Mutta kun toi on ihan erilainen kuin mä

Olen sivunnut muutamassa kirjoituksessani asiaa siitä, kenen kanssa erityisherkän olisi hyvä seurustella ja kenen ei. Millaisia hyviä ja huonoja puolia voi suhteessa olla, jos toinen osapuoli onkin erilainen kuin erityisherkkä?

Olet varmasti tavannut lukuisia erilaisia ihmisiä, mitä itse olet. Ihan ilman parisuhteitakin heidän kanssaan. Huomaatko ajattelevasi, että eihän tuon kanssa voi tulla toimeen kun hän ajattelee näin ja toimii noin? Vai löydätkö itsesi ajattelemasta, että totta, asiaahan voi käsitellä tuoltakin kantilta. Erilaisuuden ymmärtäminen ja ylipäänsä vastaanottaminen omaan elämään, kasvattaa omaa luonnetta. Voin myöntää. Erityisesti nuorempana olen ollut ihminen, joka tekee ”kaiken aina oikein” ja vain ”mun tapa on se paras tapa”. NO EI MUUTEN OLE. Tämä on erityisherkille tyypillinen ajattelutapa jossain vaiheessa elämää, jotkut meistä sitten ajattelevat niin ikuisesti ja jotkut meistä avaavat silmänsä jossakin vaiheessa elämää myös muiden tavoille toimia ja hyväksyy ne erilaisuudesta huolimatta. On muuten ihanaa, kun itse olen luopunut tästä itsekkäästä ajattelumaailmasta jo vuosia sitten ja saan olla inhimillisesti väärässä ja tehdä asioita jonkun toisenkin tavalla. Tämä ajattelu opettaa joustavuutta ja ylipäänsä sopeutumista.

Kannattaa muistaa erilaisten ihmisten kanssa toimimisessa se, että mitä kaikkea teillä on käsissä kun yhdistätte voimanne. Jos itse esimerkiksi kuormitut tai ylivirityt helposti, anna kumppanisi tasapainottaa sua, opettaa rauhoittumaan tarvittaessa ja kantamaan osan ylikuormastasi.

Erilaisuus parisuhteessa

Jos olet herkkänä sisäänpäinkääntynyt, ulospäinsuuntautunut kumppani saattaa saada sua tekemään asioita, joita et yksinäsi edes harkitsisi. Tasapainoisen kumppanin kanssa uskallat paremmin heittäytyä ja hän varmasti tukee sua uusissa asioissa. Lisäksi monesti herkät eivät arvosta itseään riittävästi, ei erityisherkät ovat hyviä opettamaan meille sitä, että meilläkin on oikeus tuntea arvostusta itseltämme ja muilta.

Erityisesti nyt raskaana ollessa olen joutunut käymään läpi hyvinkin rankkoja asioita. Joihinkin olen pystynyt itse vaikuttamaan ja joihinkin taas en. Mä en aina itse tunnista sitä, koska tulisi himmata, vetää happea ja keskittyä itseensä. Lähden helposti ylikierroksille. Nyt olen vain joutunut sivuuttamaan ja jättämään taakseni asioita, joita en muuten jättäisi. On ollut pakko vauvan vuoksi. Yhtenä päivänä mulla oli niin kamala stressi eräästä konfliktitilanteesta, että menin ihan hysteeriseksi yksin kotona. Huomasin, että vatsani meni ihan kovaksi ja alkoi supistella. Tämä kyseinen hetki herätti mut ja kerroin illalla asiasta miehelle. Mies kertoi, että tukee mua ja nyt vain mun on jätettävä asia taakseni, koska jos kyseisen asian vuoksi meidän vauvalle tapahtuu jotakin, miehen suoria sanoja lainaten ”vaadin päitä vadille”. Olen miehestäni enemmän kuin tyytyväinen. Hän tunnisti mun rajat paremmin kuin mä itse ja puhalsi pelin poikki. Asian suhteen oikeus tapahtuu joskus tavalla tai toisella, mutta mä keskityn vauvaan.

