin 55 metriä syvä. Sen syvemmälle eivät sukeltajat ole päässeet. Uhkarohkeimmat hyppivät lähteen silmään ylätasanteelta, vaikka se onkin kiellettyä.

Vesi levittäytyy matalaksi lammikoksi, jossa kristallinkirkas jääkylmä (nilkat jäätyi tälläkin avantouimarilla!) vesi virtaa hohtaen turkoosina ja vihreänä. Kaikkialla on todella kaunista ja alueella voi bongailla eliöitä sammakoista sudenkorentoihin. Taustalla kohoavat vuoret ja paikalla kasvaa paksuimpia puita, joita olen koskaan nähnyt. Paikasta tuli mieleen ihan lumoava satumetsä!

Blue Eye lähde
Vesi lähteessä oli jääkylmää!

Blue Eye Spring Albania

Albania nähtävyydet
Vesi oli myös todella kirkasta
Albania kokemuksia
Paikalla kasvoi todella vanhoja paksurunkoisia puita!
Saranda nähtävyydet
Sieltä löytyi myös viehättävä ravintola

Parhaat nähtävyydet Albania

Must see Albania

Gjirokastran vanhakaupunki

Lähteeltä kurvailimme Unescon perintökohteena tunnettuun Gjirokastran vanhaankaupunkiin. Historiallisessa keskustassa on uniikki arkkitehtuuri ja alue on todella viehättävä koristeellisuudessaan. Mukulakivikatujen molemminpuolin on pikkuputiikkeja, joissa myydään paikallisia käsitöitä ja kauniita matkamuistoja. Yhden myymälän lattian alta oli joitakin vuosia sitten paljastunut 300 vuotta vanha kaivo, joka nyt toimi vetonaulana. Sen ihmettelyn lisäksi vierailimme myös mm. paikallisen puunkaivertajan ja kivenveistäjän pajoissa.

Gjirokastra
Gjirokastran pääkadulla
Gjirokaster kokemuksia
Sympaattinen katukuva
Old well Grirokaster
Vanha kaivo sijaitsee pienen myymälän lattian alla
Gjirokaster nähtävyydet
Pohjalla kimmalsi vesi!
Kivenveistäjän paja Gjirokaster
Kivenveistäjän pajassa – Teki mieli ostaa kotiin tuo kukka-aihe !
Puunveistäjä Gjirokaster
Puunvesitäjän pajassa
Gjirokaster matkavinkit
Myynnissä oli upeita käsitöitä!

Gjirokastra käsityöt

Käsityöt Albania

Gjirokastran linna

Gjirokastran kaupungin ylle 336 metrin korkeuteen kohoaa Gjirokaster Fortress, joka on jo nähtävyys itsessään. Jykevien muurien ja tykkiensä lisäksi se tarjoaa upeat näkymät kaupunkiin. Linna on rakennettu 1100-luvulla, mutta albanialaisjohtaja Ali Pasha korjautti ja laajennutti sitä vuonna 1812. Kommunismin aikaan sinne rakennettiin myös vankila, jossa pidettiin poliittisia vankeja. Linnan tasanteelta löytyy mm. pudonnut amerikkailaiskone, joka albanialaislegendan mukaan pakotettiin laskeutumaan, kun taas amerikkailaisten kertomus on, että koneesta loppui polttoaine. Linna on lisäksi tunnettu puolikupolistaan, jonka alla pidetään 5 vuoden välein kansanfestivaali. Meille kerrottiin myös, että Tiranan pormestari on avioitunut sen alla.

Gjirokaster tunnel
Linnaan vievässä tunnelissa oli pilkkopimeää
Gjirokaster fortress inside
Linnan sisältä
Gjirokaster linna
Maisemat linnalta
Gjirokaster linna maisemat
Taustalla kohosi upeat vuorimaisemat
Gjirokastra linna
Kellotorni ja puolikupoli suurella ylätasanteella

Gjirokastra

Plane with two tales
Albaniaan pudonnut amerikkalaiskone
Gjirokaster dome
Linnan puolikupoli

Albania Gjirokastra kokemuksia

matkavinkit gjirokaster

Benja Thermal Baths

Gjirokastrasta seurasimme Vjosa-jokea Përmettiin ja lopulta sen alueella sijaitsevaan luonnon omaan mineraalivesikylpylään! Benja Thermal baths tai niin kuin albanialaiset paikan tuntevat Llixhat e Benjes käsittää useita erri vesialtaita, joissa ihmiset ovat käyneet terveyshyötyjen varjolla kylpemässä jo Rooman ajoista asti! Niissä pulppuava vesi tulee kuumista lähteistä ollen mukavan lämmintä (29-30 astetta) ja täynnä mineraaleja. Isoin altaista on kuulemma hyväksi iholle ja hiuksille ja toiseksi suurimman vettä myös juodaan, koska se tekee hyvää vatsalle (kuulemma sixpackiä ei ole luvassa, vaikka niin toivoinkin!). Muiden altaiden terveyshyödyt jäivät selvittämättä, mutta pääasia olikin (ainakin meille) niissä rentoutuminen. Aivan mahtava kokemus!

 

Vjosa river
Tie kuumavesialtaille seurasi Vjosa-joen vartta
Benja Thermal Baths
Isoin mineraalivesiallas
Benja Thermal baths kokemuksia
Kylmä bisse maistui hyvältä kuumassa vedessä!
Benja luonnon mineraalivesikylpylä
Toisen mineraalivesialtaan reunalla
Kaarisilta Benja thermal baths
Altaiden lomaan on rakennettu keskiajalla kivinen kaarisilta

Langarica Canyon

Suoraan vesialtailtailta avautuu upea kanjoni, jonka pohjalla virtaa Vjosa-joen joenhaara nimeltään Langarica. En tiedä kuinka pitkälle kanjoni jatkuisi, mutta me käveltiin sen vaikeakulkuista pohjaa pitkin tunti suuntaansa. Välissä piti kahlata vedessä ja välillä täytyi hyppiä kivenlohkareilla. Sandaalistakin katkesi pohja kahtia ja seuraavana aamuna todistin elämäni ensimmäistä nilkan nyrjähdystä, joten siellä kannattaa olla oikeasti varovainen ja laittaa jalkaan hyvät vedessä kulkemiseen sopivat kengät! Reitti oli kuitenkin upea ja sen puolivälissä päästiin pulahtamaan kirkkaanturkoosiin vesialtaaseen.

Langarica canyon bridge
Kanjonin alkukohta
Thermal baths Albania
Pieni kuumavesiallas kanjonin varrella

Langarica Canyon

Langarica Canyon pools
Turkoosia maitomaista vettä sisällään pitävä mineraalivesiallas

Langarica Canyon mineral water

Langarica Canyon

Matkalla asunnolle pysähdyttiin vielä Permetissä ihastelemaan maisemia vanhalle joen yli menevälle riippusillalle. Yön pimeydessä päästiin perille ja oltiin hyvin kiitollisia kokemastamme! Suosittelen kaikkia edellä mainittuja lämpimästi!

Riippusilta Permet
Riippusilta joen yli Permetissä

Hanging Bridge Permet

Tulen julkaisemaan vielä toisen Albanian retkipäivän sisällön lähitulevaisuudessa! Kuitenkin sitä ennen kirjoittelen todennäköisesti Santorinista, josta palasin viime viikonloppuna! Pysyhän kuulolla (:

Pysy menossa mukana myös Facebookissa: Life à la Sara ja Instagramissa: lifealasara 

♡: Sara

7

Vastaa