Pala erityisherkän rakkaudesta

Koska erityisherkät kokevat lähes kaikki tunteet ja tuntemukset voimakkaammin kuin ei erityisherkät, rakkauden tunne ei tee siinä poikkeusta. Kun erityisherkkä rakastuu, se saattaa näyttää hyvinkin dramaattiselta ulkopuolisille ja jopa rakkauden kohteelle, varsinkin jos kohde ei ole samalla aaltopituudella.

Erityisherkät ovat välillä niinkin hassuja, että esimerkiksi tietynlainen suotuisa ympäristö voi sytyttää tunteita toista ihmistä kohtaan, mitä ei välttämättä ei-niin-romanttisissa olosuhteissa edes tapahtuisi. Jotkin rakkauden tunnusmerkkejä kuvaavat laineiden liplatukset, auringonlasku, hempeä laulu jne. voi saada erityisherkän ihastumaan johonkuhan, vaikka toisissa oloissa niin ei tapahtuisi. Elämme niin vahvasti fiiliksen mukana, että yhtäkkiä näämmekin jossakin toisessa ihastuksen merkkejä, vaikka niitä ei edes olisi. Uskon myös, että elämäntilanne voi vaikuttaa rakastumiseen. Oikean ihmisen tapaaminen väärällä hetkellä ei välttämättä kuitenkaan kanna suhteeseen asti.

Joskus kuitenkin kun erityisherkkä huomaa jonkun ihastuneen häneen, on herkän hyvä kertoa omista tunteistaan myös toiselle. Kaikki nimittäin eivät huomaa ihastumisenmerkkejä toisessa ja helposti erityisherkkä voi olettaa, että näyttää toiselle positiiviset tunteensa, vaikka ei niin tekisikään. Ja vaikka toinen ei olisikaan kiinnostunut, koko tilanne raukeaa nopeammin joka tapauksessa kertomalla tunteista. Monesti erityisherkillä on sellainen kummallinen ajatus suhteen etenemisestä, että jos nyt vain riittävästi tässä lirkuttelen ja olen mieliksi oikein ajan kanssa, niin saan hänet ihastumaan muhun. Tämä on jo manipulointia. Ai mistä tiedän? Tiedän, koska olen joskus tähän sortunut itsekin.

Osalla erityisherkistä on myös toinen kummallinen tapa; avautua asioista AIVAN liian aikaisin. Kerrotaan joko omasta erityisherkkyydestä ei erityisherkälle tai kerrotaan suhteen alkuvaiheessa historiastaan lähes kaikki kipukohdat. Trust me: TÄSSÄ OIVA KEINO TYÖNTÄÄ UUSI SUHDE JO HETI ROMUKOPPAAN. Varsinkin ei erityisherkkien kanssa. He eivät osaa ottaa vastaan lähes tuntemattomalta mielin määrin synkkiä salaisuuksia ja sen lisäksi tukea siihen päälle vielä niin kuin erityisherkkä heidän olettaisi tukevan. Otetaan siis ihan rauhassa. Ei mihinkään kiire valmiissa maailmassa. Haasteellisten aikojen läpikäyminen tai niistä keskusteleminen luo syvempää tunnesidettä, mutta kaikkea ei voi kaataa toisen niskaan heti alkutaipaleesta, eikä oikeastaan saakaan kaataa missään vaiheessa.

Erityisherkät ihmiset pyrkivät näkemään muissa aina jotakin hyvää ja he myös huomaavat helposti muissa sellaisia erilaisia mielenkiintoisia piirteitä, jotka jotenkin sytyttävät herkät. Herkkä voi kokea jonkin ihastuttavan piirteen niin vahvasti, että monet sitten ikävemmät piirteet jäävät jalkoihin ja niitä ei niinkään punnita. Vaikkakin herkistä toki löytyy myös niitä, jotka kokevat itsensä hyvinkin täydellisiksi ja jotenkin enemmän etuoikeutetuiksi parisuhteissa, että jokaisen kumppanin virheeseen tartutaan kynsin hampain. Usein erityisherkät kiinnostuvat helpommin toisista erityisherkistä, vaikkakin joillekin herkille juurikin parempi kumppanivaihtoehto voi olla ei erityisherkkä. Jotkut erityisherkät myös itse kokevat, että heille olisi parempi ei erityisherkkä kumppani oman ”liiallisen” herkkyyden vuoksi tasapainottamaan sitä, vaikkakin juuri nämä herkät ehkä ennemminkin ansaitsisivat sen erityisherkän heitä ymmärtävän kumppanin. Oli meille jokaiselle sopiva sitten erityisherkkä tai ei erityisherkkä kumppani, tärkeintä on olla ensin sinut oman herkkyyden kanssa.

