Leikki-ikäisen erityisherkän kanssa toimiminen

POSTAUSSARJA: ERITYISHERKKÄ LAPSI OSA 13/23

Haluan jakaa kanssanne Elaine N. Aronin HSP Erityisherkkä lapsi -kirjasta lukemiani vinkkejä, miten helpottaa toimintaa erityisherkän leikki-ikäisen kanssa. Voit lukea tarkemmin asiasta s. 194 – 196.

Musta vanhemman tehtävä on pysyä mukana erityisherkän lapsen tunne-elämässä ja auttaa lasta käsittelemään ja selviämään tunteistaan. Lapsi ei välttämättä edes tunnista kokemiaan tunteitaan ja osaa nimetä, mistä voi olla kyse. Olenkin jo aiemmin kirjoittanut siitä, että kun herkkä lapsi kokee jotakin ikävää tunnetta, erityisesti herkän vanhemman tulisi kiinnittää huomiota siihen, ettei hän itse lähde tunteeseen mukaan ja näin ruoki lapsen tunnekokemusta vielä lisää. Lapsi saattaa reagoida hyvinkin vahvasti eri tilanteisiin, mutta silloin hyvä muistaa hänen olevansa kuitenkin vasta lapsi. On eri asia jos aikuinen dramatisoi tai liioittelee tilanteita selvästi.

Kerro lapselle hyvissä ajoin, että kohta tapahtuu jotakin. Oli kyse oikeastaan mistä vain, mitä teidän päivään kuuluu, lapselle on hyvä jo hyvin pienestä asti kertoa, mitä seuraavaksi tapahtuu, tuleeko joku kylään tai poistuuko äiti illaksi harrastukseen. Vaikka lapsesi näyttäisi siltä, että hän ei ota asiaa kuuleviin korviin, hän on silti asian saattanut registeröidä.

Lapsen ympäristö ja päivän rutiinit ovat tärkeää pitää samanlaisina. Se tuo lapselle turvaa ja hän tietää, miten päivä etenee. Joskus kun muutoksia päivärytmiin kuitenkin tulee, ne ei horjuta lapsen mieltä, jos muuten arkirytmi ja -rutiinit ovat tuttuja.

Aron kirjoittaa kirjassaan, että lapselle voi kehittää houkuttelevan ”jos, niin teet” -tarjouksen. Eli jos pyydät lastasi siivoamaan vaikka lelunsa nopeasti, hän voi saada esimerkiksi kaakaota iltapalan kanssa.

Lapsi leikkii ja matkii sua, joten on tärkeää olla hänelle esimerkkinä myös leikkien maailmassa. Lapsen kanssa kannattaa antaa mielikuvituksen laukata ja lähestyä asioita huumorilla, yhtäkkiä lapsi saattaakin olla tekemässä jotakin sellaista leikin ohella, mitä ei alunpitäen halunnut lainkaan.

Koska päivän aikana pitää tehdä erilaisia asioita, lapselle voi antaa kaksi vaihtoehtoa, miten ne asiat tehtäisiin. Tällöin lapsi saa itse päättää.

Apua ylikuormitukseen

Seuraavaksi Aron kirjoittaa kirjassaan apukeinoja auttaa lasta selviämään ylikuormituksesta. Haluan jakaa myös nämä asiat kanssanne.

Osaat varmasti lukea lastasi hyvin, joten huomaat hänestä, kun hän alkaa kuormittua liikaa ja käy ylikierroksilla. Silloin on jo korkea aika tarjota hänelle hengähdystaukoa. Jos teidän puolestaan tarvitsee jokin asia saada tehdyksi, anna lapsen rauhoittua ja yleensä sen jälkeen hän jaksaa lisää.

Vaikka itselläsi on virtaa, koita ottaa huomioon, mitä lapsesi päivä on jo sisältänyt. Jo yksi poikkeava meno tai tekeminen erityisherkän lapsen päivässä, saa hänet väsähtämään helpommin. Silloin voi olla järkevämpää jäädä kotiin leikkimään ja puuhailemaan tuttuja asioita. Jos lapsi on hoidossa, on hyvä kertoa liikaärsyketulvasta ja sitten niistä johtuvasta ylikuormittumisesta myös hoitajille.

Aron suosittelee turvautumaan ”suojakeinoihin”, eli esimerkiksi hyttyskarkottimen ottamista mukaan maalle, kuulosuojaimet kun menette katselemaan ilotulitusta ja kuivat vaatteet rannalle.

Oletko sä pohtinut, miten lapsen kanssa voisi ennaltaehkäistä ikäviä tilanteita?

Nonna

Instagram kasikirjaminustasinulle
Facebook Käsikirja minusta sinulle
kasikirjaminustasinulle@outlook.com

5

Vastaa