Oletko jo kuullut 10-vaiheisesta ihonhoitorutiinista? Entä onko korealainen kosmetiikka ja ihonhoitotuotteet jo tuttuja? Itse hurahdin tähän niin kutsuttuun K-Beautyyn viime vuoden puolella ja sittemmin olen kasvatellut tuotearsenaaliani ja opetellut lisää ihonhoidon periaatteista ja aktiiviaineista. Kauneudenhoitojumalanani on toiminut Virve Fredman, joka on muuten juuri julkaissut kirjankin korealaisesta kauneudenhoidosta: ”Täydellinen iho – Opas korealaiseen ihonhoitoon”, jonka ajattelin ehdottomasti klikkailla ostoskoriin!
En tosiaan ole asiantuntija, mutta ajattelin julkaista korealaisen ihonhoitorutiinin periaatteet ja kertoa kokemuksiani käytännön toteutuksesta sekä vaikutuksista. Kuten olen blogissa aiemminkin kertonut, kärsin hormonaalisesta aknesta, joka puhkesi e-pillerien lopettamisen jälkeen (täällä koko tarina) ja ihon pahasta pintakuivuudesta erityisesti talvisin. Muutoin ihoni on herkkä ja todella ohut. Kaikin puolin hankala tapaus siis.
Olen aina ollut kiinnostunut ihonhoidosta ja tutkinut sekä kokeillut paljon erilaisia tuotteita rahapussini rajoissa. Ihonhoitoni on ollut säännöllistä ja sisältänyt vähintään puhdistuksen (jonka viime vuosina olin korvannut misellivedellä, sillä voiko olla mitään kätevämpää volyymiripsien kanssa?), seerumin ja kosteutusvoiteen kaksi kertaa päivässä. Tämän lisäksi olen kokeillut monen moista tuotetta niin akneen kuin kuivuuteenkin. Niitä kahta on ollut aika vaikea hoitaa hyvin tuloksin samanaikaisesti.
Onneksi 10-vaiheinen ihonhoitorutiini rientää apuun tarjoten paljon vaihtoehtoja ihon eri ongelmien hoitoon. Parasta korealaisessa ihonhoitorutiinissa on, ettei kaikkien tuotteiden tosiaankaan tarvitse olla korealaisia tai erityisen hintavia, vaan siihen voi yhdistellä ihan markettituotteitakin. Oleellista on, että valitsee tuotteet oman ihon tarpeiden mukaan. Rutiinissa on myös tärkeää, että hoitotuotteet taputellaan kevyesti sormin iholle rasittamatta sitä mekaanisesti.
Päätyminen 10-vaiheiseen ihonhoitorutiiniin alkoi öljypohjaisesta puhdistusaineesta, jonka toivoin sopivan paremmin kuivalle iholle kuin miselliveden. Oikeassa olin, mutta se kaipasi kaverikseen vielä geelipuhdistuksen, jotta pääsin optimaaliseen puhdistustulokseen. Tämä kaksoispuhdistus on K-Beautyn perusta, jolta ihoa aletaan hoitamaan erilaisin tuottein. Aluksi 10 vaihetta ja ennen kaikkea 10 eri ainetta kauhistuttivat, ja mietin millainen lähmänaama olisin rituaalin jälkeen ja kuinka ihoni reagoisi ylenpalttiseen ainemäärään räjähtämällä totaalisesti. Onneksi kauhukuvani eivät käyneet toteen – päinvastoin!
Alla on lueteltu ensin kaikki 10 vaihetta, jonka jälkeen käyn ne läpi kertoen samalla omat kokemukseni! Keskityn lähinnä rutiiniin ja vaikutuksiin ja jätän tuote-esittelyt vähemmälle, jottei postaus veny kohtuuttoman pitkäksi!
