Hyvä vanhempi
Jonka lapsi on erityisherkkä. Haluan kirjoittaa oman näkemykseni siitä, miten herkkiä lapsia olisi hyvä käsitellä sillä kokemuksella mitä itse olen kokenut ja miten itse olen herkkien lasten kanssa toiminut.
Kuuntelethan aina aidosti herkkää lasta. Hänen asiansa ovat yhtä tärkeitä kuin kaikkien muidenkin, vaikka hän kertoisi niitä pidemmän kaavan kautta, rauhallisemmin, hitaammin, aremmin tai muuten vain puhuisi enemmän. Lapsi saattaakin usein kertoa asiaa pidempään, hartaammin ja ottaa sitä useammin esille jos hänestä tuntuu, ettei häntä kuulla. Erityisherkälle lapselle ei välttämättä riitä se, että toteat kuuntelevasi häntä, jos kuitenkin toiminnallasi osoitat jotakin muuta. Käänny lapseenpäin kun hänellä on sulle asiaa. Älä vähättele lapsesi huolia tai muitakaan asioita ja älä varsinkaan lyttää. Jos näin teet, voit vain katsoa peiliin kun lapsesi kasvaa ja teillä ei ole mahdollista keskusteluyhteyttä.
Pidä lupauksesi lapsellesi. Näin hän pystyy luomaan kanssasi turvallisen suhteen ja hän voi luottaa siihen, että jos tapahtuu näin, niin sitten vanhempi toimii näin. Hän oppii paljon luottamussuhteista. Kun lapsesi kohtaa ikäviä asioita elämässään, lupaa hänelle, että hänellä on oikeus käsitellä tunteitaan niin kauan kuin tarvitsee ja että ikävät tuntemukset myös helpottavat ajan kanssa. Älä kuitenkaan vanhempana ruoki sitä, että lapsesi tulisi velloa ikävissä tunteissa ikuisuuksiin ja huolestuta häntä turhaan lisää. Koskaan ei voi tietää miten raskaasti kukin ottaa minkäkin tilanteen, joten ei ole kenenkään tehtävä aliarvioida toisen tunteita, koittaa muuttaa niitä tai poistaa olemasta.
Mitä nuorempi lapsi on, sitä enemmän häntä jännittävät uudet tilanteet. Uusista tapahtumista, muutoksista ja tilanteista on hyvä keskustella lapsen kanssa etukäteen. Voitte yhdessä käydä läpi asioita, mitä tilanteissa voi tapahtua, millaisia tunteita ne voivat herättää ja miten niitä voisi käsitellä. Tue lastasi niin hyvin kuin pystyt ja ole hänen kanssaan uusissa tilanteissa läsnä.
Hyvä esimerkki tässä on omalta osaltani pikkuisten tanssijoideni tunti. Tunti on 4 – 6 -vuotiaille ja tämä tunti on tarkoitettu vain lapsille, ei siis vanhempi-lapsi -tunti. Valitettavasti silloin tällöin tunnille tulee vanhempi ja lapsi sillä ajatuksella, että vanhempi olisi koko tunnin mukana. Tämä aiheuttaa kierteen, että muutkin lapsista haluavat vanhempansa sinne tunnille ja joka kerta. Usein voi olla kyse siitä, että asiasta ei ole keskusteltu ennen kurssin alettua, että uskaltaako lapsi tunnille tulla yksin. Jos hän ei uskalla, silloin ei ole vielä hänen aikansa aloittaa harrastusta, eikä siinä ole mitään väärää, vuoden päästä sitten vaikka uudelleen. Mutta asioista on hyvä keskustella paljon etukäteen ja kehittää yhdessä lapsen kanssa keinoja käsitellä tunteita, jotka saattavat olla epämukavia. Hyvä idea voi tässä tapauksessa olla myös se, että lapsi pyytää ystäväänsä tanssiharrastukseen mukaan ja he voivat yhdessä hakea toisistaan turvaa tunnilla jos jokin siellä jännittää. Tästä päästään hyvin siihen, että asioita on hyvä käydä läpi ennen kun uusi tilanne/tapahtuma tulee kuvioihin. Tilanteissa voi olla jotakin, mikä on lapselle jo tuttua ja hän voisi sitä tuttuutta hyödyntäen vapauttaa jännitystään tilanteessa ja se voi myös tuoda hänelle turvallisuuden tunnetta.
Ole lapsellesi aito malli. Tarkoitan tällä sitä, että älä esitä pyhimystä, koska kukaan meistä ei ole sitä. Meillä jokaisella on omat heikkoutemme kuten myös vahvuutemme. Lapselle on tärkeää huomata myös se, että kukaan ihminen ei ole kaikkivoipa ja inhimillisyys on sallittua ja meidän ihmisten juttu. Kukaan meistä ei myöskään voi saada kaikkea mitä haluaa, tämä on tärkeää lapsen ymmärtää, sekä myös sä vanhempana koet pettymyksiä – ja selviät niistä.
Kirjoitan tällä hetkellä pidempää ja kattavampaa postaussarjaa erityisherkkiin lapsiin liittyen. Syvennys asioihin hieman paremmin myös perustuen tutkittuun tietoon erityisherkkien suhteen.
Nonna
Sähköposti kasikirjaminustasinulle@outlook.com
Instagram kasikirjaminustasinulle
Facebook Käsikirja minusta sinulle