POSTAUSSARJA: Erityisherkkä lapsi

Hyvät lukijat,
Olen vihdoin saanut erityisherkkiin lapsiin liittyvän postaussarjan valmiiksi. Siitä tulikin melko pitkä sarja.

Tervetuloa mukaan perehtymään erityisherkkiin lapsiin.
Postaussarja on 23 osainen.

POSTAUSSARJA

Erityisherkkä lapsi osa 1/23

Koska tällä hetkellä elämääni eniten koskettaa pieni taaperomme, olen hyvin kiinnostunut erityisherkistä lapsista, heidän kasvatuksestaan sekä oikeastaan kaikesta, mikä liittyy heihin. Olen paljon lukenut asiasta ja olen päättänyt tehdä teille pidemmän postaussarjan erityisherkkiin lapsiin liittyen. Suurin osa kirjoittamastani tekstistä on itseni havaitsemaa perustuen omaan lapsuuteeni, lapseni tai muiden herkkien elämään liittyen. Lisäksi kirjoitukseni sisältävät myös tutkittua tietoa ja virallisempaa teoriaa.

Tervetuloa lukemaan asiaa erityisherkistä lapsista, heidän kasvattamisestaan ja vähän sieltä täältä asiaa sivuten. Haluan kirjoittaa teille tämän auttaakseni teitä toimimaan paremmin erityisherkkien lasten kanssa ja erityisesti ymmärtämään heitä paremmin. Kasvattaja on erityisasemassa herkän lapsen elämässä. Tarkoituksenani ei ole aiheuttaa paineita toimia erityisherkkien lasten kanssa, vaan antaa eväitä siihen.

Olen aiemmin kirjoittanut muutamia pintaraapasuja erityisherkkiin lapsiin liittyen. Löydät kaikki ”Erityisherkkä Lapsi”-kategoriasta.

Kuva Anna-Katri Hänninen

Millainen on erityisherkkä lapsi?

Ulkopuolisten silmiin erityisherkkä lapsi on hyvin erottuva joukosta. Hän voi vaikuttaa heistä jopa hankalalta ja kauheaa sanoa, jopa oudolta. Nykyisin yhteiskunnassa tuntuu monen asian suhteen vellovan ajatus, että jos olet vähemmistöä, olet outo tai vähintään väärällä tavalla poikkeava. Kuitenkin erityisherkän vanhempi näkee lapsensa usein aikaansa edellä olevana, hyvinkin ymmärtäväisenä ja useimmiten erityisherkkä lapsi kokee jo hyvin pienestä pitäen myötätuntoa muita kohtaan. Tietysti hän on myös herkkä monia asioita kohtaan. Mikäli vanhempi on valmis kuuntelemaan lasta ja hänen tarpeitaan, lapsella on asiat paremmin kuin hyvin ja turvallinen olo. Herkät lapset ovat hyvin huomaavaisia ja tunnollisia.

On hyvä kuitenkin muistaa, että jokainen erityisherkkä lapsi ei tietenkään ole samanlainen, eihän me aikuisetkaan olla. Jokin asia toimii toisella ja jokin taasen toisella. Herkkyysasteitakin on erilaisia, mutta uskon näistä teksteistä olevan hyötyä kaikille, jotka ovat tekemisisssä herkkien lasten kanssa. Herkkä lapsi voi haluta olla yksin tai hakeutua aktiivisesti muiden seuraan. Hän voi menettää hermonsa nopeasti jos jokin ei onnistu tai kiinnosta tai hän saattaa uppoutua tuntikausiksi jonkin asian pariin. Herkkä lapsi voi olla kiltti ja heiveröinen tai käskyjä jakeleva tuleva bosslady.

Tiesitkö, että erityisherkkiä tyttöjä ja poikia on saman verran?

Tämä pistää varmasti miettimään kuinka erilailla herkkyys ilmenee sekä tytöissä että pojissa ja miten sen sallitaan ilmetä. Huomaamattaan vanhemmat voivat olettaa tyttöjä säilyttämään herkkyytensä ja poikia kovettamaan itseään juroimmiksi, koska herkkää poikaa edelleen valitettavan usein katsotaan kieroon.

Herkän lapsen piirteitä

Kutisevatko vaatteet ja aistiiko lapsi herkästi? Pelästyykö hän helposti, eläytyykö tai tunteeko hän syvästi? Ehkä yllätykset eivät ole hänen makuunsa. Onko hän erityisen kiinnostunut asioista ja tuntuuko välillä kuin hän lukisi ajatuksesi? Tuntuuko jopa välillä siltä, että lapsi pyrkisi täydellisyyteen? Oletko huomannut, että lapsesi tottelee helpommin kuin muut lapset ja pitää rauhallisemmista leikeistä? Onko hän kenties erityisen huumorintajuinen? Huolestuuko hän helposti ja onko muutoksiin sopeutuminen hankalaa? Hakeutuuko lapsi omaan rauhaan ja on varovaisempi kuin muut lapset?

Jos moni kysymys kolahtaa, tiedät lapsesi olevan erityisherkkä. Jos puolestasi et täysin ymmärrä kysymysten asettelua, voi olla, että et itse täysin ymmärrä herkkyyden moninaisuutta.

Herkän keskittyminen

Kun pyydät lastasi tekemään jotakin, hän saattaa tehdä jotakin aivan muuta kuin pyysit. Jos erityisherkkä lapsi ei heti ala toimia asian parissa, se yleensä kertoo siitä, että hän pohtii pidemmälle asioiden seurauksia ja miten ne kannattaisi tehdä. On havaittu, että erityisherkkiä suuntautuu työelämässä paljon tieteen ja taiteen pariin. Aloilta löytyy herkille sopivia ammatteja kuten lääkäri, opetteja, teologi, kirkkoherra jne. Tämä johtunee yleisemmin siitä, että ammateissa saa tehdä rauhassa itsekseen töitä ja olla itsensä pomo.

Se, miksi herkät (niin lapset kuin aikuisetkin) pohtivat tilanteita normaalia pidempään, johtuu siitä, että he ovat lähtökohtaisesti imeneet ympäristöstä enemmän informaatiota kuin muut ja työstämisessä menee tovi pidempään. Älä siis huolestu jos lapsesi tuntuu pohtivan asioita tovin pidempään kuin muut lapset.

Jos sulla herää ajatuksia erityisherkkiin lapsiin liittyen, keskustelen asioista mielelläni.

Nonna
Instagram kasikirjaminustasinulle
Facebook Käsikirja minusta sinulle
kasikirjaminustasinulle@outlook.com

11

Tällä artikkelilla on 2 kommenttia

  1. saranda

    Onpa mielenkiintoinen postaussarja, mahtavaa että kirjoitat! 🙂 Oma lapseni on vasta vajaa 10kk mutta epäilen jo nyt, että hän saattaa olla erityisherkkä. Vauvoja ei saisi vertailla mutta hän vaikuttaa ikätovereiltaan aremmalta ja varovaisemmalta, hän on todella rauhallinen ja ihana lapsi. <3

    1. nonnas

      Hei kiitos ihan superisti kommentistasi ja ihanaa kun tästä on sulle hyötyä <3 Varmasti voit nähdä jo lapsestasi erityisherkän piirteitä, muistan omasta lapsestani tunnistaneeni erityisherkkyyden jo alle kuukauden ikäisenä 🙂 Erityisherkkä lapsi on suurin lahja, minkä olen saanut <3

Vastaa