Kerroin tapahtumasta siksi, että mieheni erilaisuus herätti mutkin tilanteen vakavuuteen. Mieheni suojeli mua juuri niinkuin suojelua tarvitsen.

Mitä järkeä on sitten seurustella erityisherkän kanssa?

Tasapainoinen erityisherkkä ihminen on loistava kumppani parisuhteessa lojaalisuutensa vuoksi. Meillä herkillä on niin vahva oikeudentaju, että emme lähde hepposin keinoin kohtelemaan toista osapuolta huonosti parisuhteessa. JOS siis herkällä on itsellä asiat tasapainossa itsensä kanssa. Erityisherkät huomaavat pieniä arjen iloisia asioita ja voi saada ei herkänkin tarttumaan näihin asioihin ja hetkiin. Toki huomaamme myös niitä häiritseviä asioita, jotka sitten voimme tuoda esille myös nopeammin kuin toinen niitä ei ehkä huomaisi.

Erityisherkillä on taito havainnoida tilanteen eteneminen tiettyyn suuntaan, ennen kuin ei erityisherkkä sitä havainnoi. Tällä havainnoinnilla voidaan välttää konfliktitilanteita, jos erityisherkkää halutaan kuunnella. Herkät aistivat helposti jos joku on esimerkiksi hermostumassa ja koittavat ohjata tilannetta toiseen suuntaan. Lisäksi herkillä on keino pohtia monia tilanteita reippaasti eteenpäin, miten ne mahdollisesti tulevat menemään ja sillä keinoin ”varoittaa” etukäteen, että miten oikeastaan kannattaakaan toimia. Itseltäni löytyy ainakin vinopino tilanteita, joita olen seurannut vierestä ja todennut jossakin vaiheessa, että jos toimit nyt näin tai näin, niin lopputulos on tämä. On sitten niitä ihmisiä, jotka toteavat, että hei kiitos, totta turiset, ja sitten on niitä, jotka haluavat kuitenkin tehdä oman pään mukaan ja lopputulos on sitä, mistä erityisherkkä varoitteli.

Monille erityisherkille läheisyyden tarve voi olla niin suurta, että ei erityisherkkä ei ymmärrä sitä ja pysty vastaamaan siihen. Voi myös käydä niin, että ei erityisherkkä ei ymmärrä erityisherkän tarvetta olla välillä myös yksinään. Tärkeää tällaisissa tilanteissa on keskustella läpi, mitä kumpikin odottaa milloinkakin toiselta. Läheisyyden muotoja on myös erilaisia. Läheisyyttä ei ole vain toisen kainalossa makaaminen, sitä on myös toisen kanssa esimerkiksi lenkkeily. Myös erityisherkän kuormittavuuteen ja ylivirittyneisyyteen on hyvä kiinnittää huomiota, ja jos ei erityisherkkä huomaa herkän kuormittuvan tai virittyvän liikaa, rauhoitella tilannetta. Jos vaikuttaa siltä, että herkän sietokyky alkaa paukkua, on hyvä keskustella sen rajoista ja tehdä ne molemmille selviksi. Joskus myös ei erityisherkän sietokykyä koetellaan ja tällöin on hyvä yhdessä keksiä siihenkin keino, ettei ei erityisherkkääkään rasiteta liikaan. Kaikille sen verran, mitä jaksaa kannatella, omia tai toisen huolia parisuhteessa. Huomioikaa toistenne erilaisuus kaikessa, hyväksykää se ja tulkaa vastaan.

Miten on, vetääkö susta vastakohdat toisiaan puoleensa?

Nonna

Instagram kasikirjaminustasinulle
Facebook Käsikirja minusta sinulle
Tiktok @kasikirjaminusta
kasikirjaminustasinulle@outlook.com

7

Vastaa