Mikä erityisherkälle ihmiselle avuksi

Haluan jakaa teille suuremmassa mittakaavassa ajatuksia siitä, mitä olen pohtinut tässä elämäni varrella olevan hyväksi erityisherkälle. Tarkemmin paneudun sellaisiin asioihin, joita jokaisen erityisherkän voisi olla hyvä pohtia itsensä kanssa läpi. Nämä asiat ovat mielestäni sellaisia, että herkän on parempi ymmärtää omaa käyttäytymistään juurikin erityisherkkänä.

Mitä on erityisherkkyys

Ensinnäkin on hyvä paneutua erityisherkkyyteen käsitteenä, mitä se on ja mitä se pitää sisällään. On ominaisuuksia, joita on jokaisella erityisherkällä, ominaisuuksia, joita on joillakin erityisherkillä ja ominaisuuksia, mitkä eivät kuulu erityisherkkyyteen. Moni ei erityisherkkä näkee meidän erityisherkkien herkkyyden hyvinkin negatiivisten lasien läpi; tuo nyt puhuu tuommosia kun on herkkis ja tuo käyttäytyy noin kun on erityisherkkä. Kaikki tavat ja ajatusmaailmat mitä sun pään sisällä on, ei kuitenkaan automaattisesti ole jokaisen erityisherkän ominaisuuksia. Joten vaikka keskustelemalla muiden erityisherkkien kanssa, saatat huomata, että ”hetkonen, onko sullakin näin?” ja kyseessä onkin meidän herkkien yhteinen tapa toimia, ajatella tietyissä tilanteissa tai lähestyä asioita tietyillä tavoilla.

Ole siellä, missä sun on hyvä

En varmastikkaan liikaa voi toistaa tätä, mutta jos susta tuntuu siltä, että sut jätetään asioiden ulkopuolelle tai susta tuntuu, ettet kuulu jonnekkin, jätät sellaiset piirit ja ihmiset sikseen. He tuovat sulle vain negatiivista lisälastia kannettavaksesi ja vievät mukanasi energiaa. Tässä viime aikoina on valitettavasti saanut painottaa enemmän ja vähemmän sitä, että katsothan seurasi tarkkaan. Älä yritä mahtua jonnekkin, minne sun ei edes kuuluisi mahtua; tunkeminen sinne tekee vain kaikille asianomaisille siitä kiusallista. Juuri sä erityisherkkä osaat kyllä lukea tilanteen niin, että oletko tilaan tervetullut vai et. Seuraa itsensäkkin kanssa kannattaa vaalia ja oppia sekä rakastamaan että kunnioittamaan sitä. Jos et osaa olla itsesi kanssa, se on hyvä opetella ennen kuin suunnittelet muiden kanssa olemista.

Ethän laiminlyö itseäsi kokonaisuutena

Erityisherkkyydestä puhuttaessa, keskustellaan useimmiten henkisestä hyvästä olosta. Erityisherkkyys kylläkin ulottuu myös fyysiseen minään. Monet herkät ovat kipualttiimpia, sairaampia (esimerkiksi autoimmuunisairauksia) ja voivat huonosti myös fyysisesti kun jotakin negatiivista elämässä tapahtuu. Näiden asioiden tiedostaminen on tärkeää. Jos tiedät, että saat luultavimmin tänään huonoja uutisia lääkäriltäsi ja reagoit vatsallasi, älä sovi lenkkitreffejä kaverin kanssa. Ainakaan metsään. Vaikka kuinka tuntuisi oudolta se, että miten voi mennä vatsa sekaisin huonoista uutisista, niin kyllä se vain voi, ja tämä kuuluu sekä erityisherkkyyteen että myös toki moniin suolistosairauksiin. Niitä suolistosairauksiakin tuntuu olevan aika monella herkällä. Mutta hei, yhtä hyvin se vatsa voi mennä sekaisin onnellisistakin uutisista.

Synkempi maailmako?

Maailmassa ja ympärillämme tapahtuu koko ajan enemmän kaikkea, mikä lisää huolestuneisuutta ja stressiä. Erityisherkät ja kuten varmasti useimmat ei herkätkin ovat huolissaan lisääntyvästä pahasta mitä nykyään tapahtuu, ihan esimerkiksi somessa. Musta on kuitenkin tärkeää, että herkkiä ja herkkyyttä on olemassa ja toivottavasti herkkyys lisääntyykin. Herkkien maailmassa konflikteja vältellään ja positiivissävytteisiin elämänasenteisiin on mukavampi hypätä mukaan. En siis tarkoita sitä, että kaikki erityisherkät joukolla torille paasaamaan piirteestään, vaan sitä, että herkkyys saa olla ja näkyä maailmassa niin kuin kukin meistä sen haluaa toisille näyttää.

Pohdi menneisyyttäsi ja tulevaisuutta myös herkkyyden kautta

Onko sulle kerrottu lapsesta saakka, että olet erityisherkkä? Vai oletko kenties vasta aikuisiällä saanut kuulla ”selityksen” itsellesi?

Olen sitä mieltä, että mitä myöhemmällä iällä olet ymmärtänyt sen, että olet erityisherkkä, asiaa kannattaa mutustella sitäkin enemmän. Monia lapsuudessasi tapahtuneita asioita on hyvä palautella mieleen ja käydä niitä läpi tiedostaen herkkyytesi. Saatat saada selityksen monille tapahtumille. Itselleni on ainakin käynyt niin. Ymmärrän hyvinkin miksi olen tehnyt tiettyjä päätöksiä esimerkiksi ala-asteella ja miksi jotkin asiat ovat saaneet kyyneleet silmiin kun vierustoveri on samalla nauranut mulle. Menneisyyttäsi et voi muuttaa, mutta voit muuttaa tapaasi ajatella siitä. Kuinka onnekkaita olemmekaan tänä päivänä kun herkkyys on paremmin tunnistettavissa ja voit ottaa tämän asian huomioon jo vaikka kasvattaessasi erityisherkkää lasta.

Mitä tulevaisuuteesi tulee, voit suunnitella esimerkiksi ulkomaanreissuja herkkyytesi kera. Mistä et reissuilla pidä ja mikä saa stressikäyrät nousemaan? Tee niitä asioita, joissa olet mukavuusalueellasi, jos siltä poistuminen ahdistaa. Älä välitä naapurin benjihypyistä ja klipsipidennyksistä jos ne ei ole sun juttu. Pysyt maan tasalla sitten vaikka lyhyellä tukalla. Sekin on oikein.

Jos haluat keskustella kanssani erityisherkkyydestä tai haluat, että käsittelisin jotakin herkkyyteen liittyvää, voit laittaa mulle sähköpostia kasikirjaminustasinulle@outlook.com.

Nonna

Instagram kasikirjaminustasinulle
Facebook Käsikirja minusta sinulle

3

Vastaa