Raskas nainen takapenkillä – raskauskuulumiset

Raskauden puoliväli saavutettiin viime viikolla ja ajattelin kirjoittaa teille raskauskuulumisia. Vointi on oikein hyvä ja masu kasvaa.

Kun puhutaan siitä, että seuraavat raskaudet menevät nopeammin kuin esikoisen kanssa, se pitää aivan paikkansa. Aika lentää siivillä ja välillä ihan panikoidun, että ehdinkö kaikin rinnoin nauttimaan raskaudesta ja esikoisen seurasta. Jotenkin en voi edes uskoa, että puolet raskaudesta on jo mennyt ja olen kuudennella raskauskuukaudella. Oloni on ollut muutamien viikkojen ajan täysin eri, mitä se oli ensimmäisien kuukausien aikana. Oikeastaan oloni on parempi kuin useasti on edes ei raskaana ollessani, koska raskaus hidastaa suoliston toimintaa ja tämän vuoksi pystyn syömään esimerkiksi laktoosittomia maitotuotteita ja jonkin verran myös gluteenia sisältäviä ruoka-aineita (joita siis normaalisti en voi syödä). Painoa on tullut puoliväliin mennessä melkein kolme kiloa, mutta valitettavasti olen pystynyt liikkumaan vähemmän, mitä esikoisen raskauden aikana, koska olo on ollut niin heikko. Tähän teen muutosta parhaillaan.

Mitä vauvalle kuuluu?

Vauva on hyvin liikkuvaista sorttia ja se on aivan ihanaa! Se luo mulle turvaa siitä, että kaikki olisi hyvin. Vaikka yöllä heräisin potkuihin, potkut vain nostavat hymyn huulilleni. Rakas pikkuinen, saat liikkua niin paljon kuin haluat ja koska haluat.

Olen tuntenut liikkeet jo 12 raskausviikosta lähtien, eli poikkeuksellisen aikaisin. Esikoisesta tunsin rv 16 ja sekin on monelle aikaisin esikoisesta. Kuitenkin jo rv 12 miehenikin tunsi potkut. Niin paljon se toinen raskaus voi erota ensimmäisestä. Olen kuitenkin hyvin kiitollinen tästä.

Vauva on jo pitkään ollut ihmisvauvan näköinen ja sisäelimet ovat hyvinkin kehittyneitä ja jo raskausviikosta 13 vauva alkaa tutkitusti kuulla ääniä. Vauvalle on jo reilu kuukausi sitten kasvanut mm. kulmakarvat sekä hiukset ja ne tuuheutuvat matkan varrella. Jopa kuukausi sitten hänelle on kasvanut jo pienet kynnetkin ja siitä hetken päästä yksilöllinen sormenjälki. Muutama viikko sitten maitohampaat ovat olleet valmiina odottamassa, mutta vielä piilossa ja jopa pysyvien hampaiden alut ovat alkaneet muodostua. Kaikki aistit kehittyvät kovaa vauhtia ja mikäli vauva on tyttö, hänen munasarjoissaan on jo noin kaksi miljoonaa munasolua. Vauva on arviolta 24cm pitkä ja 360g painava. Viime viikolla vauva on alkanut reagoida myös kipuun.

Odottajan onnellinen keho

Erityisesti korona-aikaan olen hyvin vähän ostanut itselleni mitään ja somessa tuli vastaan ”Odottajan onnellinen keho” -kurssi. Tiesin, että tämä on juuri sitä mitä tarvitsen ja olen ansainnut. Kurssi on jo takanapäin, mutta katselen luentoja uudelleen ja teen harjoitteita viikottain. Kurssi on hyvin monipuolinen kattaus odottavalle äidille ja kursilla saa runsaasti tietoa mm. raskauteen, hyvinvointiin, synnytykseen ja liikuntaan raskaus aikana. Kurssi on äitiysfysioterapeuttien sekä doulan käsialaa. Voin myöhemmin kirjoittaa kurssista enemmän.

Raskas nainen aina taakse

Meillä olikin kylässä tuossa viikko sitten useiden päivien ajan sukulaislapsia. Ikähaarukka oli 2,5v – 11-vuotiaaseen ja tempperamenttia kaikkea siltä väliltä. Meitä oli yhteensä seitsemän ja mahduimme kaikki meidän autoon yhdessä. Samalla kun aivopieruissamme mies työnsi mua pyllystä takaronkin kautta istumaan taaimmaiselle penkille, hän ääneen pohti, että ”mitähän varten tämä raskaana oleva nainen laitetaan tänne taakse”. Siitä sitten 4-vuotias sai oman lifehackin ja se vain on niin, että: ”raskas nainen on aina takapenkillä”.

Täällä siis tällä hetkellä energinen ja onnellinen raskaana oleva nainen, joka ulospäin näyttää ja vaikuttaa raskaalta. Ihanaa päivää sulle!

Nonna

Instagram kasikirjaminustasinulle
Facebook Käsikirja minusta sinulle
Tiktok @kasikirjaminusta
kasikirjaminustasinulle@outlook.com

3

Vastaa