Herkän lapsen moninaisuus

POSTAUSSARJA: ERITYISHERKKÄ LAPSI OSA 3/23

Erityisherkkyys näkyy ulospäin monin eri tavoin. Listasin teille muutamia piirteitä, mitä olen itsessäni, lapsessani sekä muissa herkissä lapsissa huomannut. Voi varmasti olla jotakin muitakin piirteitä, voit jättää kommenttisi niihin liittyen, luen mielelläni.

Empatiaa, itkua ja paljon muuta

Ensimmäisenä haluan mainita empatiakyvyn. Kaikki herkät lapset, joita olen tavannut, ovat osoittaneet empatiaa johonkin asiaan. Olen huomannut myös meidän kaksi vuotiaan olevan aika taitava ihmisten kanssa. Hän aistii ihmisistä, ketkä ovat niitä ”turvallisia” yksilöitä. Olen huomannut tämän niin, että monet meille mieheni kanssa läheisiä olevat ihmiset, myös tyttäremme lähenee heitä nopeasti. Jos jossakussa sen sijaan jokin piirre hämmentää esimerkiksi mua, myös lapsemme pysyy etäisenä.

Kyllä, moni erityisherkkä lapsi itkee helposti. Se ei kuitenkaan aina johdu siitä, että hän itse olisi jotenkin vaikea tai hänellä olisi jotenkin äärimmäisen vaikeaa, vaan se voi johtua myös siitä, että herkkä lapsi tuntee, kokee ja aistii ympäriltään paljon enemmän kuin ei erityisherkkä lapsi. Moni tilanne, missä ei herkkä lapsi kohauttaisi vain olkapäitä, voi saada herkän lapsen itkemään. Joskus kun mua on kotona itkettänyt jokin asia, meidän pikkuinen on tullut halaamaan ja ollut vain hiljaa vieressä.

Lapsemme istui potalla ja katsoi muumeja samalla. Itse olin tiskaamassa keittiössä kunnes yhtäkkiä kuulen tyttäreni itkustavan. Menin välittömästi katsomaan, mikä hänellä oli hätänä. Muumeissa oli kohtaus, jossa merenneito oli ajautunut tavalla tai toisella maalle ja oli huonossa hapessa. Kaikki muut muumihahmot olivat merenneidon ympärillä, jokin lohikäärme mukaan lukien. Tyttärelläni tuli niin paha mieli merenneidon vuoksi, että hän alkoi itsekin itkeä. Katsoimme kohtauksen yhdessä loppuun ja se päättyi onnellisesti, minkä jälkeen taputimme yhdessä tyttäreni kanssa ja pyyhimme kyyneleet pois.

Fyysisiä ominaisuuksia ja muutoksien pelkoa

Olenkin jonkin verran kertonut fyysistä ominaisuuksista. Joillakin herkillä erilaiset vaatemateriaalit aiheuttavat ärsytystä. Myös poikkeavat hajut rekisteröidään nopeasti ja poikkeukselliset äänet löytävät herkkien korviin helposti. Yleisesti herkistä sanotaan, että he ovat kipuherkkiä, mutta toki asia voi olla myös toisinpäin. Herkkä ihminen pyrkii myös välttelemään suuria väkijoukkoja ja epämääräistä hälinää ympärillään.

Mähän itse rakastan yllätyksiä. Mua on kuitenkin äärimmäisen vaikea yllättää, mikä harmittaa mua valtavasti. Tarkoitan, että tykkään, että mulle järjestettäisiin jotakin, sitten kerrottaisiin minkä tyylistä vaatetusta päälle ja menoksi. KUITENKIN tässä on muutamia muttia. En halua, että mut yllätetään urheilullisiin suorituksiin. Enkä tykkää, että mua yllätettäisiin uima-asioilla, tai millään, mihin liittyy vähäiset vaatteet. Ja siis. Näitä muttia löytyy kyllä. JOTEN. Haluaisin, että mut yllätettäisiin mulle kivoihin asioihin. Niin. Niihin kivoihin asioihin. Mun mielestä kivoihin. (Tähän sellanen apina, joka hymyilee vienosti ja pitää käsiä silmien edessä)

Yleisesti ottaen erityisherkät eivät pidä siitä, että heitä yllätetään, koska monia muttia.. Kuten huomasitte. Musta tämä on hauska asia. Mulla on monia erityisherkkiä ystäviä, jotka rakastavat itse yllättää muita; ostavat yllätys kulttuuritapahtumiin lippuja jne, mutta samalla itse kertovat siitä, kuinka he vihaavat yllätyksiä.

Monia tulevia muutoksia on hyvä käydä etukäteen läpi lapsen kanssa. Muutokset ja uudet asiat voivat vaivata lasta suurestikin. Myös tapahtumat, joissa on paljon menoa ja meininkiä voi herkän mielestä olla liikaa ja kotisohva vain kuulostaa enemmän omalta. Lisäksi pelko siitä, että ei osaa olla oikein, käyttäydy niin kuin muut, ole yhtä hyvä kuin muut, voi vain olla liikaa ja siksi herkkä lapsi (kuin myös aikuinen) voi jättäytyä pois.

Haluan tänne loppuun sanoa, että erityisherkkä lapsi ei ole taakka. Hän on suuri voitto. Erityisesti jos itse vanhempana olet myös erityisherkkä, te voitte löytää uskomattoman yhteisen sävelen, mitä kukaan muu ei voi lapsesi kanssa saavuttaa.

Nonna
Instagram kasikirjaminustasinulle
Facebook Käsikirja minusta sinulle
kasikirjaminustasinulle@outlook.com

7

Vastaa