Raskauskuulumisia – herkästi pettynyt ilmoittautuu

Pitkästä aikaa kirjoitan teille raskauteen liittyen. Raskaus etenee edelleen huimaa vauhtia ja olen tyytyväinen raskaudenkulkuun, mutta pettynyt itseeni.

Rakenneultra heinäkuussa

Olen ollut jo tovin seitsemännellä kuukaudella raskaana ja vauva kasvaa keskikäyrillä. Rakenneultrassa heinäkuussa kätilö teki ikävän löydöksen vauvastamme ja surullisen kesän vuoksi tämä löydös ei stressitasoja laskenut. Huoli kasvoi entisestään ja aloimme etsiä tietoa löydökseen liittyen.

Löydöksen vuoksi meille varattiin syyskuulle uusi ultrausaika, jotta löydös voitaisiin tarkentaa. Kyse oli sellaisesta löydöksestä, että sitä seurattaisiin koko loppuraskauden ajan ja vauvan syntymän jälkeen ja vauvan synnyttyä edessä luultavimmin leikkaus. Mun oli kuitenkin mentävä jo elokuussa uuteen ultraukseen muista syistä ja ultraus olikin lääkärin vastaanotolla. Lääkäri katsoi samalla kätilön ottamat kuvat aikaisemmasta löydöksestä ja mittasi asian vielä itse uudelleen. Meidän onneksemme lääkäri totesi jo heti kätilön ottamat kuvat nähtyään, että hänen mielestään niissä ei ole mitään vikaa ja valitettavasti mitat oli otettu väärästä suunnasta. Hän kuitenkin halusi vielä itse ottaa mitat ja ONNEKSI ne olivat normaaleissa viitearvoissa. Harmitti tietysti tämä turha stressi aiheeseen liittyen, mutta pääasia, että vauvalla on kaikki hyvin.

Raskausdiabetes puhkesi

Tämä kesä onkin mennyt teemalla ”pettymyksestä toiseen” ja sillä jatkettiin. Haluan painottaa, että olemme äärimmäisen onnellisia vauvastamme, mutta ystävän katoaminen, sitten hänen löytyminen kuolleena, vauvan löydös (jota ei onneksi ollutkaan) ja sitten raskausdiabeteksen puhkeaminen ei niinkään tuonut sitä mielihyvää. Otan hyvin henkilökohtaisesti kaiken tällaisen, stressaan valtavasti ja syytän itseäni. Pohdin mitä olen tehnyt väärin ja harmittelen kaiken aikaa. Lisäksi kesään on kuulunut muitakin vastoinkäymisiä, mutta en ota niitä täällä esille, kiitos siitä kun ymmärrät.

Raskausdiabetes eli ”radi” todetaan raskausaikana viikoilla 24 – 28 tehtävässä sokerirasitustestissä. Sokerirasitusta edeltää 10 – 12h paasto ja siinä otetaan ensimmäinen verikoe testin alussa, juodaan sokerilitku, otetaan uusi verikoe 1h litkun juomisesta ja vielä yksi verikoe tunnin päästä tästä. Viitearvot ovat 5.3, 10.0 ja 8.6. Arvot eivät saa olla samat eikä mennä yli, tai kyseessä on radi. Mun paastoarvoni oli tuo 5.3 ja muut kaksi arvoa viitteiden alapuolella ja siitä sain radituomion. Sinänsä hyvä, että sokereita voi helposti seurata, mutta kyllä tämä harmittaa. Olen aina huolehtinut itsestäni ja nyt aloin pohtia mitä kaikkea olen tehnyt väärin ja mitä olen mennyt aiheuttamaan vauvallemme. Neuvolan terveydenhoitaja kuitenkin painotti, että radi voi tulla kenelle vain koosta, iästä ja elämäntavoista huolimatta. Ja lisäksi meidän suvusta löytyy paljon altistusta.