VAIHE 1: Öljypohjainen puhdistusaine
VAIHE 2: Vesipohjainen puhdistusaine
VAIHE 3: Kuorinta
VAIHE 4: Kasvovesi
VAIHE 5: Hoitoneste eli essence
VAIHE 6: Seerumi
VAIHE 7: Kangasnaamio
VAIHE 8: Silmänympärysvoide
VAIHE 9: Kosteusvoide
VAIHE 10 PÄIVÄLLÄ: Aurinkosuoja
VAIHE 10 YÖLLÄ: Yönaamio
VAIHE 1: ÖLJYPOHJAINEN PUHDISTUSAINE
Kasvojen kaksoispuhdistus aloitetaan öljypohjaisella putsarilla, joka hierotaan kuiviin kasvoihin sormin. Öljy ei kuivata ihoa, mutta vie mennessään lian, meikin ja liiallisen talin, joka liukenee öljyyn ihan eri lailla kuin tavan putsariin. Itse hyödynnän öljyn puhdistuksessa iholta konjac-sientä, joka samalla hiukan kuorii ihon pinnalta kuolleita ihosoluja. Huuhtelun voi tehdä suoraan hanan allakin, sillä öljypuhdistusaineen pitäisi liueta veteen ongelmitta. Öljypuhdistusta ei välttämättä tarvitse tehdä kuin iltaisin, kun iholla on enemmän puhdistettavaa.
VAIHE 2: VESIPOHJAINEN PUHDISTUSAINE
Kaksoispuhdistuksen toisessa vaiheessa puhdistetaan ihohuokoset perinpohjin, sillä iholta poistetaan vielä sille jääneet vesiliukoiset epäpuhtaudet. Tähän vaiheeseen sopivat hellävaraiset putsarit, kuten vaahdot, geelit ja voiteet. Vesipohjainen puhdistustuote on tärkeää valita oman ihotyypin mukaan, mutta sen ei tarvitse olla kovinkaan tujua, sillä öljy on jo tehnyt alkupuhdistuksen iholle. Tätä putsaria voikin sitten käyttää sekä aamuisin että iltaisin tai korvata se aamuisin misellivedellä. Itselläni on käytössä herkälle iholle suunnattu geelimäinen putsari.
VAIHE 3: KUORINTA
Puhdistuksen jälkeen on aika kuoria iho. Kaikki varmasti tietävät kuorinnan hyödyt? Jokapäiväisessä käytössä ei kannata kuitenkaan käyttää isorakeista karkeaa kuorinta-ainetta, vaan jotain hellävaraisempaa. Korealaiset suosivatkin happo- ja entsyymikuorintoja, jotka eivät raavi ihoa. Itse käytän kuorinta-ainetta vain kerran viikossa ja silloin suosin pääasiassa AHA- ja BHA-happoja sekä riisientsyymiä sisältäviä kuorivia tuotteita. Ne tekevät ihon pinnasta pääosin heleän ja pehmoisen, mutta eivät kuitenkaan kykene poistamaan kuivaa riekaleihoa nenästä, joten siihen käytän vielä erikseen mekaanista kuorintaa.
VAIHE 4: KASVOVESI
Kasvovesi kuuluu ennestään monen ihonhoitorutiiniin, mutta toisaalta sen merkitystä ei aina ymmärretä ja itsekin tietämättömänä skippasin tästä syystä vaiheen monesti. Kasvoveden tärkeimpänä tehtävänä on tasapainottaa ihon pH, jotta seuraavien ihonhoitotuotteiden ainesosat pääsevät imeytymään ja vaikuttamaan parhaalla mahdollisella tavalla. Itselläni on käytössä kollageenia (kirjoittelin kollageenista kauneudenhoidossa täällä!) sisältävä kasvovesi.
VAIHE 5: HOITONESTE ELI ESSENCE
Hoitoneste eli essence onkin vähän tuntemattomampi tapaus. Sitä käytetään kiihdyttämään soluaineenvaihduntaa, tuomaan kosteutta ja parantamaan seuraavien aineiden imeytymistä. Essence kannattaa taputella vanulapun sijaan ihan sormin parhaan imeytymisen saavuttamiseksi. Essencet muistuttavat koostumukseltaan kasvovettä, mutta ovat täyteläisempiä. Niitä on erilaisilla ainesosilla eri tarkoituksiin. Itse käytän hoitonestettä, joka sisältää jopa 96% etanaseerumia, joka on ennestään tuttu ainesosa muista tuotteista (täällä juttua!).
