Vähän vanhempi erityisherkkä lapsi

POSTAUSSARJA: ERITYISHERKKÄ LAPSI OSA 15/23

En voi liiaksi korostaa sitä, että oli erityisherkkä lapsesi minkä ikäinen vain, keskustele hänen kanssaan mahdollisimman paljon, tietenkin huomioonottaen hänen ikänsä. Kysele hänen ajatuksistaan, mielipiteitään, miten hän toimisi milloinkakin, mitä hän haluaisi ja mikä olisi hänen valintansa. Vaikka erityisherkän lapsen kanssa voi välillä tuntua siltä, että kaikesta tulisi aina paljon keskustella ja tarkastella asioita monelta kantilta, sillä keinoin lapsesi kuitenkin pysyy rauhallisena ja kokee voivansa vaikuttaa ja päättää asioista. Hänen on myös helpompi itse ymmärtää asioita nopeammin.

Haluan jakaa muutamia ajatuksia siitä, miten arki voi olla helpompaa erityisherkän lapsen kanssa.

Arki

Keskustele, kuuntele ja kuule lastasi, ihan niissä pienissäkin asioissa. Hänelle ne voivat olla hyvinkin suuria päätöksiä.

Joskus ruokailut voivat tuottaa vanhemmille päänvaivaa. Välttämättä ei ole kyse siitä, että lapsi ei haluaisi syödä jotakin. Voi olla kyse siitä, että hän ei halua jauhelihakastikkeen sekoittuvan spagettiin. Olen huomannut oman lapsen kohdalla sen, että hän syö reippaasti oikeastaan mitä vain, kun laittaa ne lautaselle erillään ja antaa hänen maistella samaa ruokalajia useamman kerran. Lapsen makuaisti ei ole niin kehittynyt kuin aikuisen. Lapsi tarvitsee useampia maistelukertoja, jotta voi tietää, pitääkö hän ruoasta vai ei.

Meillä on myös jo hyvin varhain ollut se tilanne, että tyttö haluaa itse syödä. Hän kyllä ilmoittaa jos äiti tai isi saa auttaa. Häntä saattaa ärsyttää pelkästään se, että joku koskee hänen lautaseensa kun hän ruokailee, mutta hei, niin muakin ärsyttäisi.

Monille ertyisherkille lapsille voi muodostua pukeutumisen kanssa ongelmia. Olenkin jo blogin alkuvaiheilla kirjottanut lapsesta (Ensimmäinen terapiaistuntoni), jonka äiti pyysi apua lapsensa kanssa toimimiseen. Joskus lapsi ei osaa pukea sanoiksi sitä, mikä tietyissä vaatteissa tuntuu epämukavalta. Hän vain haluaa ne pois. Meillä kotonakin kaksi vuotias pikkuinen haluaa olla vaippasillaan kun astumme sisälle, ymmärrän häntä hyvin; vaihdanhan itsekkin lökärit ja mukavemman paidan ylleni kotiin tultuani. Kun lapselle tulee enemmän ikää, voitte mennä yhdessä vaateostoksille ja hän saa itse näyttää millaisista vaatteista pitäisi. Kyse luultavasti on materiaaleista, mitkä tuntuvat päällä esimerkiksi kutittavilta ja siksi lapsi välttelee niitä. Jos lapsi on vielä hyvin pieni, hänelle voi antaa kaksi vaihtoehtoa, mitä pukea päälle. Valitettavasti se äidin mielestä söpö karvainen pupupaita voi olla pikkuisen mielestä painajainen päällä.

Kaikille lapsille on tärkeää rutiinit. Erityisesti iltatoimet on hyvä pitää samanlaisina, jolloin lapsi tietää, miten ilta etenee nukahtamiseen asti. Tietynlainen päättäväisyys asiassa on hyvä vanhemmilla olla ja siitä ei lipsuta.

Saan varmasti muiden äitien vihoja päälleni kertoessani tämän, mutta meillä ei ole koskaan nukutettu lasta. Hänet on aina viety sänkyyn ja hän on jäänyt sinne nukkumaan. Hän ei ole itkenyt sängyssä meidän perään. Myös kolme eri kummitätiä ovat vieneet lapsemme tällä tyylillä nukkumaan meidän vanhempien lisäksi ja kaikilla se on sujunut. Olemme luoneet tarkat iltarutiinit ja lapsemme tietää mitä joka ilta tulee tapahtumaan. Jos joku haluaa apua nukkumisasioissa, autan enemmän kuin mielelläni. Toivoisin, että jos tämä asia saa jonkun pahalle mielelle, muhun voi ottaa yhteyttä ja autan. Tiedän, että tämä on asia, jonka osaan. Sä osaat varmasti jotakin muuta mua paremmin. Toivon, että tämä ei ole syy pyöritellä silmiä mun vuoksi.

Lopuksi haluan kirjoittaa, että johdonmukaisuus on erityisherkän lapsen kanssa valttia, oli kyseessä mikä asia tahansa. Erityisherkkä lapsi on hyvinkin nokkela kiertämään asioita jos hänelle annetaan siihen mahdollisuus.

Nonna

Instagram kasikirjaminustasinulle
Facebook Käsikirja minusta sinulle
kasikirjaminustasinulle@outlook.com

7

Vastaa