Herkkyyden tukeminen parisuhteessa

Oli parisuhteessa sitten yksi tai kaksi erityisherkkää, haluan kirjoittaa teille näkemyksiäni siitä, miten herkkää kumppania voi huomioida, jotta vältytään tietynlaisilta isoitakin kompastuskiviltä. Toisen mielialat voivat vaikuttaa hyvinki paljon, erityisesti erityisherkällä negatiiviset sellaiset sekä toisen kunnioitus.

Negatiiviset tunteet

Yleinen negatiivisuus vaikuttaa erityisherkkään ihmiseen valtavasti. Jos toisen asenne on lähtökohtaisesti kielteinen ja hän on alakuloinen, erityisherkkä imee itseensä nämä tuntemukset ja ne vaikuttavat myös hänen käyttäytymiseen. Herkkä ei välttämättä edes itse huomaa sitä, että alkaakin muovautua masentuneeseen muottiin ja voi jopa käydä niin, että hän tottuu siihen. Tällöin suhteessa saattaa olla kaksi masentunutta yhdessä, josta toinen on vetänyt toisen mukaansa harmauteen. Me herkät kun olemme hyvin alttiita muiden mielialoille, negatiivisuus taitaa olla herkimmin tarttuvaa. Jos toisella on huono olla, ei vain itse pysty keskittymään positiivisuuteen ennen kuin on voinut auttaa toisenkin olon paremmaksi.

Jos erityisherkkä on hyvin negatiivinen, se saattaa aiheuttaa hänelle itselleen jopa pelkoa siitä, mitä muut hänestä ajattelevat. Tämä saattaa aiheuttaa sen, että herkkä vetäytyy enemmän omiin oloihinsa, koska ei usko muiden arvostavan hänen seuraansa. Jos kumppani alkaa vetäytyä kuoreensa, häntä on hyvä tukea heti kun tämä on huomattavissa. Mitä syvemmälle kuoreen uppoutuu, sitä vaikeampaa sieltä on kömpiä pois. Herkkä ihminen ottaa valitettavasti toisen tunteet hyvin henkilökohtaisesti.

Mielestäni paras apu negatiiviselle ihmiselle on rakkaus. Tunnusta rakkautta häntä kohtaan, vaikka itselle se voisi olla hankalaa ja tuntua siltä, että toinen ei sitä ansaitsisi. Koska juuri silloin, hän sitä eniten tarvitsee. Parisuhde ei ole kilpailu missään muodossa, varsinkaan siinä, kummasta tuntuu pahemmalta. Oli toisella olotila millainen tahansa, halaa ja pussaa toista sekä osoita, että hän on tärkeä. Joskus voi käydä myös niin, että toinen ei kykene tai ei halua nousta masennuksesta ylös vuosien taistelun jälkeen. Valitettavasti silloin on myös hyvä punnita sitä, että jaksaako itse olla suhteessa ja onko suhde enää sitä, mihin on ryhtynyt ja toinen sellainen, jonka on hänen ajatellut olevan.

Jos kumppanista kuitenkin tuntuu siltä, ettei hän jaksa yksin tai vain puolison avulla eteenpäin, silloin on hyvä hakeutua esimerkiksi terapeutin luokse. Mikäli kyse on masennuksesta, on lääkärin tehtävä arvio, onko tarvetta lääkitykselle. Henkilökohtainen mielipiteeni on, että aivan liian moni erityisherkkä ihminen syö esimerkiksi masennuslääkkeitä turhaan keventääkseen herkän tunnemaailmaa. Tästä ei voi syyttää erityisherkkiä, koska he eivät niitä diagnooseja itselleen tee. Erityisherkkä kun kokee ikäviä asioita elämässään, ne tuntuu ja ne tuntuu helvetisti. Harvoin kuitenkaan on yksiselitteisesti kyse masennuksesta.

Itselleni on lääkäri tarjonnut useinkin masennuslääkkeitä kun elämä on koetellut. Lääkkeitä siis siihen, kun koen aivan tavallista surua esimerkiksi läheisen kuolemasta. Puheapua haluaisin ennemmin tarjottavan. Koskaan en ole lääkkeitä suostunut ottamaan. ”Elämä heittelee, mut siinähän heittelee” – kuten Matti Johannes Koivu toteaa laulaessaan.

 

Olenkin joskus aikaisemmin kirjoittanut hyvinkin kantaaottavan kirjoituksen masennukseen liittyen, voit lukea sen täältä.

Kunnioitus ja arvostaminen

Jos toista ei kunnioita parisuhteessa, se voi aiheuttaa sen, että näkee kumppanissa vain kaikkia vikoja ja puutteita, joita ehkä löytyy sitten myös itsestä. Erityisesti näitä vikoja löytää toisesta helposti, kun vertaa itseensä ja se itsensäkin arvostaminen puuttuu. Erityisherkälle on tärkeää kokea olevansa parishteessa arvostettu ja kunnioitettu puolisonsa osalta sekä herkän suhteen onnistumisen kannalta itsensä kunnioitus on myös valtavan tärkeää.

Olen asiasta kirjoittanut jo aiemminkin, mutta joskus erityisherkkä etsii tiedostamattaankin sellaista kumppania, jolla on samanlaisia ”vikoja” tai ”puutteita”, mitä hänelle itsellään, mutta kyseiset piirteet ovat toisessa vielä vahvempana. Näin erityisherkkä voi piiloutua omine vikoinensa toisen vikojen alle, koska ”nehän ovat suuremmat ja näkyvämmät”. Tästäkin syystä olisi hyvä ensin aina selvittää omat puutteensa peilin avulla ja sitten vasta osoitella toista, jos sitä kerran on tehtävä.

Mitä tästä voi siis oppia? Kunnioita toisen ominaisuuksia, erityisesti toisen tai toisienne erityisherkkyyttä. Niistä voi aina oppia.

Nonna

Instagram kasikirjaminustasinulle
Facebook Käsikirja minusta sinulle
Tiktok @kasikirjaminusta
kasikirjaminustasinulle@outlook.com

9

Vastaa