Olen koulutukseltani mm. ravintovalmentaja ja olen perehtynyt lisäksi erityisesti stressivatsan hoitamiseen, ärtyneen suolen oireyhtymään sekä muihin herkkien vatsavaivoihin. Seuraavassa postaussarjassa käsittelen ravitsemukseen ja kehon hyvinvointiin liittyviä asioita. Nämä vinkit voivat auttaa ketä vain herkkävatsaista, ei siis vain erityisherkkiä.
Näiden postausten avulla pääset perehtymään herkkävatsaisten ravitsemukseen ja muihin hyvinvointiin liittyviin asioihin. Kirjoituksissa käsittelen asioita myös paljon mielen kautta ja kuinka suuri merkitys tasapainoisella mielellä on tasapainoisen vatsan kanssa. Lisäksi tallennan kaikki asiaan liittyvät postaukset omaan kategoriaansa, josta pääset helposti palaamaan asioihin.
Tervetuloa mukaan!
Oma tarina
Aluksi haluan kertoa teille omasta elämästäni ravitsemukseen liittyen.
Omat epämääräiset suolistovaivat alkoivat teinivuosina. Huomasin esimerkiksi salaatin syötyäni, että vessa kutsui, vaikka en välttämättä ollut edes syönyt sitä loppuun. Erityisesti jos salaatissani oli kaalia. Koska asuin jo omillani, koitin ruokalaji kerrallaan jättää ruokailuistani jonkun pois ja katsoin auttoiko se. Nopeasti löysinkin mitä mun kannatti vältellä ja mitä sain syödä rauhassa.
Vuosia tästä myöhemmin huomasin, kuinka selvästi gluteenia sisältävät tuotteet aiheuttivat suolistossani ongelmia. Tutkittiin keliakia, mutta sitä ei onneksi ollut.
Vuonna 2015 muistan ulkomailla ollessani, kuinka alavatsalla oli erikoista kipua. Siihen ei liittynyt kilpajuoksua vessaan, mutta kipu herätti huomioni, koska sitä ei ollut ennen ollut. Pikkuhiljaa huomasin, kuinka Suomeen tultuani en voinutkaan syödä jotakin, mitä ennen olin pystynyt syömään. Sitten seuraavaksi tuli joku uusi mitä en voinut syödä jne. Valitettavaa, mutta totta ja kyllä, kirjoitan sen nyt tähän ”ääneen”, mutta muistan hyvin kun eräänäkin päivänä söin yhden banaanin aamupalaksi ja kävin klo: 12.00 mennessä 27 kertaa vessassa.
Mulle tehtiin tähystykset molemmista päistä (jeij, vielä samalla tapaamisella) sekä myöhemmin kapselitähystys. Kapselitähystyksessä niellään kapselikamera, joka sitten matkustaa ihan ”loppuun asti” kuvaten suolistoa. Tähystyksistä ei löytynyt mitään sen kummallisempaa kuin, että ärtynyt suoli ja piste. Sillä diagnoosilla jatkettiin, minkä olinkin saanut jo 10 vuotta aiemmin.
Kuitenkin tässä vaiheessa jätin ruokavaliosta pois maidon kokonaan ja aloin noudattaa FODMAP ruokavaliota (tästä lisää myöhemmin). Lisäksi käytössäni oli gluteeniton ruokavalio ja tällä yhdistelmällä sain suoliston rauhoittumaan. Sen voin tässä vaiheessa sanoa, että pahin kaikista itselläni on ollut maito. Nykyisin edelleen olen maidottomalla ja en edes muista, koska vatsani olisi ollut tai mennyt sekaisin, vaikka joskus söisin vehnääkin.
Vuonna 2015 kouluttauduin ravintovalmentajaksi Trainer4You:lla ja sen jälkeen olen valmentanut kymmeniä ihmisiä ravitsemuksen parissa.
Erityisherkkä ja vatsavaivat
Erityisesti erityisherkillä tuntuu olevan useasti ongelmia vatsan kanssa. Sen voi aiheuttaa esimerkiksi stressi, ärtynyt suolisto tai herkkä reagoiminen ikäviin asioihin. Mielestäni erityisherkälle on vain eduksi, mitä enemmän hän tietää erityisherkkyydestä, hän tietää itsestään. Mitä paremmin herkkä tunnistaa asiat, mitkä aiheuttavat stressiä, sitä paremmin hän voi niitä sääädellä ja omalla tavallaan oppia tuntemaan itseään entistä paremmin. Itsensä tuntemista ei ole vain se henkinen puoli, vaan myös fyysinen tietämys.