Olin nukkunut sokerirasitusta edeltävänä yönä todella huonosti ja noin viikko sen jälkeenkin. Epäilin, olisiko tämä voinut nostaa paastoarvoani -stressi ja unettomuus. Olenkin satunnaisesti nukkunut paremmin ja paastoarvoni ovat 4.8 – 5.0 eli ei mitään hätää. Heti jos nukun huonommin, arvo saattaa olla esim. 5.2, mutta kuitenkin viitearvojen alapuolella. Niin paljon huonosti nukutut yöt vaikuttavat ja stressi. Odottavat äidit, vinkkini on, että pyrkikää nukkumaan sokerirasitusta edeltävä yö hyvin ja stressi minimiin.

Vauva on kuitenkin ihanan liikkuvaista sorttia ja nautin hänen liikkeistään paljon. Olen onnellinen raskauden toisesta kolmanneksesta, koska kehoni toimii muuten hyvin (diabetesta lukuunottamatta) ja kärsin toistaiseksi hyvin vähän minkäänlaisista vaivoista, siitä olen kiitollinen. Nyt vain pitää pitää sokerit kurissa ja stressi minimissä. Erityisherkältä se käy ihan tosta vain! Et vai ajattele niin paljoa……

Nonna

Instagram kasikirjaminustasinulle
Facebook Käsikirja minusta sinulle
Tiktok @kasikirjaminusta
kasikirjaminustasinulle@outlook.com

 

 

15

Tällä artikkelilla on 10 kommenttia

 1. viiavilhelmsson

  Hyvä että stressasit ihan turhaan, tsemppiä loppuraskauteen! Ja koita olla ottamatta stressiä niistä sokereista, lääkärit pelottelee jo naurettavan pienillä arvoilla radilaisia. Voin sanoa, että itsellä verensokerit ollut jaksoja raskaudessa 10-20 väliin eikä niistä ole diabeteslääkärini ollut huolissaan. Mua ärsyttää kun radilaisille uskotellaan vauvan saavan vakavia seurauksia jos verensokerit heittää yhtään lähelle vaikkapa sitä normaalia arvoa seitsemää. Hyvin se menee. ?

  1. Nonna

   Kiitos tosi paljon <3 Näin olen ymmärtänyt, mutta kun on vähän tällainen itsensäsyyttelijä, niin tässä sitä sitten ollaan 😀 Täällä Suomessa ollaan tarkkoja monissa asioissa, mutta siitä on syytä olla kiitollinenkin 🙂

 2. sonjaidailona

  Voi kun näytät niin ihanalle! Harmi, kun paljon stressiä ja huolia, mutta onneksi oot vahvaa sorttia <3. Pidetään peukkuja loppuraskauteen!

  1. Nonna

   Ihana kuulla, kiitos 🙂 Ja on saanut kyllä huomata, että en ehkä niin heikko olekaan 🙂 Kiitos vielä! <3

 3. Elsa

  Ei mikään helpoin, tai ainakaan stressittömin, raskausaika, huh! Tsemppiä odotukseen ?

  1. Nonna

   Joo sitä ei ole kyllä ollut 🙁 Mutta tästä on onneksi melko varma reitti ylöspäin 🙂 Kiitos <3

 4. Karoliina

  Huh Onpa ollut rankka kesä. Radista sen verran, että tuntuu että se on varmaan joka toisella nykyään, kun sitä mitataan niin paljon. Ja mikäli arvot on lähellä normaalia en usko, että vauva siitä vahingoittuu. Itse häpesin esikoisen raskaudessa radia, mutta toisen kohdalla osasin ottaa sen jo rennommin. ?
  Tsemppiä loppuraskauteen! ❤️

  1. Nonna

   Kieltämättä on 🙁 Niin on kuulemma yleinen. Mulla ei esikoisen raskaudessa ollut ja arvot olivat tosi hyvät, mutta koska sairastan PCOS:ää, niin siksi jouduin ylipäänsä rasitukseen. Mutta kiitos tsempeistä ja vertaistuestasi <3

 5. Tiina

  On kieltämättä kurjaa kuulla asioiden menneen kesän aikana noin ? Mutta hyvä, että vauvalla kaikki on hyvin ♡ Tsemppiä kovasti!

  1. Nonna

   Niin on 🙁 Kiitos tuhannesti <3

Vastaa