”Miten jaksat herkkänä äitinä lapsiarkea?”

No. En aina jaksakkaan. Tätä multa kysytään usein ja toinen mitä kysytään on ”kannattaako erityisherkän edes yrittää lasta?”. Vastauksia on tasan niin monta erilaista kuin on meitä erityisherkkiäkin. Herkillä on monia ominaisuuksia, jotka auttavat heitä selviytymään helpommin lapsiarjesta kuin ei erityisherkät, mutta vaakakupissa painaa herkkien kuormittavuus. 

Miten jaksan

Meillä jokaisella on omat unelmat, haaveet ja toiveet. Niitä kohti pyritään ja kun ne saavutetaan, niistä toivottavasti nautitaan. Mun unelma on aina ollut olla äiti. Sanon siksi unelma, koska äitiyteen ei ole ollut helpoin reitti itselläni. Nyt kun olen kahden upean herkän lapsen äiti, en voisi olla onnellisempi ja rakastan olla heidän kanssaan kotona. Joku toinen erityisherkkä haluaa ehkä myös vanhemmaksi, mutta ei niin välitä lasten kanssa vain kotona olosta ja haluaa myös palata työelämään nopeammin. Missään näissä vaihtoehdoissa ei ole mitään väärää. Kerroin tästä siksi, että tiedän itse jaksavani kotona lasten kanssa helpommin kuin moni muu herkkä ihminen, koska se on se mun juttu.

No miten sitten käytännössä helpotan päiviäni? Jos tiedän, että päivän aikana ei ole mitään ohjelmaa tiedossa, esimerkiksi taapero ei mene kerhoon, koitan katkaista päivän jollakin tavoin niin, että poistumme kotoa autolla johonkin. Nyt kun säät ovat olleet sallivampia, olemme poikenneet torilla muutamia kertoja välipalalla. Pääsemme katselemaan eri maisemia ja ympärillä tapahtuvat asiat pitävät lastenkin mielenkiintoa paremmin yllä.

Nyt kun taapero on jättänyt päiväunet lähes joka päivä välistä ja vauva nukkuu vielä kolmet, saatan lähteä ajelulle heidän kanssaan vauvan viimeisillä päiväunilla, jolloin hän nukkuu yhden unisyklinsä (noin 45-50min.) Taapero saattaa myös nukahtaa hetkeksi, ja itse saan mukavasti kerätä ajatuksia ajelessa. Suosittelen. Tämä on myös siitä hyvä, että jos kotona vauva nukkuu ja taapero tekee itsekseen jotain, alan helposti tehdä vain jotakin kotihommia jne. Ajellessa en voi muuta tehdä kuin kuunnella mukavaa musiikkia ja ajatuksiani.

Rehellisesti sanottuna arki on ihanaa, mutta rankkaa siitä tekee se, että unta ei vain saa putkeen riittävästi. Kestän hyvin unettomuutta, mutta rajansa vain on mullakin. Suositus taitaa taaperolle olla yksi tunti televisiota päivässä maksimissaan ja tämän tunnin käytän kyllä arkena joka päivä. Joskus köllöttelemme yhdessä kun vauva nukkuu ja katsomme jotakin tai joskus on pakko laittaa televisio viihdykettä kun teen mitä tahansa muuta ”pakollista”. Enkä myöskään aio tästä kokea huonoa omatuntoa. Ennemmin hoidan asioita tasasesti päivän mittaan rauhallisella mielellä kuin väkisin puurtaen hermot kireellä.

Jos paniikki kuvan suhteen iskee, vauva oli tuossa taaperon vieressä sen aikaa katsomassa telkkaa kun kävin pissalla (noin 1min 21s) ja lisäksi valokuvauksen ajan kun olivat niin söpöjä mielestäni (vauva voi edelleen ihan hyvin tästä huolimatta)
Anna rakkautta – muille ja itsellesi

Tarkoitan tällä sitä, että joskus kun huomaan hermoni kiristyvän ja tekisi mieli hetki hengähtää yksin, päinvastoin toimiminen auttaakin myös. Tämä siis itselläni. Halailen, pussailen ja paijailen lapsiamme useasti päivässä ja näitä asioita ei voi tehdä jos on vihainen. Jos hermot kiristyvät, onkin hyvää vastapainoa sille kaapata taapero syliin ja halia hänen kanssaan. Se rauhoittaa mieltä, kehoa ja taaperoa. Suosittelen kokeilemaan, vaikka pinnat kireällä ei todella tekisikään ensimmäisenä mieli osoittaa hellyyttä toiselle.

Rehellisesti sanottuna kiinnostus liikuntaa kohtaan on ollut vähissä, mutta olen kaikesta huolimatta päättänyt liikkua, jotta jaksaisin paremmin. Keho ja mieli ovat olleet sitä mieltä, että rauhallisemmat treenit ovat nyt paikallaan ja olemme sopineet miehen kanssa niin, että voin hänen tultua töistä kotiin tehdä yksinäni puolentunnin treenin päivittäin. Itseäni motivoi tekemään tämän treenin se, että kehoni kiittää, mieleni rauhoittuu ja saan vain olla itsekseni tämän puolituntia päivässä.

Nonna

Instagram kasikirjaminustasinulle
Facebook Käsikirja minusta sinulle

6

Vastaa