Olen täällä blogissa maininnut siitä, että sairastan PCOS ja raskauteen liittyvät asiat eivät ole onnistuneet mieheni kanssa sormia näpäyttämällä. Tuntuu, että hyvin monella naisella on PCOS ja kärsii lapsettomuudesta. Haluankin jakaa teille ”salaiset” vinkkini, joiden olen huomannut vaikuttavan painavasti raskautumiseeni.
PCOS
Itselläni on todettu PCOS jo vuonna 2007 ultrauksen yhteydessä. Munasarjani olivat hyvin rakkulaiset jo tällöin.
PCOS on
”munasarjojen monirakkulaoireyhtymä (polycystic ovary syndrome) eli PCOS on naisten tavallisin hormonihäiriö, jota esiintyy 10−18 %:lla naisista. Jopa noin puoli miljoona suomalaisnaista kärsii siis siitä jonkinasteisena.
PCOS eroaa PCO:sta, eli munasarjojen monirakkulaisuudesta siten, että PCO:hon ei liity PCOS:n hormonaalisia häiriöitä. Pelkkä munasarjojen monirakkulaisuus (PCO) on tavallinen löydös naisilla ja sitä esiintyy jopa 25 %:lla 30−35-vuotiaista naisista.
Nimensä mukaisesti PCOS on oireyhtymä eikä varsinainen sairaus. Moni PCOS:n kanssa elävä voi huomata häiriöitä kuukautiskierrossaan. Oireistoon voi liittyä myös miestyyppistä liikakarvoitusta sekä painon kertymistä erityisesti keskivartalon alueelle. Monirakkulaisten munasarjojen ja oireyhtymän kehittymisen taustalla on epäilty olevan todennäköisesti sekä perinnöllisiä että ympäristötekijöitä. PCOS:n on todettu periytyvän äideiltä tyttärille noin 50–70 % todennäköisyydellä.”
lähde (Korento ry:n sivusto erinomainen lähde asiaan)
Oma taisteluni PCOS:n kanssa
Vuonna 2007 olen ollut parikymppinen nuori nainen, joka on tiennyt haluavansa lapsia joskus myöhemmin ja alkanut pelätä sitä, voinko lapsia ylipäänsä saada. Olen aina nähnyt itseni äitinä ja kyseisen oireyhtymä-diagnoosin jälkeen, aloin toivoa lapsia vielä enemmän. Itselläni on valitettavasti muutakin ”ongelmaa” lapsien saamisen suhteen, joten olen vuosia pelännyt sitä, millainen matkastani voikaan tulla, kun lapsien aika olisi. Näiden ongelmien vuoksi, en voisi olla onnellisempi kahdesta terveestä lapsestani, jotka on tietysti silmissäni täydellisiä.
Pohjustan teille hieman taustojani.
IBS
PCOS:n lisäksi, mulla on IBS eli ärtyneen suolen oireyhtymä. IBS on todettu mulla noin 15 vuotta sitten ja vuosien saatossa olen opetellut itselleni uuden ruokavalion ensin testaamalla ja sitten myöhemmin kouluttautumalla alalle. Muistaakseni oli vuosi 2015 kun vatsani oli niin kipeä ulkomaanreissulla mieheni kanssa, että en pystynyt syömään juuri mitään. Suolistoani tutkittiin matkan jälkeen kolmella eri tähystyksellä ja muuta ei koskaan ole todettu, kuin IBS. IBS on oikeastaan itselläni lähes kokonaan oireeton silloin, kun ruokavalioni on maidoton, gluteeniton ja FODMAP käytössä.
Esikoisen raskaus
Olen alkanut odottaa esikoistamme vuonna 2017 helmikuussa. Ruokavalioni on ollut ihan täysin maidoton ja gluteeniton. Lisäksi FODMAP on ollut käytössä. Nämä ruokavaliomuutokset olivat olleet mulla tässä vaiheessa reilun vuoden ajan, kunnes raskauduin ja onnistuneesti kannoin esikoisemme loppuun asti.
Kuopuksen raskaus
Kävin yksityisellä gynekologilla joulukuussa 2019. Kerroin hänelle, että toiveena olisi toinen lapsi, jos nuo munasarjani ultrattaisiin ja tarkastettaisiin, kuinka pahat rakkulat siellä on.
Lääkäri suoritti ultrauksen ja sanoi, että täällä ei näy yh-tään mi-tään rak-ku-loi-ta. Olin hämilläni. Hän vielä totesi, että ei voida sanoa, että sulla olisi PSOS:ää.
No mitä kummaa? Missä ne mun rakkulat sitten olivat?

Sitten tajusin.
Olin suolistoni vuoksi jälleen ollut kokonaan maidottomalla ruokavaliolla kaksi kuukautta ennen ultrausta. En tiedä, enkä niin väitä, että tieteellisesti tämä olisi fakta, mutta rakkuloita ei ollut ja raskauduin helmikuussa vuonna 2020.
Kuopus syntyi joulukuussa 2020. Aina raskaana ollessani suolistoni toimii kuin unelma ja pystyn syömään lähes mitä vain. Joten olin raskausaikana sekä sen jälkeen jälkitarkastukseen asti syönyt laktoosittomia maitotuotteita. Kun sitten jälkitarkastuksessa lääkäri ultrasi mut, hän totesi, että sulla on todella rakkulaiset munasarjat. Jotenkin en yllättynyt.
Nyt kun suolistoni alkaa pikkuhiljaa jälleen temppuilla, koska hormonitasot tasottuvat, hyvinvointini vuoksi on palattava takaisin maidottomaan ja gluteenittomaan ruokavalioon.
Joten.
Vinkki 1. OTA KÄYTTÖÖSI MAIDOTON RUOKAVALIO. TÄYSIN MAIDOTON.
Olen Instagramissa keskustellut samasta aiheestä @naisravinto tilin takana olevan Nooran kanssa, ja hän on huomannut saman. Noora kannattaakin ottaa seurantaan!
Lisäksi säästän teidät pitkiltä sepustuksilta, mutta olen kärsinyt lapsesta asti surkeista verivarastoista. Ja vaikkakin hemoglobiini olisi ollut hyvä, ferritiinit ovat olleet alhaiset. Olen molemmilla kerroilla raskautunut ja saanut lapset maailmaan asti, kun olen syönyt rautalisää.
Vinkki 2. MITTAUTA FERRITIINISI JA SYÖ RAUTALISÄÄ JOS NE OVAT ALHAISET.
Onnea matkaan jos sulla on lapsihaaveita, näillä kahdella vinkillä ja miehen avulla (hehe), olen saanut kaksi ihaninta mussukkaa meidän elämiin! Toivottavasti säkin saat.
Jos PCOS ja PCO kiinnostaa muuten, käy lukemassa blogikollegani Henriikka-Isabellan matkasta täältä.
Nonna
Instagram kasikirjaminustasinulle
Facebook Käsikirja minusta sinulle