Onko lapseni erityisherkkä

POSTAUSSARJA: ERITYISHERKKÄ LAPSI OSA 6/23

Kaikille ei varmasti ole täysin selvää, onko oma lapsi erityisherkkä. Erityisherkän vanhemman on varmasti helpompaa tunnistaa herkkä lapsensa jo vauvana, mutta ei erityisherkälle vanhemmalle se ei ole niin helppoa. Kirjoitan tekstin pohjautuen sekä Elaine N. Aronin HSP Erityisherkkä lapsi -kirjaan (s. 167 – 188) sekä omiin kokemuksiini.

Erityisesti vauvat saattavat itkeä paljonkin, esimerkiksi vatsaansa kun suolisto kehittyy. Erityisherkkä vauva voi olla hyvinkin tyytyväinen vauva, jos hänellä on perustarpeet tyydytettyinä ja hän on terve (tarkoitan sitä, että hän ei koe kipua). Vauvan ainoa kommunikointikeino on itkeä. Toisaalta myös erityisherkkä vauva voi olla koliikkivauva. Jos epäilet vauvasi olevan erityisherkkä, voit seurata reagoiko hän normaalia voimakkaammin ärsykkeisiin, pelästyykö hän ehkä helposti. Vauva saattaa olla myös hyvin tarkkaavainen.

Erityisherkkää lasta ei kannata aliarvioida, vaikka hän olisi vielä hyvinkin pieni. Hän aistii tunnetilasi ja mielialasi jo hyvin nuorena. Siksi on tärkeää, että itkuinen vauva saa vanhemman rauhallisen sylin.

Mitä enemmän lapselle tulee ikää, sitä helpommin herkkyys on hänestä havaittavissa. Jo pieni vauva voi ylivirittyä, ja sen vuoksi olla itkuherkkä. Jos vauva on ylivirittynyt, hän kääntää kasvonsa toisaalle ja koittaa poistaa stressia aiheuttavan tilanteen näin mielestään.

Liikaärsykkeet luovat ylivirittyneisyyttä

Joskus myös erityisherkät vauvat tarvitsevat omaa rauhaa. Aina itkussa ei ole kyse siitä, että syliin, ruokaa, vaipanvaihto tai nukkumaan. Joskus ympäristö saattaa aiheuttaa vauvalle liikaa stressiä ja tällöin on hyvä antaa tilanteen vauvan ympärillä rauhoittua. Toki erityisherkälle vauvalle on hirmu tärkeää vanhemman syli ja läheisyys, niin kuin jokaiselle vauvalla. Pieni vauva ei vielä tarvitse hypytystä ja äänekkäitä leluja. Nämä erikoiset lelut voivat jopa pinnasängyn ympärillä aiheuttaa vauvalle ylivirittyneisyyden tunnetta. Itsestä voi tuntua oudolta tai jopa hassulta, mutta vauva kannattaa pukea pehmeisiin vaatteisiin, jotka tuntuvat iholla vähiten.

Sopeutuminen perheeseen

Perheeseen saattaa kuulua vauvan lisäksi jo muitakin kuin vain vauva ja vanhemmat. Kun uusi perheenjäsen saapuu, on hyvä rauhaksiin antaa hänen tottua ympäristöönsä ja toki myös muun perheen häneen. Jo pienestä lähtien on hyvä luoda vauvan kanssa rutiineja, sillä hän tottuu ja oppii niihin hyvin pian. Ne tuovat hänelle turvallisuuden tunnetta. Tiedän, että vastasyntynyt on ihanaa läheisillekkin, mutta vierailuissakin on hyvä pitää järki kädessä herkän lapsen kanssa.

Tiedostat varmasti, että kuinka paljon mieluisampaa on lämpöinen suihku. Tämä mukavuus on tärkeää myös vauvalle. Samaan kategoriaan menevät myös ruoan ja koko asunnon lämpötila. Ja tämä ei luultavammin tarkoita sitä, että asunnossa olisi oltava 24 astetta, vaan lämpöinen yöasu ja oma pinnasänky 18 asteisessa huoneessa voi olla vauvalle juuri sopiva.

Kun vauvalle tulee lisää ikää ja mikäli yöt muuttuvat katkonaisimmiksi, voi hyvin olla kyse siitä, että vauva saa päiväsaikaan liikaa ärsykkeitä, eikä osaa rauhoittaa öitään. Tämä voi tapahtua lapsille oikeastaan missä iässä vain.

Oma rauhallinen mielesi ja käyttäytymisesi tarttuu vauvaan. Vaali niitä.

Nonna
Instagram kasikirjaminustasinulle
Facebook Käsikirja minusta sinulle
kasikirjaminustasinulle@outlook.com

8

Vastaa