Mitä puhua esimiehestä

Tämä kirjoitus ei sisällä vinkkivitosia siihen, miten puhutella pomoa, käyttäytyä, mielistellä tai leperrellä isojen herrojen kanssa. Tässä kirjoituksessa aion kirjoittaa eräästä pomostani.

Jos odotat kirjoituksen sisältävän mulle potkut, vihapuheita pomosta tai salaisia juoruja esimiehestä, siitäkään tämä kirjoitus ei kerro. Tämä kirjoitus kertoo yhdestä parhaasta pomosta, jonka alaisena olen saanut toimia.

Pomoni

En toiminut alaisenasi montaakaan vuotta, mutta muistan ajaltamme paljon. Meistä tuli ystäviä, vaikkakin emme niinkään enää ole tekemisissä. Mun näkemys kuitenkin on se, että voisimme jatkaa ystävyyttämme samaan tahtiin joka kerta kun istumme alas. Voimme toki seistäkkin.

Se, miten hoidit pomon toimenkuvasi mun kanssa, noh, mulla ei oikeastaan ole mitään pahaa sanottavaa. Olet paras pomoni. Kuuntelit aina. Niin työasiat kuin yksityisasiatkin. Ei ollut asiaa, missä et olisi halunnut auttaa. Tiesit siitä tai et. Mulla on myös munaa kertoa, jos olisi jotakin negatiivista, koska sä kestät sen kyllä.

Meidän välille kehittyi hyvin syvä luottamus. Kerroit mulle hyvin arkoja asioita, mutta niin mäkin sulle. Molemmat tiesimme, että emme koskaan käyttäisi asioita toisiamme vastaan. Niin ei oikeiden aikuisten elämänpelissä pelata. Muistan joskus kun kerroit mulle erittäin arkaluonteisen asian, joka ei liittynyt meistä kumpaankaan. Myöhemmin kuitenkin asia oli levinnyt ja kerroit kuinka ihmettelit asiaa, koska et ollut kertonut asiasta kuin vain mulle ja eräälle toiselle. En usko, että tämä teksti tavoittaa sua, mutta voin luvata, että mä en sitä asiaa ole kertonut eteenpäin. Sut petti joku muu. Kun kysyit asiasta, huomasin, että et uskonut mun puhuvan totta. Tämä on kalvanut mun mieltä tähän päivään asti vuosien ajan, mutta mun on nyt elettävä tästä eteenpäin niin, että sen on riitettävä, että itse tiedän totuuden.

Sulle kun ei voi koskaan sanoa mitään

Mullehan on aina sanottu siitä, kuinka mulle ei voi koskaan sanoa mitään kun alan itkeä tai ”otan itseeni” jne. Sä kuitenkin, entinen pomoni, opetit enemmän. Kyse ei koskaan ole ollut siitä, ettei mulle voisi sanoa mitään, kyse on ollut siitä, miten asian ilmaisee. Uskon, että olen työelämässä voinut kehittyä monessa työpaikassa hyväksi työntekijäksi kun mulle on annettu palaute rakentavasti ja olen siitä halunnnut oppia. Huom! Jos palaute on annettu rakentavasti. Ei, en ala kiukutella työmaalla jos mua piikitellään, mutta ei se varsinaisesti mieltä ylennäkkään.

Muistan hyvin erään tapauksen välillämme. Sun mieli oli maassa ja kysyin töissä mikä on. Kerroit, että on se kumma kun täällä ei saa mistään asioista sanoa mitään, ilman, että niistä suututaan ja ollaan naama näkkärillä. Kauhistuin ja pyysin välittömästi anteeksi, että olin aiheuttanut mielipaa. Torppasit kuitenkin mun sanomiset heti. Sanoit mulle näin: ”Höpö höpö. Sähän olet ainoita ihmisiä, joille täällä voi edes sanoa mitään ilman paskamyrsyä.” Tästä ymmärsin, että totta, kyllä mulle voi sanoa asioita, niitä negatiivisiakin, mua voi neuvoa ja kuuntelenkin, JOS teet sen rakentavasti. En muista yhtäkään konfliktia välillämme työmaalla, en edes, että olisit joutunut moittimaan mua. Ja jos niin olet tehnyt, olet tehnyt sen siististi, koska en ole huomannut edes sen olevan moittimista 😀

Alaisten käsittely

Se, mikä tekee susta parhaan pomon mun mielestä, ovat piirteet, miten otat vastaan työntekijät ja miten olet heidän kanssaan. Hyvin seilasit meidän naisten kuukautiskiukuttelujen aallokossa ja toki myös kaikkien niiden mielenosoitusten seassa, jota teimme kun kuukautisia ei ollut. Koitit aina ymmärtää, vaikka et välttämättä tiennyt mistä oli kyse. Harvaa pomoa aidosti kiinnostaa alaistensa asiat. Kannattaisi, koska silloin alaisiakin kiinnostaa antaa itsestään enemmän kuin 50% työpaikalla.

Kiitos meidän yhteisistä työvuosista. Palautit uskoni siihen, että ihan superhyviä pomoja on olemassa, joita kiinnostavat työntekijöiden kuulumiset ja hyvinvointi. Ymmärrän tietysti, että kaikilla ihmistyypeillä ei aina voi kohdata ajatusmaailma keskenään, mutta koen, että meillä se kohtasi kaikin puolin. Toivon sulle hyviä alaisia, sellaisia, jotka ansaitset.

Nonna

Sähköposti kasikirjaminustasinulle@outlook.com
Instagram kasikirjaminustasinulle
Facebook Käsikirja minusta sinulle

4

Vastaa