Olen lähiaikoina kiinnittänyt paljon huomiota hyvinvointiini, erityisesti henkiseen hyvinvointiini. On mielenkiintoista saada selville, mistä mikäkin käytösmallini johtuu ja voisinko niitä kenties muuttaa. Tiedostamalla asioita voi vaikuttaa omaan käytökseensä. Koen erityisherkkänä olevan hyvässä asemassa siinä, että kykenen pohtimaan asioita monelta kantilta, ottamaan niihin herkkyyden kannan mukaan ja sillä keinoin kehittämään itseäni parempaan suuntaan.
Miksi kohtelemme toisiamme huonosti?
Miksi otan tällaisen asian esille samalla, kun pohdin hyvinvointiani? Erityisherkkänä koen, että joskus toisten huonolla kohtelulla oikeastaan kohtelenkin itseäni huonosti. Se olo mikä tulee toisten huonosta kohtelusta, on karsea. En halua sellaista. Tietoisesti siksi vältän kaikkea sellaista, mikä voisi loukata ketään muuta millään tavalla, koska se saa myös itseni huonovointiseksi. Tämä on empaattiselle ihmiselle todellinen haaste. Varmasti yksilölle, joilla toisten huono kohtelu ”ei tunnu missään”, tällaiset tilanteet eivät tuo haasteita mielelle eikä mieli pahoitu. Me herkät sen sijaan pohdimme omaa huonoa oloa, toisen huonoa oloa ja mistä kaikki johtuu.
Jos tilanne on toisinpäin, niin, että toinen henkilö on aiheuttanut meille herkille huonon olon tai mielen, meidän on hyvä opetella se, että emme ota vastuuta toisen henkilön tunnetaakasta. Jos toinen henkilö loukkaa meitä, me käsittelemme sitä selvitäksemme siitä nopeammin yli ja toinen henkilö kantaa vastuun itsestään. Vaikka usein me herkät päädymme vielä huolehtimaan tilanteen kaikista osapuolista, sitä ei tarvitse tehdä, jos tilanne ei ole meistä lähtöisin. Ehdottomasti kaikkien osapuolten osuudet on hyvä kuunnella ennen omia johtopäätöksiään, koska vain kuulemalla toista tai itseään, ei voi tietää mitä kukin tilanteessa on käynyt läpi. Tällaiseen kanssakäymiseen kaikki eivät valitettavasti kykene.
Erityisherkkä, ota huomioon nämä asiat konfliktitilanteissa, jos haluat ratkaisun asiaan
1. Mistä tilanne mielestäsi johtui? Kysy toiselta/toisilta osapuolilta heidän näkökulmansa.
2. Miltä tilanne tuntuu sinusta? Miltä se tuntuu muista osapuolista? Kuuntele muiden tuntemukset ja ajatukset ja pidä huoli, että tulet kuulluksi myös omalta osaltasi. Jos jatkuvasti tilanteissa on kyse siitä, että vain toisen osapuolen kokemukset tuodaan esille, seura ei luultavimmin ole arvoistasi.
3. Onko tilanteen lopputulemalla merkitystä vai onko matka tärkeämpi? Vai onko merkitystä sillä, miten johonkin tilanteeseen päädytään?
4. Pyri ymmärtämään muita osapuolia, vaikka et kaikesta olisikaan samaa mieltä. Ymmärtämällä muita, voit näyttää heille tien ymmärrykseen. Ymmärrys on meille kaikille herkillä erityisen tärkeää ja sitä se on myös muillekkin, myös ei erityisherkille. Ehkä kaikki eivät sitä vielä kohdallaan ymmärrä tai hyväksy, eivät ehkä tiedostakaan.
5. Hyvin harvoin on merkitystä sillä, kuka on oikeassa tai kuka on väärässä – ellet ole `Haluatko Miljonääriksi?`-ohjelmassa. Harvoin kukaan koko elämäänsä siinä showssa on. Jos kuitenkin vaikuttaa siltä, että toiselle osapuolelle vain tämä on tärkeää, seura ei ole hyväksi erityisherkälle, eikä kieltämättä kenellekään muullekaan. Asia ei tule päätökseen siinä vaiheessa kun joku on julistanut oikeassa olemistaan, vaan siinä vaiheessa, kun kaikki osapuolet on kuultu ja kaikkien näkökulmat hyväksytty. On hyvä hyväksyä myös se, että mielipiteistä ehkä kuitenkin voi keskustella ja jopa kiistellä, faktoista ei.
6. Muista, että aina vain sinä ET ole vastuussa kaikista tilanteista tai siitä, että joka kerta sinun tehtäväsi olisi lähteä selvittämään saman ihmisen kanssa asioita. Tasapainoinen ihmissuhde on molemminpuolin kunnioittava ja toista arvostava.
Nonna
Instagram
Facebook Käsikirja minusta sinulle