VAIHE 6: SEERUMI
Tässä vaiheessa on paras mahdollisuus vaikuttaa ihon erityistarpeisiin, sillä seerumit tarjoavat iholle tehostettua hoitoa niiden sisältämien aktiiviaineiden avulla. Seerumeja on eri tarkoituksiin erilaisia – niillä voi hoitaa esim. kuivuutta, epätasaisuutta, epäpuhtauksia tai ikääntymisen merkkejä. Niiden pienen partikkelikoon ansiosta ne imeytyvät syvemmälle ihoon, kuin kasvorasvat. Happoja sisältävien seerumien kanssa kannattaa välttää silmänympärysihoa, mutta esim. kosteuttavaa hyaluronihappoa voi levittää herkemmillekin ihoalueille.
Seerumien on hyvä antaa imeytyä iholle ennen seuraavan levittämistä. Itse levitän ensin yhden ja sen imeytyessä harjaan hampaat, ja sitten toisen, jonka jälkeen lankaan hampaat – kätevää! Seerumien järjestyksellä on myös merkitystä, sillä pääsääntönä on, että tuotteet tulisi lisätä iholle alhaisemmasta pH-arvosta korkeampaan ja kevyemmästä täyteläisempään. Kaikkia aktiiviaineita ei voi myöskään käyttää samanaikaisesti ja erityisesti BHA- ja AHA-happojen kanssa kannattaa olla varovainen yhdistellessä niitä muihin aineisiin (ei sovi esim. C-vitamiinin tai retinolin kanssa).
Itselläni on käytössä aikamoinen arsenaali erilaisia seerumeja ja käytän niitä vuoropäivin. Hyaluronihapposeerumia laitan kuitenkin aamuin illoin, sillä se tekee ihmeitä kuivalle iholleni, eikä ihoa voi varmaan koskaan kosteuttaa liikaa? Vaihtelen päivittäin komboja: Niacinamide + hyaluroni, arbutin + hyaluroni, salisyylihappo (BHA) + hyaluroni ja C-vitamiini + retinoli (sopii käyttämäni C-vitamiinin kanssa) + hyaluroni. Lisäksi käytän aamuisin silmänympäryksille kofeiiniseerumia ja satunnaisesti koko kasvoille kollageeniseerumia.
Hyaluronihappoa ja arbutinia olen käyttänyt nyt pisimpään ja niiden käytön johdosta iho on ollut huomattavasti paremmin kosteutettu ja tasaisempi. Retinolin (joka on hyvin stydiä ainetta, vaikkakin lupaa tehdä ihmeitä) käytön aloitin vasta 2 viikkoa sitten. Retinolin aloittamiseen saattaa liittyä epäpuhtauksia ja ihon kuvumista ja niistä ensimmäisen allekirjoitankin. Toivottavasti kuitenkin pian näppylät antaisivat periksi ja ihon kunto lähtisi paranemaan!
VAIHE 7: KANGASNAAMIO
Korealaiseen ihonhoitorutiiniin tosiaan kuuluu seerumien lisäksi kangasnaamio, joka on imeytetty täyteen seerumia. Miksi laittaa seeruminaamio vielä seerumien jälkeenkin? Kangas hidastaa seerumin haihtumista ja iho pääsee nauttimaan seerumista pidemmän aikaa. Kangasnaamion tulisi antaa vaikuttaa kasvoilla n. 20 minuuttia. Korealaiset saattavat tosiaan käyttää niitä päivittäin, mutta itse vasta hankin ensimmäiset kangasnaamioni ja käytän niitä (tai muita kasvonaamioita) lähinnä viikonloppuisin, kun on paremmin aikaa.