Monesti kun asiakas kertoo, että vatsa on löysällä, kaikki tulee läpi ja tähän ei mikään auta, katsotaan läpi mitä hän oikeastaan syö. Lopun viimein hän syö monia ruokalajeja, mistä hän tietää itsekin saavansa vatsavaivoja. ”Mutta kun ne ovat niin hyviä..” -sanoo moni. Tähän ei voi muuta vastata kuin, että vatsasi ei taida olla vielä riittävän kipeä, jotta olisit valmis tekemään muutoksia. Tähän mennessä olen pystynyt auttamaan jokaista asiakastani, joilla on ollut vatsavaivoja, jotenkin hassu sattuma, että jokainen heistä on ollut myös erityisherkkä. Erityisesti jos asiakas ei ole vielä tietoinen erityisherkkyydestään, hänen voi olla vaikeampi käsitellä myös herkkää vatsaansa. Kun tiedostaa herkkyytensä, sitä on helpompaa säädellä ja tätä kautta saada apua myös suoliston kanssa.
Useimmat vatsaongelmaiset asiakkaani ovat olleet naisia ja lähes jokainen oli joskus elämässään kokeillut jotakin halpadiettiä. Halpadietillä tarkoitan massadiettejä, joita ei ole eikä pystytä yksilöimään juuri sulle. En kuitenkaan tarkoita sitä, että kukaan ei niistä hyötyisi. Erityisherkillä tulee ottaa paremmin huomioon palautuminen ja kaikille ei sovi yksinkertaisesti puolikiloa porkkanaa päivässä. Jos erityisherkkä on kuormittunut, voi olla se ja sama vaikka hän kuinka ja hyvin noudattaisi massadietin ohjeita, kun keho oikeasti huutaakin lepoa.
Toiminnallisia vatsavaivoja voidaan hoitaa lääkkeillä ja oikealla ruokavaliolla. Jos kuitenkaan näistä ei ole hyötyä, on syytä keskittyä myös terapiaan, elämäntapojen muutoksiin, stressinsäätelykeinoihin sekä kehon rentoutukseen.
Kuntosalilla
Olen työskennellyt kuntosalilla kohta kymmenen vuotta. Vielä noin viisikin vuotta sitten oli lähes sydäntä raastavaa nähdä, kun joku asiakas aloitti kuntosalilla käymisen ensimmäistä kertaa elämässään ja hän kävi kaksi kuukautta treenamssa ja sai aikaiseksi enemmän tulosta kuin mä. Tarkoitan, että treeni oli tehnyt tehtävänsä. Meni oma aikani ymmärtää se, että vaikka itse treenasin viisi kertaa viikossa salilla ja pidin seitsemän tuntia tanssia viikossa, en vain näytä siltä, että ehkä näin olisi. Lisäksi ravitsemukseni oli varmasti monipuolinen, terveellinen ja riittävä.
Ja jos nyt mietitte, että miltä mun olisi sitten pitänyt näyttää, vastaus on, että edes vähän enemmän siltä henkilöltä, joka on liikunnan parissa töissä. Suolisto-ongelmat vaikuttavat siihen, että kaikki ravintoaineet eivät imeydy oikein. Suolisto-ongelmat vaikuttavat siihen, että vatsa näyttää useimmiten siltä, että synnytysosastolla pitäisi olla tai vähintään matkalla sinne. Olen kuitenkin hyväksynyt sen, että vaikka multa kysellään vähintään kerran viikossa, että joko on toinen tulossa (kyllä ja vain sen vuoksi, että näytän siltä), otan ennemmin vastaan turvonneen vatsan kun ruoka kuitenkin pysyy sisällä. Toistaiseksi vatsani ei ole ollut kuin vain itseni kannettavissa ja ilmeisesti monien mielessä. Ei hättää, hoidan tämän tontin jatkossakin!
Seuraavat blogin postaukset tulevat käsittelemään asiaa tämän aiheen ympärillä ja laita viestiä/kommenttia, jos on mielenpäällä jotakin, autan mielläni. Lisäksi myös itse ravintovalmennuksissa voi olla yhteydessä, jos sellaiseen on tarvetta.
Nonna
Instagram kasikirjaminustasinulle
Facebook Käsikirja minusta sinulle
kasikirjaminustasinulle@outlook.com