Muistan hyvin kun eräs exäni ihastui yhteiseen tuttuumme. Valitin asiasta veljelleni itku kurkussa ja sanoin hänelle, että ”katso nyt tuota tyttöä, mikä hänessä on paremmin kuin mussa”. Veljeni sanoi, että ei välttämättä mikään, mutta meille jokaiselle löytyy täältä maanpäältä useampia mielenkiintoisia ihmisiä, joiden jokin piirre vain vie mukanaan ja silloin voi helposti unohtua se, mitä itsellä jo olisikaan omassa kumppanissa. Se piirre voi olla jokin sellainen, mitä muiden on sitten vaikeaa ymmärtää. Tällaisessa tilanteessa ihastunut osapuoli tekee sen päätöksen lähteekö hän uhmaamaan parisuhdettaan ja lähestyy ihastuksen kohdettaan, vai antaako hän tunteen kuihtua ja jatkaa parisuhteessa. Voin myöntää, että näin erityisherkälle on ihan äärimmäisen vaikeaa sisäistää sitä, että joku jättää jonkun nopean ihastuksen vuoksi, jossa vain jokin yksi piirre vie mukanaan. Tarkoitan tällä omia muutamia kokemuksiani sekä muutamia herkkiä ystäviäni, joiden puoliso on myös lähtenyt toisen matkaan, vaikka ne suhteet ovatkin päättyneet hyvin pian. Tällaisessa ihastumisessa voi olla kyse siitäkin, että ehkä eroa on punnittu jo aiemmin omassa päässä ja sitten haetaankin ihastuksen kohdetta jostakin aivan erilaisesta ihmisestä kuin oma kumppani on ollut.

Erityisherkän läheisyys

Läheisyys on melkoinen taitolaji, varsinkin herkkien kanssa. Usein sitä pitäisi olla enemmän ja juuri silloin kun itsestä siltä tuntuu. Toisen pitäisi aina osata tulla oikealla hetkellä halaamaan ja pitämään kädestä. Jostain syystä kuitenkaan herkän ei aina tulisi itse mennä toisen lähelle, kummallista. Joskus sitä sitten haluaa olla vain yksin edes hetken.

Läheisyys on asia, mistä voi olla hyvinkin erilaiset mielipiteet erityisherkällä ja ei erityisherkällä. Tällöin ei kuitenkaan voi valita vain kummankaan vaihtoehtoa, vaan läheisyyteen on löydyttävä kompromissi. Jos toinen haluaa seksiä joka toinen päivä ja toinen kerran kahdessa kuussa, kompromissi ei ole kerran kuussa. Läheisyys on niin iso asia, että siitä pitää pystyä keskustelemaan parisuhteessa ja omat toiveet pitää toiselle kertoa. Se, kumpi ei ole valmis tulemaan vastaan omassa mielipiteessään ja haluissaan, tekee samalla päätöksen, että tämä voi olla yksi suhteen kompastuskivi ja aika näyttää. Joku voi olla hyvinkin hempeilevä romantikko, kaikki eivät vain pidä romantiikasta.

Muistathan kuitenkin olla aina rehellinen ensinnäkin itsellesi ja toiselle osapuolelle. Rehellisyys lähentää. Pyri aina kuuntelemaan mitä toinen sulle kertoo ja älä tee omia ylimääräisiä päätelmiä siihen lisäksi. Tai jos teet, varmista osuiko ylimääräisyytesi oikeaan.

Nonna

Instagram kasikirjaminustasinulle
Facebook Käsikirja minusta sinulle
Tiktok @kasikirjaminusta
kasikirjaminustasinulle@outlook.com

7

Vastaa