VAIHE 8: SILMÄNYMPÄRYSVOIDE
Silmänympärysiho on tunnetusti ohuempaa ja herkempää ihoa kuin muut kasvot, joten se vaatii omat hoitotuotteensa. Ryppyjen ennaltaehkäisemiseksi anti-age silmänympärysvoiteen käyttö olisi syytä aloittaa vähintään 25-vuotiaana, kun ihon oma kollageenin tuotanto hidastuu. Itse vaihdan silmänympärysvoidetta aina edellisen loputtua, niin saavat silmänympäryksetkin monipuolisemmin vaikuttavia aineita osakseen. Juuri käytin loppuun kollageenia sisältävän voiteen ja nyt siirryin saman tuotesarjan etanaseerumilla kyllästettyyn versioon.
VAIHE 9: KOSTEUSVOIDE
Kosteusvoidetta ei toivottavasti kukaan ole erehtynyt skippaamaan, sillä se ravitsee ja kosteuttaa ihon pintakerrosta pitkäaikaisesti. Samalla se lukitsee alleen edelliset aktiiviaineet. Kosteusvoide on tärkeä valita oman ihotyypin mukaan ja öisin voi käyttää paksumpaa ja ravitsevampaa yövoidetta ja päivisin kevyempää versiota.
Itse tarvitsen talvella päivisinkin erityisen tuhdin ja kreemimäisen voiteen, mutta kesällä voin käyttää joskus jopa geelimäistä, mutta yleisemmin menen emulsiomaisella tuotteella. Tällä hetkellä käyttelen pois vanhoja rasvoja ja ajattelin sitten tsekata erityisesti korealaisia merkkejä. Tosiasiassa olen kuitenkin Nivean 24h Essentials Moisture Boost + Soothen sekä Nivea Softin fani! Ne vain jättävät parhaan tunteen iholle ja pitävät kasvot kosteutetun tuntuisina pitkään. Öisin olen käyttänyt kiinteyttävää yövoidetta. Avokadoöljyä ja keramideja (mm. auttavat hyaluronihappoja imeytymään) sisältävä emulsio odottelee kesää, sillä on tällä hetkellä liian kevyt.
VAIHE 10 PÄIVÄLLÄ: AURINKOSUOJA
Aurinko on tosiaan ihon merkittävin vanhentaja ja siksi siltä tulisikin suojautua! Kesäisin aurinkovoidetta voi olla syytä käyttää ihan erikseen, mutta talvipäivinä riittää esimerkiksi pienen aurinkosuojakertoimen sisältävä kosteutusvoide, joka itsellänikin on käytössä.
VAIHE 10 YÖLLÄ: YÖNAAMIO
Korealaisen ihonhoitorutiinin päättää iltaisin yönaamio! Se levitetään runsaana kerroksena kosteusvoiteen päälle. Voidemainen naamio on omiaan tekemään taikojaan (hoitaa ja auttaa ihoa hyödyntämään sille lisättyjä tehoaineita) nukkuessa! Kevyempiä yönaamioita voi käyttää vaikka joka yö, mutta suosituksena on levittää naamio yöksi vaikuttamaan 1-2 kertaa viikossa.
Voisi kuvitella, että yönaamion jälkeen naama olisi yksi lähmäinen voidekasa, mutta edeltävät tuotteet imeytyvät ainakin omalla kohdallani niin hyvin, että yönaamion levityksen jälkeenkin iho on pian kosteutettu ja tahraamaton. Yönaamion jälkeen lisään vielä kuivimpiin kohtiin (nenä) Bio-Oilia tai Bepanthenia. Öljyt ja rasvaisimmat tuotteet tuleekin lisätä aina viimeisenä, sillä ne sitovat kosteuden alleen. Aamulla herätessä iho on tämän rutiinin jälkeen aina kosteutettu ja heleä!
Mitä tykkäsit postauksesta? Entä tuliko joitain kysymyksiä mieleen? (:
Ajattelin, että jatkan ihonhoitorutiiniani jonkin aikaa tarkkailen tilannetta ja tulen tänne sitten raportoimaan vaikutuksista! Toivon todella, että retinoli vaikuttaa akneen ja sen jättämiin arpiin myönteisesti, jotta pääsisin vihdoin siitäkin riesasta! Kerron sitten!
Pysy menossa mukana myös Facebookissa: Life à la Sara ja Instagramissa: lifealasara
♡: Sara